Drukte bij de opening van de expositie Son en Breugel 75 jaar bevrijd
Drukte bij de opening van de expositie Son en Breugel 75 jaar bevrijd Foto: Giti Entezami

Opening expositie '75 jaar vrijheid'

Algemeen Remember September 2019

Son en Breugel - De herdenking van 75 jaar vrijheid in Son en Breugel werd geopend met een expositie in het Vestzaktheater op zaterdag 7 september. Wethouder Jos de Bruin en historicus Henk Hutten gaven een toespraak voor de officiële start van de 'Remember September 2019' activiteiten. De expositie laat oorlogsfoto's en voorwerpen zien rond de bevrijding van 17 september 1944 in Son en Breugel. Aansluitend kreeg het publiek de documentaire te zien hoe de bevrijding verliep tijdens Operatie Market Garden.

Redacteur: Peter Marijnissen
Fotograaf: Wil Feijen

"Het is een expositie die de strijd en bevrijding van Son en Breugel in de septemberdagen van 1944 laat zien, in woord en beeld. Een expositie die is opgezet door de vrijwilligers van de Heemkundekring, Museum Bevrijdende Vleugels, Son en Breugel Verbindt en het Vestzaktheater", geeft wethouder Jos de Bruin aan in zijn toespraak. Namens de gemeente bedankte hij de vele vrijwilligers voor hun inzet en enthousiasme voor de activiteiten die de komende twee weken plaatsvinden. "Jullie hebben Son en Breugel samen opnieuw op de kaart gezet. In het bijzonder de vrijwilligers van projectgroep Remember September". Jos de Bruin hoopt op twee hele succesvolle weken.

Jaar geleden begonnen
Henk Hutten vertelde hoe een jaar geleden de plannen zijn gemaakt voor deze herdenking. Het gemeentebestuur heeft het plan enthousiast ontvangen. Voor de foto-expositie zijn er panelen gemaakt over 17, 18, 19 en 20 september 1944. Tevens zijn er foto's te zien van de periode vóór 1944 hoe Son en Breugel er toen uitzag. Na een aantal verhalen over de oorlogsvoering in Son en Breugel vertelt Henk: "Bij de bevrijding kwamen veel mensen in onze eigen omgeving om. Niet alleen vijftien inwoners, maar ook een aantal Amerikanen die onze bevrijders waren en een aantal Duitsers. Deze opening heeft natuurlijk ook een droevige kant en daarbij past een zekere mate van bescheidenheid. Het geeft ons ook de overtuiging dat we het nooit meer zo ver moeten laten komen. De vrijheid is ons lief, daar willen en moeten we voor werken." Afsluitend bedankte Henk alle vrijwilligers, vooral de fotogroep van de Heemkundekring en het museum voor het samenstellen van de documentaire.

Foto's en film
Het is zeker de moeite waard om deze 'tentoonstelling die tot nadenken stemt' te bezoeken. De verhalen over de oorlog en bevrijding in Son en Breugel zijn te lezen in een speciale editie van HEEM, een uitgave van de Heemkundekring en te koop bij de expositie. De tentoonstelling '75 jaar vrijheid' is open van 9 t/m 20 september tussen 11.00 tot 17.00 uur. Op 14 september van 10.00 tot 19:00 uur en op 15 september van 10.00 tot 16.00 uur. De documentaire over de bevrijding van Son en Breugel geeft een goede aanvulling op het verhaal dat door de foto's verteld wordt. Deze documentaire is te zien op 16 september om 20.00 uur in het Vestzaktheater, samen met een lezing van Henk Hutten. Toegang is twee euro, voor de leden van de Heemkundekring is de toegang gratis.

 

!
Afbeelding
Algemeen 17 aug, 14:09 Vrouwen vereniging Scala Bezocht Joods Historisch museum
Afbeelding
Politiek 17 aug, 11:57 Gemeente Son en Breugel scoort laag met afhandeling mailcontact
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 22:04 Alzheimer Café B.O.S. over Voeding en dementie
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 09:06 Lazy Sonnie Afternoon start na zomerstop met Guy Verlinde en Olivier Vander Bauwede
Afbeelding
Politie 15 aug, 22:18 Personenauto loopt flinke schade op door autobrand op industrieterrein Ekkersrijt
Afbeelding
Algemeen 15 aug, 18:15 Harmonie St. Caecilia verkoopt goede tweedehands fietsen