In 2017 werd ook gestaakt door leraren van de basisscholen (archieffoto)
In 2017 werd ook gestaakt door leraren van de basisscholen (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Verdeeldheid staking basisscholen in Son en Breugel

Algemeen School

Son en Breugel – De onderwijsbonden gaan woensdag 6 november staken omdat zij willen dat het kabinet meer geld beschikbaar stelt om de problemen in het onderwijs aan te pakken.  Niet iedere basisschool in Son en Breugel sluit de deuren voor hun leerlingen.

Redacteur: Emmy Grit

Ondanks de toezegging van minister Slob om 460 miljoen euro beschikbaar te stellen, gaat de staking toch door. "Het is een mooi bedrag, maar het is incidenteel geld en niet structureel. Daar worden de problemen niet mee opgelost", aldus de onderwijsbonden.

Meer geld
De vakbonden AOb, AVS, CNV Onderwijs, FNV en FvOv kondigden een staking aan op 6 november. Deze dag valt in de week dat de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in de Tweede Kamer wordt besproken. De bonden eisen voor de docenten van de basisscholen en middelbare scholen een fatsoenlijk salaris, voldoende collega's en minder werkdruk. Landelijk is er een groot aantal leraren te kort en als er niets gedaan wordt, loopt het te kort binnen een paar jaar op naar 6000 vacatures die niet ingevuld kunnen worden.

Niet alle scholen
In Son en Breugel staan de besturen van alle basisscholen achter de staking van de bonden. Echter niet alle scholen sluiten hun deuren voor de leerlingen. Gerry Bosch van basisschool De Sonnewijzer geeft aan dat de school het naar huis sturen van hun leerlingen geen optie vindt. Het bestuur staat achter het gedachtengoed van de bonden en zij zijn het niet eens met de voorgestelde maatregelen om kinderen thuis digitaal les te geven of ouders voor de klas te zetten. Samen met ouders, leraren en leerlingen heeft de school een video gemaakt voor minister Slob. De school maakt zich zorgen om de kwaliteit van het onderwijs en de opvolging van de leraren.

Onderwijs gunnen
Basisschool De Regenboog weet nog niet of zij woensdag 6 november hun deuren sluiten. Marja van Veenendaal namens de school: "Binnen het bestuur is nog overleg. We staan achter de uitgangspunten van de onderwijsbonden, maar wij willen onze leerlingen onderwijs gunnen en dan hoor je voor de klas te staan. Basisschool De Ruimte deelt deze mening. Zij geven op woensdag 6 november ook gewoon les aan de leerlingen. Namens de leerkrachten laat de school het volgende weten: "We besteden wel aandacht aan de staking en de problemen. We staan achter de actie en achter de noodzaak van de staking. We willen rust brengen op onze school en dat doe je niet door te staken, maar juist er te zijn voor de leerlingen."

Naar de Effenaar
Basisschool De Krommen Hoek, De Bloktempel, De Harlekijn en De Stokland sluiten wel hun deuren voor de leerlingen. Een aantal leraren gaat naar de Effenaar om met andere leraren uit de regio actie te voeren. In de Effenaar kunnen zij via een live verbinding met de Tweede Kamer de debatten volgen over de begroting. Andere leraren van genoemde scholen blijven op school voor andere doeleinden, of werken vanuit huis. De leerlingen van deze scholen hebben op woensdag een extra vrije dag.