De BOA's Jurgen Peters (l) en Ronald van den Heuvel (r) op de fiets
De BOA's Jurgen Peters (l) en Ronald van den Heuvel (r) op de fiets Foto: Wil Feijen

BOA's vaker de 'rijdende rechter' van de buurt

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Ronald van den Heuvel en Jurgen Peters zijn BOA's: Buitengewoon Opsporingsambtenaren. Zij werken nauw samen met de politie in Son en Breugel voor de veiligheid in de openbare ruimte en buitengebieden. Door de maatschappelijke ontwikkelingen wordt tegenwoordig meer verwacht van de BOA's.

Redacteur: Peter Marijnissen
Fotograaf: Wil Feijen

Vroeger schreef de parkeerwachter alleen parkeerbonnen uit. Nu zijn er geen parkeerwachters meer, maar BOA's met een steeds breder takenpakket. Het bemiddelen tussen buren, jeugd en contact met de mensen op straat wordt steeds belangrijker, naast het controleren van verkeer en openbare orde. De vraag is of dit tegenwoordig voldoende is voor de handhaving op straat.

Agressie
In Amsterdam krijgen de BOA's pepperspray als extra bewapening. "In Son en Breugel kan ik niet bevestigen of dit ook nodig is", aldus Ronald. "Overal kun je agressie tegenkomen. Niemand kan mij garanderen dat het hier veilig is in Son en Breugel." Jurgen voegt hieraan toe: "Als wij 's avonds een dienst draaien en er is een onveilige situatie, bijvoorbeeld met een groep jongeren, dan kunnen wij assistentie van de politie vragen. Natuurlijk gaan wij zorgvuldig om met iedere situatie. Je mond is je beste wapen."

 

Buitengebied
De BOA's van Son en Breugel werken samen met Nuenen voor de controles in de buitengebieden. Voor de bossen zijn er milieu BOA's van de provincie actief. Hier krijgen ze te maken met zwaardere, criminele, zaken zoals het dumpen van chemisch extasy afval. "Wij voeren ook acties tegen de overlast van crossmotoren. Dit doen wij samen met verschillende ketenpartners zoals politie, Staatsbosbeheer en het BOA team van de provincie 'Samen Sterk in Brabant'.

Veiligheid en Zorg
De BOA's spelen een steeds belangrijker rol in het sociale domein, onder andere bij buurtruzies, pesten, geluidsoverlast en verwaarlozing. "Als BOA is het een mooie prestatie als je kunt bemiddelen in een langdurige ruzie tussen buren", licht Jurgen toe. "Wij nemen contact op met inwoners als zij klachten hebben van overlast. Dit kan bijvoorbeeld het langdurig aanhouden van een blaffende hond zijn, maar ook muziekoverlast. Wij kunnen de Algemeen Plaatselijk Verordening (APV) ter hand nemen. Met de APV kunnen wij een proces-verbaal uitschrijven en eventueel een strafbeschikking opleggen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan de burgemeester ingrijpen."

Ketenpartners
"Als je zorgen uitspreek over een ander, dan moet je meerdere partners erbij betrekken. Wij werken bijvoorbeeld samen met het Centrum Maatschappelijke Deelname (CMD). Daar zitten alle disciplines die iets in kunnen betekenen: GGZ, ouderenzorg, jongerenwerk, maatschappelijk werk, WMO. Zij werken ook weer op een bepaalde manier. De wet privacy is belangrijk, dus wij zijn voorzichtig met gegevens delen."

Bereikbaar
De BOA's zijn laagdrempelig te benaderen op straat. Ze worden wel 'het (buiten) loket' genoemd. "Wij zijn mobiel waardoor wij voor de burger een laagdrempelig 'loket' zijn. De inwoners hoeven niet veel moeite te doen om ons te pakken te krijgen", geeft Jurgen aan. "Als iemand ons aanspreekt kunnen wij er een interne melding van maken. Wij handelen dit verder af met eventuele hulp van betrokken partners, zoals de politie, die dit verder afhandelt. Burgers kunnen anoniem een melding maken, maar als ze iets terug willen horen dan noteren wij hun gegevens zodat we contact op kunnen nemen. "

Melding maken
Een melding aan de BOA's kan telefonisch via het telefoonnummer 0499-491491, het gemeenteklantcontactnummer, het algemeen politienummer 0900-8844 of via de website van de gemeente bij 'Melding openbare ruimte'.