Een oefening met de EHBO
Een oefening met de EHBO Foto: EHBO

EHBO Vereniging Son en Breugel bestaat dit jaar 70 jaar

Algemeen

Son en Breugel - Dagelijks gebeuren er ongevallen en noodgevallen om ons heen. Weten hoe je moet handelen kan in sommige situaties het verschil tussen leven en dood betekenen. Als er een ernstige situatie zich voor doet kan iemand die beschikt over eerste hulpvaardigheden het slachtoffer behandelen zodat erger letsel voorkomen wordt en kan men zelfs ook het verschil betekenen of iemand overlijdt of niet. Son en Breugel heeft een vitale lokale EHBO-vereniging, die al 70 jaar actief is.

Door: Hennie van Hagen

Zo is het begonnen…
In 1948 waren er vanuit verschillende verenigingen in ons dorp mensen die het initiatief namen om een EHBO vereniging op te richten. Wellicht ten overvloede, EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken.
Oud burgemeester Steinweg was destijds één van de stuwende krachten. Hij zegde een subsidie toe van fl. 100,--maar dan moest de vereniging wel uit 25 leden bestaan. Direct na afloop van de oprichtingsvergadering melden zich 25 leden aan. De EHBO vereniging was een feit. Harrie Wordragen was destijds de kaderinstructeur die de leden opleidde. Maar er was ook nog een dokter nodig. Burgemeester Steinweg wist huisdokter Huddleston Slater over te halen zich bij de vereniging aan te sluiten. De vereniging begon met een kassaldo van fl. 11,25 . Hoofdzakelijk giften van enkele instanties en eigen geld van de leden. De contributie werd vastgesteld op fl. 0,10 per week. Een bedrag dat sommige leden best veel vonden. Een oefenruimte werd tegen betaling gevonden bij Hotel De Zwaan, maar dat bleek financieel niet haalbaar. Vervolgens stelde meester Van de Laar een klaslokaal beschikbaar. Er hoefde niet voor betaald te worden maar in de winter werd er niet gestookt!

Op 18 april 1951 gingen 8 kandidaten op examen, waarvan iedereen slaagde en zelfs één met lof. De Katholieke EHBO Vereniging Son en Breugel was een feit en het ledenaantal groeide gestaag. Een anekdote uit die tijd was dat veel inwoners uit Breugel graag lid wilden worden van de vereniging. Maar de toenmalige pastoor was het daar niet mee eens. Een EHBO vereniging en dan nog wel gemengd, dat vond hij maar niks.
Op dit moment heeft de vereniging ongeveer 50 vrijwilligers. Het ledenaantal loopt echter terug. Eens waren het er 120. Reden van de vereniging om aandacht te besteden aan het 70 jarig bestaan en tevens te kijken of er interesse bestaat vanuit de gemeenschap om lid te worden. Gelukkig is er op dit moment wel weer wat aanwas van jonge leden.

De huidige EHBO cursus omvat 9 lesavonden en wordt op de 10e avond afgesloten met een examen. De minimum leeftijd om hieraan deel te nemen is 16 jaar. Alle leden krijgen, bij een evenement, vanuit de vereniging de benodigde kleding, zoals een shirt, bodywarmer, jas en een tas met benodigdheden mee voor de hulpverlening. Die tas wordt bij terugkomst nagekeken en indien nodig aangevuld. Jaarlijks wordt de tas gecontroleerd op de houdbaarheidsdatum van de materialen.

De vereniging krijgt aanvragen voor evenementen, zoals de avondwandelvierdaagse, de Sinterklaasintocht, Koningsdag en de jaarmarkt. Omdat het steeds moeilijker wordt om aan vrijwilligers te komen om de grotere evenementen te bemannen werkt EHBO Son en Breugel sinds dit jaar samen met EHBO Eindhoven. Zij hebben samen de jaarlijkse motorcross in Son bemenst en er zijn van EHBO Son en Breugel 9 mensen aanwezig geweest bij de concertreeks van Guus Meeuwis in het PSV stadion. Soms stelt de Gemeente als voorwaarde, dat bij grote evenementen, het verplicht is dat de EHBO aanwezig is. Omdat er veel evenementen zijn legt dat een behoorlijk beslag op de tijd van de vrijwilliger. Maar het kan er soms ook heftig aan toe gaan. Vooral bij sportevenementen zoals motorcross en mountainbike gebeurt er nog al eens wat, dat ook emotioneel binnen kan komen. Hiervoor is een adequate nazorg beschikbaar. Eén keer per jaar is er de 112 DAG op de basisschool waarbij de EHBO , brandweer en politie aanwezig zijn om de schooljeugd vertrouwd te maken met deze hulpverlenende instanties.

Uiteraard kost het de vereniging veel geld om alle benodigdheden en competenties van de leden op orde te houden. Ze organiseert en verzorgt diverse cursussen. Voor een gedeelte komen deze gelden uit de vergoeding die gevraagd wordt aan derden voor hun dienstverlening. De EHBO vereniging gaat nu ook op zoek naar sponsors , uit het bedrijfsleven of middenstand, voor financiële ondersteuning. Deze gelden zou de EHBO vereniging willen gebruiken om jongeren, maar ook belangstellenden, die niet de financiële middelen hebben of niet aanvullend verzekerd zijn, de mogelijkheid te geven een EHBO cursus te volgen.

Lokaal is er veel lof voor de EHBO Son en Breugel. Een vereniging van vrijwilligers die klaar staan om eerste hulp te verlenen bij een ongeval tijdens evenementen, sportdagen en festijnen. Hopelijk melden zich vrouwen of mannen aan die interesse hebben om lid te worden. Zonder deze vrijwilligers staat alles stil. Ook ondersteuning in financieel opzicht is meer dan welkom. De nieuwe cursus start begin Januari 2019.
Voor meer informatie kan men terecht op de site van de EHBO vereniging : http://www.ehbosonenbreugel.nl