De Landing in Son
De Landing in Son Foto: Adrie Neervoort

Problemen Sporthal De Landing veel erger dan gedacht

Algemeen

Son en Breugel - Het begon vrij onschuldig, zo op het eerste oog. Eén loshangende plafondplaat, groter leek de omvang van het probleem niet te zijn. Het was overigens reden genoeg om de sporthal te sluiten, ter voorkoming van eventuele ongevallen. De discussie over wie waarvoor verantwoordelijk is, is vervolgens in alle hevigheid losgebarsten en zorgt er mede voor dat de sporthal De Landing zeker twee maanden niet kan worden gebruikt.

Per direct op slot
Na de constatering dat één plafondplaat los hing, volgde een controle waarbij bleek dat alle plafond- en gevelplaten in het de sporthal niet juist waren bevestigd. De gemeente nam haar verantwoordelijkheid en sloot de sporthal per direct.

De vraag wie verantwoordelijk is, blijft vooralsnog onbeantwoord. Daardoor laat de oplossing lang op zich laten wachten, langer dan de clubs en verenigingen die gebruik maken van de sporthal en de gemeente zou willen.

Gemeente in overleg
Wethouder Jan Boersma laat weten dat de gemeente nog in overleg is over de problemen met de plafond- en gevelplaten met aannemersbedrijf Van Stiphout. Dit bedrijf bouwde de sporthal verder af, nadat bouwbedrijf Vannel aan wie de opdracht tot het bouwen van de hal was gegeven, tijdens de bouw failliet ging. Boersma hoopt dat de gesprekken die nu gevoerd worden met van Stiphout snel leiden tot het vervangen en opnieuw bevestigen van de plafond - en gevelplaten.

De gemeente is dus druk bezig met het zoeken naar oplossingen, deze week neemt het college van B&W een besluit over een plan van aanpak. Hopelijk lijkt dat tot meer duidelijkheid, zowel voor de beheerder (Jacqueline Kuipers), de sportverenigingen en scholen die gebruik maken van de sporthal en, niet te vergeten, Hanneke Essens, uitbaatster van ExpresZo.

Gebruikers en uitbaters in problemen
Hanneke Essens: 'Het is tot nu toe onduidelijk wat er gaat gebeuren, die onzekerheid knaagt. Het zou fijn zijn als er snel duidelijkheid komt!' Een sporthal die dicht is, dat scheelt omzet, dat moge duidelijk zijn. Hanneke beraadt zich er dan ook op wat precies de gevolgen zijn in dit opzicht en waar die eventueel verhaald kunnen worden. Veel informatie heeft ze nog niet gekregen, al verwacht ze op korte termijn iets te horen.

Ook Jacqueline Kuipers heeft nog weinig informatie mogen ontvangen van de gemeente, al verwacht ook zij op korte termijn over meer informatie te beschikken. 'Ik hoor dat veel verenigingen veel moeite hebben om alternatieve zaalruimte te vinden. Er is weinig uitwijkruimte in Sporthal De Bongerd, ik heb geen idee hoe we dit op kunnen lossen.'
De enige oplossing is dat Sporthal De Landing zo spoedig mogelijk weer open gaat. Maar dan wel als het probleem daadwerkelijk opgelost is, zonder dat het na verloop van tijd wéér de kop opsteekt.

Oplossing ver weg
Dat zal het nog een tijdrovend karwei worden, intussen zoekt de gemeente samen met de getroffen clubs en verenigingen naar een tijdelijke oplossing. Enkele verenigingen hebben daar niet op gewacht en zijn zelf op zoek gegaan naar een andere sporthal, zoals de zaalvoetballers en handbalvereniging Apollo.

Duidelijke communicatie en een oplossing die daadwerkelijk het probleem verhelpt, dat is waar alle betrokkenen behoefte aan hebben. Overigens blijven er nog genoeg problemen over met Sporthal De Landing, zelfs als de plafond- en wandplaten er niet meer af dreigen te vallen.

Heren 1 in actie in De Landing. PJ met zijn onvolprezen sprongsetup.