Afbeelding
Foto: Annie Maessen
Foto's

Iftarmaaltijd met vluchtelingen en jongeren

Algemeen

In het IVN-gebouw aan de Sint Genovevastraat werd woensdag 29 mei een iftardiner georganiseerd, waar vluchtelingen en statushouders samen met jongeren aan deelgenomen hebben. Het idee ontstond nadat jongeren de wens hadden uitgesproken meer over het vasten tijdens de Ramadan te willen weten.

Martin van de Bunt, coördinator vluchtelingenwerk LEVgroep en Ali Al Zubaidi van jongerenwerk LEVgroep hebben daarom de krachten gebundeld en een geslaagd iftardiner georganiseerd. Een iftar is een maaltijd die gedurende de vastenmaand Ramadan door Moslims direct na zonsondergang genuttigd wordt. Onder de ruim veertig deelnemers waren niet alleen jongeren en statushouders aanwezig, maar waren ook een aantal wijkbewoners uit Son en Breugel uitgenodigd bij de iftar aan te schuiven. ''Zulke bijeenkomsten zorgen voor meer verbinding in de samenleving", aldus Ali en Martin. "We komen samen en in contact met anderen die we normaliter weinig spreken."

Vasten
Het idee ontstond toen een aantal jongeren graag meer wilden weten over het vasten tijdens de Ramadan. Jongerenwerker Ali heeft de jongeren uitgedaagd om één dag met hem mee te doen en dus pas na 21.40 uur te eten en drinken. Een aantal jongeren heeft dit ook daadwerkelijk gedaan en kregen hier tijdens de avond complimenten voor. "We krijgen de gelegenheid elkaar beter te leren kennen. Je merkt dat veel jongeren niet precies weten wie nu die vluchtelingen en statushouders zijn en daardoor kan er een verkeerd beeld ontstaan." Voor de statushouders is, door deze avond, weer een extra moment gecreëerd om in contact te komen met hun Son en Breugelse medebewoners, wat ten goede komt aan het proces van inburgeren waarin deze gezinnen zitten.

Wethouder
Onder toeziend oog van speciale genodigde wethouder Jos de Bruin werd na een openingswoord van Martin van de Bunt en Ali Al Zubaidi gestart met de iftar. De iftar bestond voor een deel uit door statushouders bereide gerechten en speciale halal bereid vlees van een slager, waarna men tijdens het eten de gelegenheid nam om met elkaar in gesprek te komen.

Afsluitend kan eigenlijk maar één conclusie getrokken worden. Samen een maaltijd nuttigen is een goed middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Na afloop werd dan vrij snel uitgesproken dat dit iets is om vaker terug te laten komen en dan hoeven ze eigenlijk niet eens te wachten tot de volgende Ramadan. De eerste keer dat iemand komt, is overigens gratis. Kom eerst maar eens gewoon de sfeer proeven en meer te horen over hoe deze avonden er nu precies uit komen te zien en wat ze gaan doen.

Kijk voor meer foto's op: www.mooisonenbreugel.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding