Logo mooisonenbreugel.nl
Doortje op pad met twee bewoners van Zonnehove   | Fotonummer: e05397
Doortje op pad met twee bewoners van Zonnehove (Foto: Annie Maessen)
Foto's

Doortje van den Nieuwenhuijzen wil graag het stokje overdragen


Son en Breugel - Verheugd zwaait de voordeur van haar gezellige woning open en er volgt een allerhartelijkste begroeting door Doortje van den Nieuwenhuijzen. Een plaats aan haar eettafel wordt ingenomen en een vers gezet kopje koffie met peperkoek zorgt er voor dat dit interview in een bijzonder ongedwongen sfeer plaatsvindt.

Redacteur: Leo Hokke
Fotograaf: Annie Maessen

Enthousiast
De van origine verpleegkundige A, inmiddels 70 jaar oud, weet op een zeer enthousiaste manier zo over haar leven te vertellen, dat het onmogelijk is dat je gedachten afdwalen. Zij gaat in vogelvlucht door haar leven, dat zij deelt met haar man Johan, een fanatieke fietser.

IVN-werkgroep Zonhove
"De letters IVN staan voor Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid", vertelt Doortje. In het begin was Doortje vrijwilligster van de werkgroep Zonhove van het IVN, later coördinator. Met een aantal vrijwilligers vormt zij een club voor Zonhove-leden die allerlei (buiten)-activiteiten bedenkt en organiseert. Op dit moment zijn er 22 Zonhove-leden en ongeveer veertien vrijwilligers. Voor deze groep bewoners wordt er een heel eenvoudig programma samengesteld, dat op hun niveau is afgestemd en waarvan Doortje de coördinator is.

Zintuigen gebruiken
"Het samenstellen van zo'n programma vergt de nodige voorbereiding" legt Doortje uit. "Wij proberen vaak met spelactiviteiten de zintuigen te gebruiken, bij voorkeur buiten, maar als het weer het niet toelaat, kunnen wij ook binnen aan de slag." Zo zijn er gebeurtenissen die Doortje veel voldoening geven in haar werk en er zijn er vele die haar lang bijblijven. Als de Werkgroep bijvoorbeeld het zintuig 'ruiken' wil laten ervaren en de leden aan een ui laten ruiken dan zit de één met een vies gezicht te kijken en de ander kan er vrolijk om lachen. Voor veel bewoners is het allerfijnste om een heerlijk zacht knuffelbeest vast te houden, dat voelt zo zacht aan!

Vogels
"Toen het vorig jaar op een dag in februari bitterkoud was, was er binnen van alles te zien over vogels. Er waren eieren, zelfs een groot struisvogelei. Er waren veren in soorten en maten, onder andere prachtige pauwenveren", vertelt Doortje enthousiast. Tevens konden de leden enkele nesten bekijken, waaronder een nest van ongeveer dertig centimeter doorsnede, waarvan je heel mooi de opbouw kon zien: aan de buitenkant grotere sterkere takken, aan de binnenkant kleinere en flexibele takjes en heel mooi gevoerd met zacht materiaal zoals zand en mos. Van dichtbij konden enkele opgezette vogels worden bekeken en gevoeld, zoals de ijsvogel, de groene en bonte specht en een grote havik.

Opvolger
Zoals Doortje zelf laat weten wordt het na 35 jaar tijd om plaats te maken voor een opvolger voor haar werk als coördinator. "Er zijn nog zoveel dingen in het leven waar ik plezier aan beleef en waar ik niet of nauwelijks aan toekom. Gelet op mijn leeftijd, zou ik daar meer tijd voor willen hebben" Uiteraard staat Doortje haar opvolger daar waar mogelijk en nodig bij met raad en daad en wil zij als 'gewone' vrijwilliger voor de werkgroep actief blijven. "Het gaat om een zeer afwisselende functie, waarbij de liefde en de aandacht voor de gehandicapte medemens, centraal staat", sluit Doortje af.

Belangstellenden voor het werk als coördinator kunnen nadere inhoudelijke informatie verkrijgen via Doortje, telefonisch bereikbaar via 0499-475697 of via e-mail johanendoortje.1@kpnmail.nl.

 

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>