Cor Burger
Cor Burger Foto: Wil Feijen

Een voorstelling over taal, leugens en fictie Laat 'Grote Woorden' van Piepschuim het publiek in verwarring achter?

Algemeen Voorstelling/Theater

Son en Breugel - Grote Woorden is een zeer actueel programma over Waarheid en Taal in al haar facetten. Cabaret in de (h)eerlijkste zin van het woord, dat de mannen van Piepschuim brengen. Grote Woorden is filosofisch, actueel, geëngageerd, en met een flinke dosis muziek, fysiek theater en relativerende humor. Maar het is ook een interactief liedjesprogramma over de macht van het gelogen woord. Wat is waarheid en waarom is er fake news? Het laat het publiek soms in verwarring achter.

Redacteur: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Theatergroep Piepschuim, met dorpsgenoot Cor Burger, maakt energieke shows op het snijvlak van muziek, cabaret en theater. Zij noemen Grote Woorden bij voorbaat hun allerbeste programma. "Nog nooit was een voorstelling zo veelzeggend en zo ongelooflijk maatschappelijk relevant. Nog nooit heeft een programma zó veel stof doen opwaaien en ongeloof gegenereerd bij het publiek. Op unieke wijze worden alle theaterdisciplines gecombineerd tot een verbluffend geheel, dat iedereen moet gaan zien." Grote Woorden dus, waar de mannen overigens graag zelf meteen korte metten mee maken. Want het lijkt nog maar de vraag of dat allemaal wel waar is.

Een giftige combinatie
Cor is theatermaker, auteur, speler, musicus, filosoof en taalvirtuoos. "Heel veel andere diersoorten dan de mens hebben ook een echte en zelfs een complete taal. Zo kunnen bijvoorbeeld bijen elkaar heel nauwkeurig vertellen waar voeding zit of waar het gevaarlijk is. Maar alle andere dieren kunnen niet liegen: ze kunnen geen onwaarheden vertellen. Alleen de mens kan dat. "En tegelijkertijd interesseert waarheid ons geen moer," geeft Cor aan. Alleen wij kunnen onwaarheden vertellen en daarbij vinden wij waarheid niet zo interessant. Dat is een vrij giftige combinatie. "Het lijkt er bovendien op dat wij mensen het prettig vinden om leugenachtige leiders te verkiezen boven leiders die de waarheid vertellen. Daar gaat de voorstelling over."

Fake news hou jezelf voor de gek
"In de voorstelling valt er ook veel te lachen, hoor," lacht Cor. Het is een interactief liedjesprogramma vol met komisch liedmateriaal en gekke scènes. Er wordt altijd een hoop gelachen bij de voorstelling. "Maar in een tijd waarin er volop twijfel is over de waarheid van de woorden van politici, van de media en van de wetenschap, is het noodzakelijk dat theatermakers de gespannen relatie van woorden en de werkelijkheid op scherp zetten."

Trots op het Vestzak
"We zijn trots dat we binnenkort spelen in het kloppende culturele hart van Son en Breugel. We vinden het geweldig om weer in het Vestzaktheater te mogen optreden. Het is indrukwekkend hoe de zaal is omgebouwd tot een vlakke vloerzaal met een schuiftribune. Voor ons een ideale setting die het samenspel en interactie met publiek mogelijk maakt. Alle lof daarvoor gaat naar Maurice Peters. Zo gaat een dorpshuis weer leven."

Stof tot nadenken
Grote Woorden geeft de bezoeker stof tot nadenken en zijn kijk op begrippen als betekenis, waarheid, fictie en leugens zal wellicht voor altijd veranderen. Of in de Grote Woorden van de mannen zelf: "Nooit eerder was er zo'n mooie voorstelling, die iedereen moet zien, in het Vestzak."

Voorstelling Piepschuim
De voorstelling 'Grote Woorden' wordt gespeeld door Cor Burger (muziek, teksten, zang, gitaren, toetsen) en Robbert Koekoek (fysiek spel, sax, klarinet, bas, percussie) op 27 september van 20.15 – 22.00 uur in het Vestzaktheater. De entree bedraagt € 12,50. De toegangskaarten zijn te bestellen via www.vestzaktheaterson.nl.