Afbeelding
Lezerspodium

De eerste stappen worden gezet

Algemeen

In juli berichtten wij al dat de kerk op dat moment de gemeenschap al €1.952.610,- heeft gekost. Uit de laatste berichten van de gemeente blijkt, dat we weer een mijlpaal hebben bereikt: de teller staat nu op bijna € 2.135.000,- ofwel ruim € 400,- per Sonse kiezer. En de onderzoeken lopen nog door, ook als het gaat om de vraag wat we met de kerk willen en kunnen.

De Heemkundekring heeft inmiddels de monumentenstatus voor het gebouw aangevraagd en heeft daarmee de sleutel om alle ontwikkelingen rond de kerk en het Kerkplein op slot te draaien. Vreemd genoeg heeft de gemeente hier nog geen besluit over genomen en dus raakt het gemeentelijk monument in spé steeds verder in verval. Vreemd dat je nu noch van het CDA, noch van Dorpsvisie, noch van het Cuypersgenootschap, noch van de voorvechters voor het behoud van de kerk geluiden hoort die gericht zijn om verdere verkrotting tegen te gaan, terwijl de oude coalitie vanwege haar standpunten bijna letterlijk de hel in is vervloekt.

Het tweede wat ons opviel, waren de verwoede pogingen om de burgerparticipatie handen en voeten te geven. Helaas is dat mislukt bij de huisvesting van de muziekschool aan de Kanaalstraat. Hebben de burgers, in dit geval ouders en leerlingen van de muziekschool, iets in mogen brengen tegen de halsstarrige houding van de gemeente? Is het kunnen volgen van muziekonderwijs in deze gemeente niet een item waar we met z'n allen iets van mogen vinden?

Tenslotte is ons opgevallen hoe de nieuwe coalitie met transparantie om gaat: in de laatste commissie Grondgebiedszaken zijn vertrouwelijke mededelingen gedaan en begin november is een extra besloten vergadering van diezelfde commissie. Helaas kunnen wij niet melden waar dit allemaal over gaat; alles is vertrouwelijk en dus is van transparantie over waar de gemeente mee bezig is vooralsnog geen enkele sprake.

Ons hart voor de burger is bijna aan zijn eerste pilletje toe!
Eef van Turnhout
Fractie Dorpsbelang.