Logo mooisonenbreugel.nl
Een muzikale reis om de wereld   | Fotonummer: 1bf0b6
Een muzikale reis om de wereld (Foto: Wil Feijen)

Muzikale wereldreis vol verrassingen

Son en Breugel - Na Music in Blue, het Koningsdagconcert en Maestro is het Harmonieorkest Pro Honore et Virtute er weer in geslaagd om een bijzonder optreden te verzorgen: een muzikale reis om de wereld. Het was voor de gelukkigen die een kaartje hadden een feest voor oog en oor. 

Door: Henriette van Berkel

Drie maal een uitverkocht Vestzaktheater, dat belooft wat. Ruim voor aanvangstijd loopt de zaal vol en daar wordt de eerste verrassing duidelijk: het orkest heeft plaats genomen in de zaal en voor het publiek is een tribune vanaf het podium gebouwd. Hans Waals begroet namens het orkest de gasten en dankt alle vrijwilligers en sponsoren. Want, zo zegt hij: "zonder hen zou het een rondje Brabant zijn geworden in plaats van een reis om de wereld."
Het aftellen is letterlijk begonnen, de muzikanten zijn geconcentreerd en klokslag 20.00 uur slaat de bevlogen dirigent Johan Smeulders zijn eerste maten en start de muzikale  reis. 

Het verhaal
Linda van der Stelt vertelt als reisleidster het verhaal van Phileas Fogg, de rijkste man van Londen uit 1872. Hij gaat in zijn chique herenclub de weddenschap aan dat hij de wereld rond kan reizen in 80 dagen. Samen met huisknecht Passe Partout gaat hij de uitdaging aan. De reis begint in Londen met als eerste stop Parijs. Het orkest speelt de frivole muziek die zo bij deze stad hoort. Je waant je bijna aan de Seine.
Fogg wordt achtervolgd door detective Figgs, omdat deze het idee heeft dat Fogg een bankrover is. Figgs duikt geregeld op, en de muziek van de Pink Panther begeleidde steeds zijn opkomst, een grappige vondst.
De reis verloopt via Italië en Egypte. De volgende verrassing dient zich aan: het kleurrijke optreden van de buikdanseres Petra Mestrom, ondersteund door passende muziek van het orkest.

En verder gaat het, nu per trein. Als de spoorlijn ineens ophoudt heeft Figgs een probleem, maar ook hier vindt hij weer een oplossing. Hij koopt een olifant en reist met zijn huisknecht verder door het oerwoud van India. Dit wordt door de harmonie begeleid en op scherm uitgebeeld met de beroemde olifantenmars uit de film Jungle Book. Terloops redt hij nog de jonge weduwe Aouda van een weduweverbranding en hij neemt haar mee omdat ze in haar land niet veilig is.De reis naar Hongkong verloopt stormachtig, en de muziek klinkt harder en onstuimiger. De avonturiers komen terecht in een circus, door jongleur Joris Zillekens uitgebeeld op het podium. Een knap staaltje van behendigheid met ballen, diabolo en kegels.

Dan komt Amerika in zicht, vanuit San Fransisco naar New York. Het beroemde lied van Frank Sinatra , New York, New York, wordt vol overgave gezongen door detective Figgs, alias Alex van Hoven.
De thuishaven Engeland wordt bereikt en dan arresteert Figgs Fogg. Hiermee lijkt alsof de weddenschap verloren is.  Op het laatste moment wordt Fogg vrijgelaten omdat de echte bankrover is gepakt. Dankzij de verschillende tijdzones echter zijn Fogg en zijn trouwe huisknecht tien seconden voor de deadline terug om de overwinning te vieren. De weddenschap is gelukt!  Fogg trouwt met de vrouw die hij in India van de dood heeft gered, Passe Partout blijft hun huisknecht, eind goed al goed!

Pro Honore et Virtute heeft met deze voorstelling laten zien hoe veelzijdig het orkest is, en waar een samenwerking met anderen toe kan leiden. Johan Smeulders stuwt met zijn enthousiasme de muzikanten tot ver buiten Sonse hoogtes. De toekomstige optredens worden met spanning tegemoet gezien!
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>