Logo mooisonenbreugel.nl
V.l.n.r. Marieke van Veen, Yvo Pouwels, Willemijn van Roekel, Janneke Greijdanus, Diede van Wijk, Xander Buters, Ilya Renders, Wouter Buters, Alex Egelie, Lenke Pouwels, Bart Wullems. Op de foto ontbreken: Maarten van Veen, Kim Verkuijlen, Josh van Waalwijk van Doorn   | Fotonummer: 3a968f
V.l.n.r. Marieke van Veen, Yvo Pouwels, Willemijn van Roekel, Janneke Greijdanus, Diede van Wijk, Xander Buters, Ilya Renders, Wouter Buters, Alex Egelie, Lenke Pouwels, Bart Wullems. Op de foto ontbreken: Maarten van Veen, Kim Verkuijlen, Josh van Waalwijk van Doorn (Foto: Janneke Greijdanus)
Jeugd

Scouts Dutmella naar World Scout Jamboree

Son en Breugel - Een groep van veertien leden van scouting Dutmella nemen van 22 juli tot 2 augustus deel aan de World Scout Jamboree. Dit grote internationale evenement voor scouts uit de hele wereld vindt eens in de vier jaar plaats. Dit jaar reizen zo'n 1100 Nederlandse scouts en begeleiding af naar West Virginia in Amerika.

Redacteur: Emmy Grit

De voorbereiding van Janneke startte bijna twee jaar terug. Ze heeft in oktober 2017 een sollicitatiebrief geschreven aan de organisatie voor de functie 'troepstaf', net als zo'n 150 anderen. "Op de selectiedag in november 2017 werden we in groepen verdeeld. We moesten opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden. De Nederlandse organisatie, waaronder Bart Wullems van Dutmella, bekeek hoe je opdrachten uitvoerde, of je een geschikte leider was, welke vaardigheden je bezit en of je goed kon samenwerken. Van de 150 aangemelde leiding bleven 76 troepleiders over, waarvan twee leiders van Dutmella: Janneke Greijdanus en Kim Verkuijlen. De andere leiders van Dutmella gaan als onderdeel van het Internationale Service Team, ondersteunende medewerkers, naar de Jamboree.

Vijf weekenden
In totaal gaan 684 Nederlandse jeugdleden in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar naar de Jamboree, waarvan 5 jeugdleden van Dutmella. Als voorbereiding hebben alle Nederlandse jeugdleden vijf weekenden gehad om elkaar en de troepstaf te leren kennen. "Ieder weekend stond een ander programma op de agenda. De voorbereiding voor het gehele avontuur kost veel tijd, maar je krijgt er veel energie van terug. Ik geniet enorm van het plezier dat de jongeren hebben tijdens deze weekenden", vertelt Janneke enthousiast.

Ruim 150 landen
"Tussen de 45.000 en 50.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen zijn tijdens de Jamboree te vinden op het scoutingterrein 'Summit Bechtel Reserve' in West Virginia." De troepen uit Nederland staan verspreid over zes verschillende 'basecamps' op het 57 km2 grootte terrein. Behalve dat er tenten staan voor het verblijf van de troepen, wordt het terrein ook ingericht met supermarkten, een ziekenhuis, diverse geloofshuizen en een groot podium waar onder andere de officiële opening en sluiting plaatsvindt.

Unity show
Het doel van de World Scout Jamboree is 'uitwisseling', 'avontuur' en 'ontwikkeling'. Doordat alle nationaliteiten door elkaar staan, ontmoet je altijd andere culturen. Op het terrein kunnen verschillende activiteiten zoals raften, duiken, mountainbiken, (boog-)schieten, klimmen, hoogteparcours en tokkelen gedaan worden. In het programma is ook een cultuurdag opgenomen die 's avonds wordt afgesloten met de 'Unity show'. "Dit is een mooi onderdeel van het programma. Het brengt mensen bij elkaar met een gemeenschappelijk doel, respect, openheid en de moed om met elkaar te delen", vertelt Janneke trots.

Mooi avontuur
Alle Nederlandse jeugddeelnemers vertrekken op 21 juli richting Amerika en komen op 11 augustus weer terug. "Na de officiële sluiting van de Jamboree blijven wij met de gehele troep nog een paar dagen in Amerika en gaan we aansluitend naar Washington D.C. en New York voor een aanvullend programma. "Het wordt een enorm mooi avontuur waar zowel de leiding als de jongeren nog vaak met veel plezier aan zullen terugdenken."

Wilt u meer informatie over de World Scout Jamboree en de avonturen volgen van de scouts van Dutmella, kijk dan op wsj.scouting.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>