Monique van Zwieten is voor de actie Stoptober
Monique van Zwieten is voor de actie Stoptober Foto: Adrie Neervoort

Rook jij nog? Wil je stoppen? Meld je dan snel aan voor Stoptober

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Tienduizenden Nederlanders doen mee aan Stoptober. Deelnemers hebben aangegeven dat zij per 1 oktober 28 dagen lang stoppen met roken. Bekende Nederlanders zoals actrice Georgina Verbaan, presentator Rick Brandsteder en zanger Ernst Daniël Smid Stoptoberen. Er zijn ook inwoners van Son en Breugel die deelnemen aan Stoptober.

Redacteur: Emmy Grit

Georgina Verbaan geeft aan dat zij zich schaamt dat zij nog rookt. Ze kijkt uit naar Stoptober. In de reclame die bijna dagelijks te horen en te zien is op de landelijk radio en tv worden Nederlanders opgeroepen om mee te doen met deze actie. Rick Brandsteder heeft spijt dat hij ooit is begonnen met roken. Hij hoopt nu jonge mensen te waarschuwen vooral niet te beginnen met roken. Ernst Daniël Smid wil graag van zijn verslaving af. "Ik wil al een tijd stoppen met roken en nu is het dan zover.

Jongeren stoppen
In Son en Breugel leeft deze actie ook, vooral bij jongerencentrum Chill Out van de LEVgroep. De jongerenwerkers hebben de rokende jongeren geïnformeerd over de actie Stoptober en zes jongeren hebben aangegeven dat ze mee gaan doen. Ali Al Zubaidi is één van de jongerenwerkers van de LEVgroep Son en Breugel. "Als jongerenwerkers wijzen wij jongeren erop dat roken slecht is voor hun gezondheid. Vorig jaar hebben wij voor de eerste keer deelgenomen met acht jongeren en daarvan zijn er nog steeds drie gestopt. Daarom nemen we dit jaar weer deel aan deze actie."

Bijeenkomsten
"De zes jongeren die zich hebben aangemeld, zijn bij ons in beeld omdat ze deelnemen aan activiteiten bij ons. Zij gaan de uitdaging aan om 28 dagen te stoppen met roken." De jongeren komen in oktober eenmaal per week bij elkaar met de jongerenwerkers. "Bij deze gesprekken zijn hulpverleners van de GGZ of Novadic aanwezig waar ze hun vragen aan kunnen stellen. Tijdens deze gesprekken kunnen ze hun ervaringen delen. Waar lopen ze tegenaan, met welke afkickverschijnselen krijgen ze te maken. Ze kunnen elkaar stimuleren en motiveren om door te gaan en natuurlijk kunnen ze van elkaars ervaringen leren." Voor de jongeren die de 28 dagen volhouden hebben de jongerenwerkers nog iets leuks in petto. "Wat we precies gaan doen, is op dit moment nog niet bekend, maar we willen goed gedrag graag belonen."

Stoppen kan altijd
In de praktijk van dokter Bollen, huisarts van Gezondheidscentrum De Linde, is het niet bekend dat er patiënten deelnemen aan Stoptober. "Dit houdt echter niet in dat er geen inwoners uit Son en Breugel zijn die zich wel hebben aangemeld. Bij mij is dit niet bekend", aldus dokter Bollen. Huisartsen kunnen inwoners die willen stoppen met roken ondersteuning bieden. "Dit kan in de vorm van medicatie. Onze praktijkondersteuners kunnen inwoners motiveren en ondersteuning bieden in een moeilijkere tijd. Samen stoppen onder begeleiding is gemakkelijker." Huisarts Bollen is groot voorstander van het stoppen van roken. "Dit hoeft van mij niet zo zeer in de maand oktober. Iedere andere maand is ook goed om te stoppen. Stoppen met roken heeft alleen maar voordelen."

Gezonder leven
Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, kan de uitspraak van dokter Bollen beamen. Hij vindt dat stoppen met roken eigenlijk iets is om je op te verheugen. "Je hebt uitzicht op een veel gezonder leven, je gaat er beter uitzien en je bespaart serieus geld. Samen stoppen in Stoptober is fijn en verhoogt de kans op succes met factor vijf."

Motie
Monique van Zwieten (raadslid D66) begrijpt goed dat stoppen met roken erg lastig is. Zij heeft zelf bijna veertig jaar gerookt. Monique heeft een motie ingediend over rookvrij opgroeien. Deze motie is onlangs aangenomen door de gemeenteraad Son en Breugel.

Terugblik naar vroeger
''Het is allemaal begonnen toen ik zenuwachtig was voor mijn examen. Een moeder van een vriendin zei: 'neem maar, daar word je rustig van'. Hierna is het nooit meer goed gekomen'', vertelt Monique. "Twee pakjes per dag, met COPD tot gevolg." Monique komt uit een tijd waarin roken heel normaal was. "Sigaretten stonden tijdens feestjes op tafel, je rookte gewoon binnen, in het café, in een restaurant. Overal werd gerookt. Gelukkig is dat nu anders."

Samen gestopt
Monique heeft meerdere pogingen gedaan om te stoppen. In 2016 is het haar gelukt om te stoppen. "Stoppen met roken is niet moeilijk, maar ervan afblijven, dat is een groter probleem." Dit is een grote valkuil geweest voor Monique. Een paar trekjes tijdens een avondje uit zou geen kwaad moeten kunnen, de werkelijkheid is anders. Hierdoor ben je terug bij af. In 2016 is ze samen met haar schoonzoon gestopt. "Toen we samen stopten, lukte het wel. Daarom ben ik een groot voorstander van Stoptober. Samen lukt het beter."

Aanmoedigen
Monique moedigt iedereen aan om te stoppen met roken. "Als ik het kan, dan kan iedereen het." Het heeft haar veel voordelen opgeleverd. "Het stinkt niet meer in huis, mijn haar ruikt fris, we hebben geen gele muren meer en het bespaart mij veel geld." En het is natuurlijk goed voor je gezondheid om te stoppen met roken. Monique wil nu anderen laten inzien dat stoppen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en dat het enorm belangrijk is voor je eigen gezondheid en die van de jeugd. "De jeugd heeft het recht om op te groeien in een schone, rookvrije omgeving."

Gezondheidsbeleid gemeente Son en Breugel
De gemeente ziet het verhaal van Monique van Zwieten als een inspiratie voor anderen. Monique heeft een tijd geleden een motie ingediend om de omgeving rondom het gemeentehuis rookvrij te maken. Ook vraagt ze meer aandacht voor een aanpak tegen roken. Het gemeentebestuur deelt deze mening en ziet roken als een van de speerpunten van haar nieuwe gezondheidsbeleid. Dit wordt tevens gedragen door de nationale overheid.

Wethouder Jos de Bruin: "In onze gemeente rookt momenteel nog ongeveer elf procent van de inwoners op structurele basis, dit aantal is de afgelopen jaren sterk gedaald. We zien dat de maatschappij verandert." Steeds meer organisaties, onder andere scholen en sportverenigingen, omarmen initiatieven als Stoptober en de Rookvrije Generatie. Met andere woorden, de samenleving is er klaar voor om ervoor te zorgen dat de toekomstige generaties het pakje sigaretten links laten liggen.

Jos de Bruin: "Wij zijn supporter van Stoptober. We moedigen mensen aan om mee te doen aan deze actie." Als steuntje in de rug liggen er vanaf eind september polsbandjes en Stoptober magazines in de foyer van het Vestzaktheater en bij het CMD. Het magazine is tevens verkrijgbaar bij de lokale Kruidvat vestiging. Aanmelden voor Stoptober kan nog tot de start van de maand oktober, via www.stoptober.nl.