Afbeelding

Bijeenkomst patiëntenportaal MijnGezondheid.net met Digi-dokterteam

Algemeen Zorg

Son en Breugel - De SeniorenRaad houdt een themamiddag op vrijdag 29 november, in samenwerking met Medisch Centrum De Linden. Het onderwerp is 'Digitale zorg'. Het Digi-dokterteam, onder leiding van de heer C. van Hee en dokter C. de Groot van het medisch centrum geeft een workshop 'E-health'. Het is bedoeld voor alle patiënten en belanghebbenden in Son en Breugel.

Redacteur: Rianne van der Heijden

Het Medisch Centrum is gestart met het patiëntenportaal MijnGezondheid.net. Het doel van de bijeenkomst is om de inwoners daarmee bekend te maken.

Digitaal zorgdossier
Dit digitaal zorgdossier is ontstaan op initiatief van Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC). Het RZCC wordt daarbij ondersteund door een regionale samenwerkingsorganisatie in Zuidoost-Brabant. Het RZCC is opgericht met als doel om op regionaal niveau de digitale infrastructuur van zorgtaken verder te ontwikkelen en te coördineren. Dit leidt tot communicatieverbetering tussen de zorgverleners en de patiënten. Nog niet alle zorginstellingen doen mee, maar het Medisch Centrum De Linden en hun patiënten wel.

Snel en eenvoudig
Het digitale zorgsysteem met digitale communicatie bestaat al bijna vijf jaar. Het Digi-dokterteam wil in samenwerking met Son en Breugel Verbindt de zorgservice omhoogtillen, zodat patiënten gemakkelijk en overzichtelijk toegang hebben tot zorg en hun zorgdossier. Met MijnGezondheid.net kunnen patiënten 24 uur per dag en zeven dagen per week hun zorgzaken online regelen bij de huisarts of apotheek. Op een heel eenvoudige manier kunnen patiënten een online afspraak maken met de huisarts, herhaalmedicatie bestellen bij de apotheek of een laboratoriumuitslag inzien. Ook online vragen stellen aan een huisarts of de doktersassistente is snel en eenvoudig.

Voor- en nadelen
De voordelen van het digitale zorgsysteem zijn dat de patiëntenservice verhoogd wordt en dat patiënten zelf de regie hebben over hun zorgdossier. Bovendien is continue inzage in het eigen zorgdossier steeds mogelijk. Bij overdracht van zorgdossiers tussen zorgverleners zijn het medicatieoverzicht en het zorgdossier actueel en direct zichtbaar voor de zorgverleners. Een nadeel is dat een digitaal zorgdossier niet voor iedereen even gemakkelijk is.

Wegwijs maken
Het Digi-dokterteam wil samen met de SeniorenRaad hulp bieden en de drempel verlagen voor mensen die met het digitale zorgdossier willen werken. Het digitale zorgsysteem wordt op een eenvoudige manier uitgelegd. Deelnemen aan deze workshop is een goede mogelijkheid om patiënten wegwijs te maken in MijnGezondheid.net. Het zorgdossier is een veilige manier, die volledig voldoet aan de privacywetgeving (AVG). De patiënten moeten daarom inloggen met DigiD.

Gezonder leven
De patiënt kan op deze manier zelf deelnemen aan zijn zorgdossier. Doordat patiënten zelf metingen gaan doen, zoals bijvoorbeeld bloedsuiker of bloeddruk, ontstaat er een hogere digitale zorgservice, waarbij zelfmonitoring vaker plaats kan vinden in een eigen patiënt gebonden omgeving (PGO). Doordat patiënten zelf meer kunnen en gaan regelen, is er sprake van meer bewustwording van hun gezondheid. En dat kan bijdragen aan een gezonder leven.

Verandering
Dokter De Groot omschrijft dit krachtig: "Gezondheid is meer dan wat wij hier in de huisartsenpraktijk te bieden hebben. Hoe meer patiënten zelf de regie kunnen voeren, hoe beter en sneller een ongezonde leefwijze veranderd kan worden in een gezonde leefwijze. Positieve veranderingen in een leefwijze zijn inzichtelijk en sneller mogelijk."

Aanmelden
U kunt gemakkelijk deelnemen aan de workshop, waardoor u eenvoudig de regie over uw zorgtaken regelt. Kijk eens www.mijngezondheid.net. Regel uw zorg op het moment dat u schikt en meld u aan via het aanmeldformulier op de website van uw huisarts. Patiënten van Medisch Centrum De Linden kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.mcdelinden.nl.

Hoe eenvoudig en gemakkelijk u uw zorgdossier kunt regelen wordt uitgelegd bij de bijeenkomst op 29 november 2019 van 13.30 tot 16.00 uur in De Bongerd, Asteroïdenlaan 2A te Breugel. Tijdens deze bijeenkomst wordt de handleiding van het patiënten portaal MijnGezondheid.net uitgedeeld. Een bijeenkomst voor alle dorpsgenoten waarbij het Digi-doktersteam en de Seniorenraad u daarbij graag hun hulp aanbieden.