Afbeelding

Ties van Gorp: Een 'verrekes goede presentator'

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Een bijzonder mens is heengegaan...

Op woensdag 17 juli stond in DeMooiSonenBreugelKrant een mooi en bijzonder verhaal over 'onze Ties'. Helaas is Ties vandaag (19 juli) overleden. Wij wensen Greet, de familie, vrienden en kennissen veel sterkte toe in de komende tijd.


De misschien wel meest markante inwoner van Son en Breugel is ziek, ernstig ziek. Ties van Gorp is uitbehandeld zoals dat heet. Het is een fase in zijn leven waar Ties - anders dan normaal - geen regie over heeft. "Ik ga dood", zoals hij zelf zegt. Ties geeft zich niet gewonnen. Hij probeert de dingen die hij nog kan regelen te regelen. En hij probeert te zeggen wat hij nog wil zeggen. Dat laatste valt niet altijd mee, omdat hij op sommige dagen te zwak is en zelfs het praten hem moeite kost. Toch vond Ties het tijd voor een gesprek met de krant. En daar zit ik dan. Bij 'onze' Ties en zijn geliefde Greet.

Redacteur: Adrie Neervoort

Ties zit keurig in een mooie pyjama op een comfortabel stoel. We hebben het gesprek in zijn woning aan de Marijkestraat. Ties is geboren in 1942 aan de Eindhovenseweg 25 In Son en Breugel. Na de bedrijfsschool van Philips ging hij als gereedschapsmaker bij Philips werken: "Maar dat was niet mijn omgeving. Ik had geen vrijheid en het was eenzijdig werk. Toen ben ik bij Maas Automaten gaan werken. Na een ernstig ongeluk begon ik als beheerder bij de gemeentewerf in Son en Breugel." In het gesprek komen allemaal verhalen van vroeger terug. De foto (gemaakt door Martien Coppens) van de molen die naast zijn ouderlijk huis stond en waar hij als kleine jongen vaak speelde, hangt aan de muur. Die foto is een geschenk van de harmonie toen hij daar 25 jaar lid van was.

Rode draad
De rode draad door Ties zijn leven is toch wel de muziek. Als jongen van 10 jaar hoorde en zag hij dat de terugkerende militairen uit Nederlands-Indië werden onthaald door de fanfare van Son en Breugel. Hij ervaarde wat muziek deed, maar ook hoe het gewaardeerd werd. Ties: "Als kleine jongen wist ik het al, ik wilde ook bij de fanfare." Er zo kwam Ties bij de fanfare die later een harmonie werd. De harmonie die nu bekend is als Pro Honore Et Virtute. Ties zijn moeder was maar wat blij dat hij bij de fanfare ging. Ties zelf wilde het liefst slagwerk gaan doen, maar zijn vader zei "In dit huis wordt niet getromd, maar alleen geblazen." En daarom begon Ties op trompet, later blies hij beugel om met de tuba te eindigen. Het afscheid van de tuba viel zwaar, maar een herseninfarct dwong hem ertoe. De liefde met de harmonie kent helaas ook een breuk. Ties vond dat de harmonie niet op niveau presteerde: Het kon beter en het moest beter. "Ge moet geen mopke blazen, maar onderhoudende muziek maken." Ties besprak dit met het bestuur maar kreeg geen gehoor. Men vond het goed genoeg. Ties gaat en ging altijd voor het beste en dus was dit het moment om 'zijn' harmonie op 24-jarige leeftijd de rug toe te keren. Gelukkig keerde Ties na een aantal jaren terug bij de harmonie. En daarna zijn de harmonie en Ties onafscheidelijk geworden.

Krutjesgatse Liederentafel
Een harmonie laat door samenspel en kwaliteit mensen genieten van muziek. Misschien dat Ties daarom wel zijn hart heeft verpand aan de harmonie. Want hij heeft in zijn leven ook door samen te werken mooie initiatieven laten ontstaan. Zoals het tonpraten tijdens carnaval. Daar kon hij (samen met Martien van de Hurk) met zijn gevoel voor taal zijn ziel en zaligheid in leggen. Maar ook was hij het die als voetballend lid van voetbalclub SBC samen met Henk Scheepers het tijd vond voor een carnavalesk mannenzangkoor. Zo ontstond, na de kunst afgekeken te hebben bij een mannenkoor in Helden Panningen, de Krutjesgatse Liederentafel.

Museum Pieter Brueghel
Heel zijn leven heeft Ties genoten van alles wat op zijn creatieve pad kwam. Zo was hij ook korte tijd beheerder/gastheer van het kleinste en enige museum dat Son en Breugel ooit heeft gekend. Samen met Jan Burgers en Ad van Etten opende dit drietal aan de Markt 2a een museum over Pieter Brueghel. Tegelijkertijd was hij beheerder van het Vestzaktheater. Zeg maar gerust zijn theater. Hij was daar eerste beheerder samen met zijn eerste vrouw. Na haar plotselinge overlijden stond Ties er alleen voor. Na enkele jaren ontmoette hij Greetje zijn huidige vrouw. Samen met haar heeft hij daarna nog acht jaar ingezet voor het vestzaktheater.

Spreekstalmeester
Ties bleef actief in het Sonse culturele leven. Zo was hij onder tweemaal de presentator van het Smartlappenfestival in Son en Breugel. Een rol die helemaal bij hem past. Niet voor niets vroeg ook de harmonie hem al eerder om als spreekstalmeester tijdens concerten zijn zegje te doen. Freddy Louwers: "Hij deed dat met zoveel humor en nam zichzelf ook wel op de hak als er weer eens een lastige Engelse, Italiaanse of Japanse naam uitgesproken moest worden. Maar aan het einde - als iedereen bedankt werd door Ties - meldde hij toch ook altijd wel even dat het publiek een 'verrekes goede presentator' had gehad die avond."

Groots dank-je-wel
Dit typeert Ties van Gorp. Humor. Maar ook loyaliteit en ongelooflijk veel inzet voor de gemeenschap van Son en Breugel. Ties, je hoeft het nu niet zelf te zeggen, maar het hele dorp zegt het tegen jou 'Wat ben jij een 'verrekes goed mens' en 'wat heb jij verrekes veel voor de gemeenschap betekend". Daar kunnen wij alleen maar een diepe buiging voor maken en een groots dank-je-wel tegen zeggen. Waarop Ties het interview afsluit met de woorden: "Ik heb het allemaal verschrikkelijk graag gedaan."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding