Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 81c74e
Foto: Wil Feijen

Taalpunt Son en Breugel geopend

Son en Breugel - Op maandagavond 5 november is de opening van het Taalpunt Son en Breugel verricht, in het Vestzak. Het Taalpunt is gevestigd in de Bibliotheek en moet een toegankelijke plek worden waar iedereen uit Son en Breugel welkom is, die hulp nodig heeft bij de basisvaardigheden lezen, schrijven en begrijpen van onze taal. Het Taalpunt is een samenwerking van vrijwilligers en professionals, samen met de Gemeente Son en Breugel, de LEV-groep, het Ster College, Stichting Lezen en Schrijven en Bibliotheek Dommeldal.

Convenant getekend
Deze organisaties waren dan ook aanwezig op maandagavond, om samen een convenant te tekenen die de samenwerking officieel maakte. Zij gaan mensen in onze gemeente die basisvaardigheden lezen, schrijven en begrijpen van onze taal niet of gedeeltelijk niet beheersen helpen. Deze groep wordt vaak de laaggeletterden genoemd. Een omschrijving die niet alleen bij de aanwezige wethouder John Frenken vragen opriep: "klinkt meteen zo negatief".

Zelf legde hij de vinger meteen op de zere plek, want wat is dan laaggeletterd. Volgens hem begrijpen velen het tegenwoordig niet meer als het om taal gaat. Er komen veel nieuwe woorden en begrippen bij, kijk maar naar de laatste uitgave van de Dikke van Dale. Wat als je die woorden nieuwe worden niet direct begrijpt, ben je dan laaggeletterd?

Ervaringsdeskundige
Piet van Horrik was als ervaringsdeskundige ook aanwezig, hij viel zoals hij zelf zegt door de mand toen klanten in zijn bedrijf aan hem vroegen "zet het maar op papier, dan kijk ik thuis wel naar je voorstel". Waar hij jaren met zijn goede babbel alles kon verkopen wat los en vast zat, bleek het geschreven woord een probleem. Gesteund door zijn familie ging Piet de strijd aan met zijn taalprobleem, hij ging naar school en leerde beter en begrijpelijk maar ook foutloos te schrijven.

Laaggeletterdheid moet niet worden verward met analfabetisme. Het gaat om mensen die wel kunnen schrijven in hun moedertaal, maar niet op het niveau om volwaardig in de Nederlandse maatschappij mee te kunnen doen. In onze regio zou 8% van de inwoners laaggeletterd zijn. In sommige gevallen raken deze mensen in de schulden of een sociaal isolement.

De avond was bedoeld voor iedereen die juist deze mensen een helpende hand wilde bieden, want hoe zie je dat iemand problemen heeft met de taal en vooral hoe help je haar of hem het beste? Allemaal vragen die aan bod kwamen op deze avond. De avond is de aanzet tot de aanpak van de laaggeletterdheid, hopelijk zullen er nog andere volgen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>