Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: d50265
Foto: 112nieuwsonline.nl

Premie WA-autoverzekering stijgt in Brabant even sterk als in Zuid-Holland

Son en Breugel / Hilversum - De premies voor de WA-autoverzekering zijn de laatste twee jaar fors gestegen. Brabanders en Zuid-Hollanders kregen de zwaarste klappen (+29%).

Dit blijkt uit een premieanalyse, over vergelijkingen gedaan in de maanden juli t/m september in de periode 2016 t/m 2018. Independer onderzocht hiervoor provincies en steden waar de meeste vergelijkingen van autoverzekeringen werden gemaakt. Ook de premies van de meest vergeleken automerken werden onder de loep genomen. Bij de Volkswagen Polo en de Opel Corsa blijken de premies het sterkst te stijgen.
Independer nam voor de analyse 650.000 vergelijkingen onder de loep en onderzocht de stijging van de jaarpremies van WA-autoverzekeringen in acht grote steden. Het blijkt dat de premies in Rotterdam (met 37%) het sterkst stijgen. Ook in Tilburg (36%) en Amsterdam (35%) gaan de premies sterk omhoog. In Rotterdam betaal je momenteel gemiddeld 943 euro voor een WA-autoverzekering. In Tilburg ligt dat op 768 euro. Amsterdammers betalen gemiddeld 839 euro. In Groningen stegen de gemiddelde WA-premies met 18% het minst sterk. Gemiddeld ligt de premie hier momenteel op 633 euro.

Provincies
Op provinciaal niveau zijn minder grote stijgingsverschillen waarneembaar. In Zuid-Holland en Noord-Brabant stegen de premies met gemiddeld 29%. In Gelderland en Utrecht was de stijging gemiddeld 23%.
Premies Volkswagen Polo en de Opel Astra stijgen het sterkst
Independer keek in haar analyse van verzekeringspremies ook naar de premiestijgingen bij de tien meest vergeleken automerken. De WA-premies voor de Volkswagen Polo en de Opel Astra stegen met respectievelijk 38% en 36% het sterkst. De premies voor deze auto's liggen momenteel respectievelijk op gemiddeld 838 euro en op 739 euro. De minst sterke premiestijging werd gevonden bij de Ford Focus. Deze auto werd gemiddeld slechts 9% duurder om te verzekeren.

"Einde premiestijgingen nog niet in zicht"
Suzan Samson van Independer: "We denken dat de premiestijgingen voor autoverzekeringen voorlopig nog niet van de baan zijn. Er is een toename van het aantal schades, tegelijk neemt ook de hoogte van de kosten per schade toe. Datzelfde geldt voor letselschades. Bovendien denken wij dat de affectiewet, die per 1 januari volgend jaar van kracht is, de premies nog verder onder druk zal zetten. De affectiewet maakt het onder andere mogelijk voor de naasten van mensen die letselschade oplopen om  smartegeld te eisen. Dat geldt ook voor nabestaanden van mensen die om het leven komen bij verkeersongelukken. "

Bekijk hier alle onderzoeksresultaten
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>