Logo mooisonenbreugel.nl
Rick Busbridge zoekt deelnemers voor de Diabetici Challenge   | Fotonummer: 9efebc
Rick Busbridge zoekt deelnemers voor de Diabetici Challenge (Foto: Annie Maessen)

Wandeling naar een gezondere levensstijl met de Nationale Diabetes Challenge

Son en Breugel - Diabetici kunnen hun gezondheid verbeteren door een actieve leefstijl. Om ze over de streep te trekken gaat de Nationale Diabetes Challenge (NDC) een wandeluitdaging houden. Vanaf 4 juni wordt er wekelijks een wandeling georganiseerd en in september afgesloten met een vierdaagse. De Lions Club Son en Breugel organiseert, in samenwerking met het Medisch Centrum De Linden, deze actie.

Redacteur: Peter Marijnissen

Bas van de Goor Foundation
Rick Busbridge van de Lions Club hoorde onlangs wat de 'Bas van de Goor Foundation' in Boxtel doet om mensen met Diabetes (suikerziekte) te helpen. Rick wilde dit naar Son en Breugel brengen. Daarom heeft de Lions Club het initiatief genomen om het hier voor het eerst te organiseren. Er wordt iedere week een wandeling en training gegeven voor een periode van 16 weken, met een vierdaagse afsluiting van 25 en 28 september. De doelgroep is mensen van alle leeftijden met diabetes, maar ook voor iedereen die de actie wil ondersteunen.

Stichting helpt diabeten
De Bas van de Goor Foundation heeft als doel de kwaliteit van leven voor mensen met diabetes te verbeteren door sport. Van de Goor is oud-volleyballer en Olympisch goud winnaar in 1996 en zelf diabeet. Meer bewegen en gezonde voeding zijn de eerste stappen die artsen aanraden voor mensen met diabetes type 2. Een actievere levensstijl kan diabetici helpen in het voorkomen of afbouwen van pillen en insuline. In Nederland waren er volgens het CBS in 2017 rond de 1.135.100 mensen bekend bij de huisarts als diabeet. In werkelijkheid zijn het er veel meer, omdat een kwart van de mensen met diabetes niet weet dat ze het hebben. Diabetes type 2 komt het meest voor maar is moeilijk herkenbaar, met symptomen zoals vermoeidheid en futloos zijn, vaak dorst en veel plassen, kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen.

Levensstijl veranderen
Het is voor veel mensen moeilijk om de eerste stap te zetten naar een nieuwe levensstijl, daarom wil de NDC dat lokale zorg en sport professionals wekelijks met mensen gaan wandelen. "Ons doel is om de drempel heel laag te houden, zodat diabetici zo kunnen instappen", geeft Rick aan. "We hopen dat de deelnemers hun gezondheid verbeteren en dat ze in contact komen met mensen in dezelfde situatie. We willen in die 16 weken andere mensen erbij betrekken die advies kunnen geven over dieet, levensstijl, letselpreventie en voetgezondheid." Het Medisch Centrum De Linden gaat aan de begeleiding meehelpen en deelnemers indelen in groepen op eigen niveau, zodat iedereen kan meedoen.

Voorkomen beter dan genezen
De Lions Club kiest om het zelf lokaal te organiseren. "Nu heb je mensen uit dezelfde omgeving bij elkaar, en willen we hier helpen om diabetes 2 op te heffen of voorkomen. Het mooie van dit is dat mensen lokaal iets met elkaar gaan doen. We hopen dat ze een netwerk krijgen en mensen dit zelf gaan oppakken." In het voorbeeld in Boxtel heeft de NDC een actieve wandelgroep van acht mensen opgeleverd.

Deelnemers gezocht
De vierdaagse vindt plaats in Son en Breugel van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 september. Op zaterdag 28 september wandelen alle deelnemers uit het land de laatste kilometers in Den Haag tijdens de NDC Festival. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 4 juni om 16.30 uur bij het Medisch Centrum De Linden. Het hele traject kost vijf euro per deelnemer voor de wekelijkse trainingen, een T-shirt en deelname aan de vierdaagse in september. Inschrijven kan op de website: https://www.nationalediabeteschallenge.nl/wandelchallengesonenbreugel/

Meer berichten