Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Oud-prinsen steunen zwemclub Plons met mooi bedrag

Algemeen

Son en Breugel - Voor de vijfde keer werd op maandag 8 april het Prinsendiner gehouden. Tijdens het diner in hotel-restaurant La Sonnerie zaten 28 oud-prinsen van carnavalsvereniging De Krutjesrapers aan een langgerekte feestdis. Het aantal oud-prinsen is natuurlijk veel hoger, maar die waren niet allemaal aanwezig op deze feestelijke, maar vooral gezellige avond.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Inzamelen
In 2016 zijn de oud-prinsen in de aanloop naar de 'SamenLoop voor Hoop' een inzamelingsactie gestart. Door het inzamelen van kapotte telefoons en gebruikte cartridges wisten zij toen een mooi bedrag voor deze zeer sympathieke actie op te halen.

Maatschappelijke inzet
Nu, drie jaar na de start van de inzamelingsactie, halen zij nog steeds elk jaar een mooi bedrag op met het inzamelen van kapotte telefoons en gebruikte cartridges. De oud-prinsen hebben besloten de opbrengst jaarlijks te schenken aan een persoon of groep die zich maatschappelijk inzet voor Son en Breugel. Op deze wijze willen zij wat terugdoen voor de mooie tijd die zij als Prins Carnaval hebben gehad.

Zwemclub Plons
Oud-prins Leon Spierings overhandigde op maandag 8 april namens alle oud-prinsen een cheque van € 500,00 aan zwemclub Plons. Zwemclub Plons maakt zwemmen als vrijetijdsbesteding mogelijk voor cliënten van SWZ-Zonhove en leerlingen van de Emiliusschool. Anne-Mike van Tits en Len van der Zalm namen namens Plons de cheque in ontvangst.

Een bijzondere zwemclub
Lang niet alle zwembaden zijn toegankelijk genoeg als je afhankelijk bent van een rolstoel, last hebt van epilepsie of een zintuiglijke beperking. Er zijn vaak niet genoeg medewerkers aanwezig om hulp te bieden bij het aan- en uitkleden en het begeleiden van de zwemmers. Alweer meer dan 10 jaar geleden sloot het zwembad op Zonhove en daardoor verdween tevens de mogelijkheid van de bewoners van Zonhove om daar te gaan zwemmen. Dit was de aanleiding voor enkele ouders en professionals om samen naar een alternatief te gaan kijken, om het zwemmen toch mogelijk te maken. In hun zoektocht naar een geschikt zwembad in de directe omgeving kwamen zij terecht bij de Emiliusschool. De school beschikt over een zwembad met de nodige voorzieningen die noodzakelijk zijn om de doelgroep veilig te laten zwemmen.

Plons
En zo ontstond 10 jaar geleden zwemclub Plons. Het enthousiasme van de ouders liet zich niet afremmen door allerlei eisen die worden gesteld aan zwemmen met mensen met een beperking. Veel creativiteit en de steun van een aantal vrijwilligers en donateurs maakten het mogelijk dat er weer veilig gezwommen kon worden.

125 zwemmers
Op dit moment maken 125 zwemmers gebruik van de mogelijkheid om te zwemmen. Dit doen zij onder begeleiding van een aantal vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn vaak een vast 'maatje' geworden van de zwemmer. En zo genieten zowel de vrijwilliger als de zwemmer van het wekelijks uurtje zwemmen.

Verschillende dagen
Er kunnen maximaal 20 personen, 10 zwemmers en 10 begeleiders, tegelijk gebruik maken van het zwembad. Om toch zoveel mogelijk zwemmers de gelegenheid te geven kan erop maandag-, woensdag- en donderdagavond en op zondag worden gezwommen. Zwemclub Plons is blij met de cheque van € 500,00. Zij gaan dit bedrag zeker goed besteden, onder andere door het aanschaffen en vervangen van materialen die nodig zijn om de zwemmers met een beperking comfortabel en veilig te laten zwemmen.

Vrijwilligers
Wat niet gekocht kan worden van het geld zijn mensen die het leuk vinden om zich als vrijwilliger aan te sluiten bij zwemclub Plons. Als vrijwilliger kun je op diverse manieren helpen om de zwemmers met een beperking een uurtje zwemplezier te schenken. Je wordt natuurlijk goed begeleid en in overleg ingeroosterd. Heb je interesse? Mail dan naar info@zwemclubplons.nl of kijk op www.zwemclubplons.nl voor meer informatie.

Op dit moment is het zwembad tijdelijk buiten gebruik. Dit omdat er een filter moet worden vervangen. De verwachting is dat half mei dit jaar het zwembad weer opengaat. Dat belooft voor alle zwemmers een feestelijke dag te worden.