Eva Wiselius (rechts) met enkele van haar leerlingen
Eva Wiselius (rechts) met enkele van haar leerlingen Foto: Wil Feijen

Music Dock in de startblokken

Algemeen

Son en Breugel - Eigenlijk zou Eva Wiselius al van start gegaan zijn, met haar muziekschool Music Dock. Op 1 september is zij begonnen, in een pand aan de Kanaaldijk-Zuid. Volgens de informatie die Eva van haar makelaar had gekregen, was het toegestaan om daar een muziekschool te beginnen. Eind september kreeg ze van de gemeente te horen dat een muziekschool niet in het bestemmingsplan stond.

Door: Luc van de Wiel
Foto: Wil Feijen


Oorspronkelijk zat een transportbedrijf in het pand, dat is dan ook wat in het bestemmingsplan staat. De ruimte om dit te wijzigen zou er moeten zijn, gelet op het feit dat er sindsdien o.a. een accountantsbureau en het verenigingscentrum van Zonhove gezeten hebben.
Eva heeft een gesprek gehad bij de gemeente, ook om uit te leggen dat het niet haar bedoeling is om dwars te liggen. Ze wil juist dat het goed geregeld is. De vertegenwoordiger van de gemeente vroeg nog of Eva misschien een alternatief had? Eva, die al 12 jaar muziek les geeft, is voor haar inkomen afhankelijk van de muziekschool. Een alternatief is er dus niet!

Geen verdere uitleg
Dit leidt tot de vreemde situatie dat Eva's muziekschool voorlopig gedoogd wordt, terwijl ze een aanvraag heeft ingediend om de bestemming van het pand te wijzigen. Eva was al bezig met werkzaamheden om ervoor te zorgen dat het pand geluiddicht is, zodat als je voor het pand staat je niets hoort, ook al is er een les aan de gang. Deze werkzaamheden liggen stil, totdat duidelijk is of de muziekschool definitief mag blijven.

Verder moet er een activiteitenplan ingediend worden, waarin per ruimte aangegeven moet worden welke activiteit(en) er plaats vinden. En welk doel die activiteit(en) dienen! Ook moet Eva 'aantonen dat de leefomgeving niet onevenredig wordt aangetast' en de activiteiten geen nadelige gevolgen hebben voor het milieu.
Wat Eva vooral is tegengevallen, is het doolhof van aanvinkvakjes dat ze aan moet kruisen. De aanvraag om het bestemmingsplan te wijzigen kon online ingediend worden, vertelde de gemeente. Eva kreeg alleen het adres van de website, maar geen verdere uitleg. Ze dacht dat het wel mee zou vallen, maar dat viel dus tegen. Zo bleek dat je de aanvraag in kunt dienen als bedrijf of als particulier. Het laatste is een stuk eenvoudiger, vertelde iemand van de gemeente. Nadat Eva ernaar vroeg, maar niet van te voren!

Een onoverzichtelijk doolhof
Een goed voorbeeld van hoe onoverzichtelijk het doolhof aan aanvinkvakjes is, is dat Eva aanvankelijk dacht een ecologisch rapport nodig te hebben. Na contact met de gemeente bleek dat niet nodig te zijn. 'Ik moet daar een verkeerd vakje hebben aangevinkt, waardoor aangegeven werd dat een ecologisch rapport met een lijst samen te stellen van de (beschermde) diersoorten die in of rond het pand voorkomen', zegt Eva. Dan moet je maar hopen dat ze geen vleermuis tegenkomen!
Op haar vraag of het misschien verstandig zou zijn dat ze de aanvraag opnieuw in zou dienen, was het antwoord: 'Ja, dat is misschien wel verstandig, ja'.
'Het is moeilijk iemand bij de gemeente Son en Breugel te vinden die je wegwijs maakt', zegt Eva, enigszins ontmoedigd. Ze heeft nog wel op de website van de gemeente informatie proberen te vinden, maar daar kon ze alleen vinden wat een bestemmingsplan is. Niet hoe je een aanvraag in moet dienen om het te wijzigen! Zo krijg je als ondernemer niet het gevoel gesteund of gemotiveerd te worden.

Eva had nog gevraagd of ze de aanvraag ter plekke in kon vullen, samen met een ambtenaar, toen ze aan het loket stond. Dat kon niet, in verband met het papiergebruik dat de gemeente terug wil dringen. 'Dat kan ik volkomen begrijpen', geeft Eva aan, 'Maar het was wel fijn geweest als iemand even had meegekeken terwijl ik de aanvraag invulde.'
Na het nodige bellen kreeg Eva onlangs wel de tip wie haar kon helpen met de aanvraag: er is blijkbaar een bouwloket, dat elke donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur geopend is. 'Daar is overigens niets over terug te vinden op de site van de gemeente!' zegt Eva.
Inmiddels heeft ze telefonisch een afspraak voor gemaakt, ze kreeg te horen dat het waarschijnlijk niet in een kort tijdsbestek afgerond zou kunnen worden. Maar het bouwloket zou Eva in elk geval op weg kunnen helpen.
Op de afgesproken tijd meldde Eva zich aan het bouwloket, waar ze haar verteld hebben welk vakje ze als eerste moet aankruisen (waar Eva waarschijnlijk in eerste instantie al de mist in gegaan is). Verder konden ze me niet helpen, doordat ingelogd moet worden via DigID.

Goede relatie met de buren
Waar de aanvraag aanvankelijk stil lag, tot het onderzoek van de ecoloog plaats zou hebben gevonden, is Eva nu opnieuw begonnen met de aanvraag. Eva wil graag vooruit, ze heeft al het nodige geïnvesteerd in haar nieuwe muziekschool. 'Als ik van te voren had geweten dat het bestemmingsplan gewijzigd moest worden, had ik het anders aangepakt', zegt Eva. Ze is afhankelijk van de muziekschool voor haar inkomen. Eva had er op gerekend per 1 september, als de scholen weer beginnen en ouders hun kinderen weer op muziekles doen, vol van start te kunnen gaan.
Een goede relatie met de buren is belangrijk, had een juridisch medewerker van de gemeente aangegeven. Eva was van plan haar buren uit te nodigen voor de opening, om te laten zien wat ze doet en hoe goed alles geïsoleerd is. Dat ligt nu ook stil.
Het is jammer dat de gemeente enthousiaste ondernemers zoals Eva zelf hun weg laat zoeken in de bureaucratische jungle. Het wordt de ondernemers niet makkelijker gemaakt, het zou fijn zijn als er een aanspreekpunt is, die ondernemers wegwijs maakt. Zoals bij het aanvragen van een wijziging van het bestemmingsplan.
Nee, makkelijker maakt de gemeente het de ondernemers niet. Ook niet leuker.

Eva Wiselius met enkele van haar leerlingen
Eva Wiselius met enkele van haar leerlingen