Gestels Vocaal Ensemble
Gestels Vocaal Ensemble

Concert Op Weg naar Kerst

Algemeen

Son en Breugel - Op zondagmiddag 16 december verzorgt het Gestels Vocaal Ensemble onder leiding van dirigent Jan Snel een kerstconcert. Het koor wordt instrumenteel begeleid door Simon Kadijk (orgel) en Bess Franssen (harp). Vocale soli zullen verzorgd worden door Linde Schinkel (sopraan) en Daniëlla Buijck (mezzosopraan). Verder zal Marenne van der Heijde (winnares lokale voorleeswedstrijd) een kerstverhaal zal voordragen.

Het gevarieerde en sfeervolle programma bevat kerstmuziek van ondermeer Pretorius (het bekende Es ist ein Ros entsprungen) , J.S. Bach (delen uit de cantate Jesu meine Freude), Reger (Maria Wiegenlied), Gjeilo (een prachtige verstilde bewerking van het Engelse kerstlied In the bleak midwinter), Stopford (het lyrische Do not be afraid), en een grote verscheidenheid aan Engelse carols bewerkt door Britten.

Het Gestels Vocaal Ensemble is een klassiek gemengd kamerkoor, opgericht in 2002, dat onder leiding staat van Jan Snel. Het repertoire van het GVE bestaat uit muziek van uiteenlopende componisten, stijlen en periodes: van renaissance tot hedendaags, van missen tot volksliederen. In de kerstperiode werkt het koor vaak samen met diverse muzikanten en solisten. Dit zorgt voor verrassende en feestelijke concerten. Met veel plezier en succes werd het Weihnachts Oratorium van J.S. Bach samen met orkest en solisten gedurende 8 jaar uitgevoerd. Dit heeft het koor veel bekendheid gegeven in Eindhoven en omstreken.

Jan Snel is een bevlogen dirigent die graag bijzondere projecten onderneemt zoals de uitvoering van de Carmina Burana in het Vonderkwartier als manier om de verbinding tussen de buurtbewoners te bevorderen. Jan heeft de post-conservatorium opleiding koordirectie en de Kurt-Thomas-Kursus gevolgd. Hij speelt orgel en piano en is ook een geoefend koor- en solozanger.

Linde Schinkel (sopraan) studeerde klassieke zang aan het conservatorium in Tilburg. Als orato-riumsolist was ze o.a. te horen in Messiah van Händel, Messe Solennelle van Rossini, Brahms Requiem. De soli van de Matthaüs Passion zong ze in Milaan, Wenen en Praag. Linde zoekt graag spannende samenwerkingsverbanden op buiten de klassieke muziek. Zo zong ze onder andere op Oerol and maakte ze met Vox Muziektheater eigen voorstellingen.

Daniëlla Buijck (mezzosopraan) studeerde klassieke zang aan het conservatorium in Tilburg. Zij is solo actief op het gebied van oratorium, opera en lied. Daarnaast zingt zij als remplacant in het Groot Omroepkoor en in het koor van de Nationale reisopera.

Bess Franssen is harpiste en zangeres. Harp studeerde zij aan het conservatorium van Maastricht. Ze was harpiste bij het Limburg Symfonie Orkest, The American Waterway Wind Orchestra en het Strauss-orkest van André Rieu. Ze is verder harpdocente, redacteur van het Nederlands harpblad en zet gedichten op muziek.

Simon Kadijk speelt orgel, sporadisch viool en is ook koorzanger. Met het Gestels Vocaal Ensemble heeft Simon enkele jaren in het continuo gespeeld bij de uitvoeringen van het Weihnachtsorato-rium en bij gelegenheid begeleidt hij het koor nog steeds.

Het concert vindt plaats in de Sint Genovevakerk in Breugel en begint om 15.00 uur. De toegang is gratis.