Sint Catharinagilde Son
Sint Catharinagilde Son Foto: Sint Catharinagilde Son

Koningschieten op Vressel en Gildemis in Breugel!

Algemeen

Son en Breugel - Op zondag 26 augustus staat voor het gilde het jaarlijkse Koningschieten weer gepland. Dit jaar is echter alles anders voor het Sint Catharinagilde Son!

Het Koningschieten vindt in Sint Oedenrode plaats en de gildemis is in Breugel. Voor zover wij weten is het voor het eerst in de 583 jarige geschiedenis van het gilde dat deze beide activiteiten niet in Son plaats vinden. Hoe dit zo gekomen is?

Het verhaal van de Sonse kerk is natuurlijk bij eenieder bekend, vandaar dat het gilde dus nu voor de gildemis naar Breugel gaat. Daarnaast heeft het gilde vele jaren onderdak gehad op Zonhove waar dan ook het Koningschieten plaats vond. Aan deze periode is echter afgelopen winter een einde gekomen.

In de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de schutsboom is het gilde voor nu uitgekomen op de Vresselseweg 29. (Op het terrein van de familie Kuijpers, zelf ook lid van het gilde). Komende vanuit Breugel is dit net voorbij de Vresselse Hut.

Deze feestelijke dag begint verder als vanouds natuurlijk nog steeds met een Gildemis (aanvang 11.00 in Breugel). Aansluitend aan de mis vindt er de vernieuwing van de eed van trouw aan het kerkelijk en wereldlijk gezag plaats en wordt er een vendeldemonstratie gegeven. Vervolgens vertrekt het gezelschap voor de lunch naar Vressel waar om ongeveer 13.30 het Koningschieten begint. Hierbij wordt met een kruisboog geschoten op een houten vogel die boven op een paal bevestigd is. Het eerste schot wordt hierbij gelost door het kerkelijk gezag, het tweede schot is voor het wereldlijk gezag. Hierna is het de beurt aan de huidige koning van het gilde, Ronnie Verhagen die deze middag zijn titel verdedigt. De overige gildenbroeders schieten vervolgens om de beurt in een door loting bepaalde volgorde. Er wordt geschoten in twee voorrondes, de beide winnaars maken hierna in een onderlinge tweestrijd uit wie de felbegeerde titel Koning van het Sint Catharinagilde dit jaar in de wacht sleept.

Vanzelfsprekend bent u van harte welkom om s'morgens de Gildemis en de vendeldemonstratie bij te wonen en om s'middags eens te komen kijken bij het Koningschieten op de Vresselseweg 29!

Sint Catharinagilde Son