Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Straatjuweeltjes leiden tot irritatie en ongewenst rijgedrag

Algemeen

Son en Breugel - Voor velen zijn ze een bron van ergernis en men ziet ze liever vandaag dan morgen verdwijnen, een beperkte groep ziet het nut er wel van in en vindt het een oplossing voor het probleem. Echter nog nooit heeft een verkeersmaatregel in Son en Breugel tot zoveel ophef geleid.

Veilig en duurzame verkeersremmers
We hebben het hier natuurlijk over de 'straatjuweeltjes' die zowel op de Boslaan, Veerstraat als het Eind in Son en Breugel zijn geplaatst. De straatjuweeltjes zijn begin dit jaar door de gemeente als proef aangebracht omdat met name de weg door Breugel als een van de gevaarlijkste routes in de bebouwde kom in Brabant werd bestempeld. Er werd veel te hard gereden en de weg werd als sluiproute gebruikt. De straatjuweeltjes zijn mede ontwikkeld door Veilig Verkeer Nederland (VVN) en moeten leiden tot een veiliger en duurzaam rijgedrag.
Maar waarom werkt dat dan volgens velen niet in Son en Breugel? Het regent klachten over deze verkeersremmers. Er wordt gewezen naar de plaats waar ze staan, in een bocht, of te dicht bij elkaar. Ook zouden ze slecht zichtbaar zijn zowel overdag als in het donker en leiden ze tot gevaarlijke verkeerssituaties.

Weg met die dingen
De klachten komen uit de praktijk en wijzen op het niet praktische van de huidige straatjuwelen. Uit een evaluatie van de gemeente komt naar voren dat de gemiddelde
snelheid is afgenomen en er sprake is van gewenning omdat het aantal schademeldingen is afgenomen. Op basis van deze analyse was B&W voornemens de 'straatjuwelen' te laten staan. In de commissie Grondzaken werd dit voornemen en de gemaakte analyse vorige week besproken. De commissie was onverdeeld van mening dat de paaltjes zo snel mogelijk moeten verdwijnen en er een alternatief gevonden moet worden. Marco Pulles (VVD) verwoordde het kort en bondig: "Doffe ellende, weg met die dingen." Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) betwijfelde of de snelheid minder was geworden. ,,Tussen de straatjuwelen wordt harder gereden, en auto's staan stil als ze er niet langs kunnen, hetgeen tot gevaarlijke situaties leidt." Ook het argument van gewenning werd door de commissie onder tafel geveegd. Wethouder Jan Boersma (CDA), met verkeer in zijn portefeuille, gaf aan dat de straatjuwelen een stukje van een oplossing zijn. In feite zou de weg heringericht moeten worden, maar dat kan niet op korte termijn. Hij gaf wel aan daarover in gesprek te gaan met de bewoners. Er waren ook positieve geluiden van mensen die vragen of er bij hun ook een paaltje geplaatst kan worden, aldus de wethouder.

Paaltjes blijven de gemoederen bezighouden
Een alternatief lijkt niet zo snel voor handen te zijn maar de vraag is of de oude situatie zo wenselijk was. Er moest iets gebeuren. Maar uit de reacties blijkt dat de verkeersremmers omstreden zijn en de gemoederen blijft bezighouden. Hieronder staan enkele reacties die wij van onze lezers ontvingen.

Ingezonden reacties:
- De straatjuwelen vragen om ongelukken. Er wordt zelfs extra hard gereden tussen de paaltjes om voorrang te claimen. Dan hoeft men niet te wachten. Er is door de paaltjes filevorming in de Boslaan. Zonder die paaltjes is de doorstroming veel beter. Onbegrijpelijk dat de gemeente ze als succesvol ziet. Dat moet een vergissing zijn. Hopelijk gaan ze heel snel weer verdwijnen.
- De wegobstakels zorgen voor files, remmen, stilstaan, optrekken, remmen, gas geven. Slecht voor het milieu, geluidshinder voor de omwonenden, funest voor de auto's en afname van de veiligheid.

- Ook ik heb 'n reuze hekel aan die pestpaaltjes, als je vanaf Best de Berlagelaan in wil staat er soms een file, en ze staan ook te dicht op elkaar, 4 auto's kunnen ertussen, het maakt alleen maar opstoppingen! Hoop dat ze snel verdwijnen!

- Het is voor mij onbegrijpelijk dat deze zogenaamde wegjuweeltjes nog steeds niet weggehaald zijn. Het is wachten op de eerste dode , zo niet meerdere doden! Het is een levensgevaarlijke situatie nu.

- Welke ambtenaar heeft dat kunnen bedenken van achter zijn bureau! Er zou te hard gereden worden, als dat zo is dan kan je overal wel van die wegversperringen gaan neerleggen, onzin! Een tip: Als je dan toch iets wil doen, leg dan vrij hoge verkeersdrempels aan, dan neemt de snelheid vanzelf af!

- Zoals het nu gaat is het werkelijk van de gekke! De bussen kunnen er nog nauwelijks langs, de fietsers gaan over het trottoir fietsen, want die komen helemaal in het gedrang. Heel veel mensen zijn tegen maar er wordt niet naar de burgers geluisterd. Mensen, gebruik je volle verstand!!

- De straatjuweeltjes zijn levensgevaarlijke en milieu vervuilende dingen. Ze veroorzaken verkeersopstoppingen en zijn ook gevaarlijk voor fietsers. Ze verdienen zeker de naam juweel niet.

- Slalommende automobilisten vanaf Het Eind tot aan Son waar je voor uit moet wijken, fietsers die daardoor in gevaar komen. Een peut gas gevende automobilisten om de "verloren tijd" na het paaltje in te halen. Auto's die niet stoppen voor het paaltje waardoor je op de rem moet. Opstoppingen tussen de paaltjes bij verkeersdrukte. Door deze chaotische situaties is het zeker niet veiliger geworden!