Afbeelding
Foto: Annie Maessen

Netwerkbijeenkomst Taalpunt Son en Breugel

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Ken jij iemand die steeds hetzelfde bestelt? Niet graag voorleest aan de kinderen? Heel vaak de bril kwijt is of het formulier wel thuis invult? Het kan zijn dat die persoon moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen. Gelukkig is die schaamte op elke leeftijd te overwinnen.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Annie Maessen

Iedere donderdagochtend staan vrijwilligers van het Taalpunt namelijk klaar in het Vestzak om daarbij te helpen. Het aanmoedigen van iemand in jouw omgeving die het lastig vindt om die eerste stap te zetten, blijkt in de praktijk toch lastig. De samenleving wordt ingewikkelder. Als je (digitale) basisvaardigheden ontoereikend zijn, leidt dat vaak tot werkeloosheid, gezondheids- en geldproblemen.

Week van de alfabetisering
Op dinsdag 10 september zijn diverse betrokkenen in de 'Week van de alfabetisering' in het Vestzak bijeengekomen om te horen waar 2,5 miljoen Nederlanders met lees- of schrijfproblemen tegenaan lopen. In de gemeente Son en Breugel zijn er meer dan duizend inwoners en dat aantal groeit. Belanghebbende organisaties kunnen via kruisbestuiving ervoor zorgen dat deze groep 'laaggeletterden' enthousiast wordt om deze beperking aan te pakken. De eerste en belangrijkste stap hierin is vertrouwen winnen. Door vervolgens respectvol door te vragen kun je vaak de gevoelige snaar raken bij personen met dergelijke taalproblemen. In 55 procent van de gevallen gaat het om autochtonen en de grootste groep bevindt zich in de leeftijdscategorie tussen 55 en 65 jaar.

Korte voorstelling
Dagvoorzitter Marjan Middelkoop opende de bijeenkomst in het Vestzak en benadrukte dat de 35 genodigden samen het lokale geletterdheidsnetwerk vormen en allen daarin een belangrijke rol spelen. Maar wat is die rol precies en hoe kunnen ze die via samenwerking effectiever inzetten? Allereerst weet Sofie van den Krommenacker met haar prachtig korte voorstelling 'WAS' ieders aandacht te pakken. Haarfijn speelt ze het meisje dat als oudste kind een compleet gezin overeind moet zien te houden en hierdoor nauwelijks aan school toekomt. Als gevolg hiervan raakt ze steeds verder achterop en wordt een regelrechte ster in het verzinnen van smoesjes om dit te verbergen.

Moeite met lezen en schrijven
Na deze eye-opener volgt een openhartig interview met Ria van Ras die als taalambassadeur van de Stichting ABC landelijk actief is. Daarnaast is ze met regelmaat gastspreker en fervent voorvechtster van meer eenvoudige en begrijpelijke teksten, onder meer in het publieke domein. Ria heeft na een leven van 55 jaar de moed gevonden om de schoolbanken in te gaan en daarmee zichzelf te bevrijden uit haar isolement. Inmiddels zit ze niet meer als een schuchter vogeltje in de hoek maar spreidt ze haar vleugels uit. Daarmee staat ze symbool voor een sterke zelfbewuste vrouw die boek na boek verslindt. Ze geeft een confronterend maar inspirerend inkijkje in hoe het kleine leventje eruitziet als je moeite hebt met lezen en schrijven.

Betrokken organisaties
Na de pauze volgt een interview met een van de belangrijkste partners, de gemeente. Wethouder Jos de Bruijn benadrukte het belang van de samenwerking tussen professionals, vrijwilligers en de betrokken organisaties als de LEVgroep, docenten, vluchtelingenwerk en maatschappelijk werkers.

Mini workshop
De bijeenkomst werd afgesloten met een logisch vervolg, zijnde de aankondiging van een mini workshop door Ad Sebregts van Stichting Lezen en Schrijven. Het is één cursus en men kan zich opgeven voor donderdag 17 oktober (13.00 - 15.00 uur), of dinsdag 22 oktober (18.30 - 20.30 uur) of of woensdag 23 oktober (10.00 - 12.00 uur). Inschrijven voor deze workshop kan via taalpuntsonenbreugel@bibliotheekdommeldal.nl.