Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: fa228d
Foto: Wil Feijen
Foto's Evenement

Succesvolle editie van NK Barbecue smaakt naar meer

Son en Breugel - Barbecueën is in de loop van de tijd veel veranderd. Niet alleen het materiaal waarmee gebarbecued wordt, ook de wijze waarop en wanneer er gebarbecued wordt. Eén ding is zeker niet veranderd; de gezelligheid die ontstaat tijdens het barbecueën.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Het plezier en de gezelligheid die Hans van der Loo, Eric van den Boom, Egbert Nillesen en Wim Vink ondervonden tijdens het barbecueën heeft uiteindelijk geleid tot een jaarlijks terugkerend evenement in het centrum van Son en Breugel. De vier vrienden presenteerden zich als de 'Daltons', die ook met zijn vieren zijn, als zij voor anderen gingen barbecueën. Daarbij deelden zij hun kennis en plezier met de ander die belangstelling had voor het barbecueën.

NK Barbecueën
Dit resulteerde uiteindelijk in het organiseren van een wedstrijd en zo kwam, nu alweer zes jaar geleden, voor het eerst het Nationaal Kampioenschap Barbecueën naar Son en Breugel. Zaterdag 17 en zondag 18 augustus werd de zesde editie, net zoals alle eerdere edities, in de tuinen van La Sonnerie gehouden. Teams uit heel de wereld weten intussen het evenement te vinden. Dit jaar waren er teams en bezoekers uit België, Ierland, Zweden, Denemarken en uit Libanon.

Heerlijke gerechten
De weersomstandigheden waren tijdens het weekend prima, met zo nu en dan een bui. Veel bezoekers kwamen naar het evenement toe. Behalve het kampioenschap is het vooral ook de plek waar liefhebbers van het barbecueën elkaar ontmoeten. Zij konden genieten van heerlijke gerechten, die bereid werden met verschillende technieken. Zo werd er op Jamaicaanse wijze een kip bereid, waarbij zelfs een 'golfplaat' voor nodig is. Dit team deed niet mee aan de wedstrijd, maar werd wel erg gewaardeerd door het publiek. Niet alleen was het gerecht en de bereiding daarvan origineel, maar ook de aankleding van de stand viel in de smaak bij de bezoekers.

Workshop
Op zaterdag was er een workshop van Henrik Hansen, adviseur en grill kok van diverse gerenommeerde Deense restaurants. Hiervoor had zich een groot aantal mensen vooraf ingeschreven. Zij waren de gelukkigen die uitleg kregen over de geheimen van een perfect bereid stukje wild op de barbecue.

Vijf gerechten
Tijdens het evenement vond ook het Nationaal Kampioenschap Culinair Barbecueën plaats. De vijf deelnemende teams moesten hiervoor vijf gerechten klaarmaken. Daarbij wisten ze dat het om een vis- of vleesgerecht ging. Om welke vis of soort vlees het ging, hoorden ze pas bij de start van de wedstrijd. In hoog tempo werden de gerechten bereid, ieder uur één. Met een totaal van vijf gerechten. Alle gerechten moesten grotendeels op de barbecue worden bereid, inclusief het nagerecht. Elk gerecht werd door een jury beoordeeld. Zij wisten niet welk team het gerecht had gemaakt en mochten tijdens de wedstrijd niet op het terrein komen, waar de deelnemende teams stonden te barbecueën.

Dutch BBQ-team
Tijdens de wedstrijd waren er verschillende onderdelen, zoals onder andere vis, varkensvlees, vegetarisch, waarmee een prijs te winnen was. De scores werden per onderdeel opgeteld en dat leverde uiteindelijk de eindwinnaar op. Dit jaar nam BBQ-team Five Q deze prijs mee naar huis. Nederlands kampioen werd het Dutch BBQ-team.

Locatie
Volgens Wim Vink is het na zes edities duidelijk dat de locatie, zoals hij nu is, de groei van het evenement beperkt. "Het is zo'n succes dat we gewoon meer ruimte nodig hebben. Het liefst op de huidige locatie", geeft Wim aan. De organisatie heeft wel ideeën hierover, maar deze zijn zeker nog niet concreet. De organisatie wil graag het wereldkampioenschap barbecueën naar Son en Breugel halen. Zij gaan zich kandidaat stellen met de locatie en hopen dat in 2021 het wereldkampioenschap barbecueën zal plaatsvinden in Son en Breugel.

Bekijk voor een impressie van het Nederlands Kampioenschap Barbecueën op www.mooisonenbreugel.nl

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>