Sons Kamerkoor bij de Sint-Genovevakerk
Sons Kamerkoor bij de Sint-Genovevakerk Foto: Ingezonden

Concert 'Op Weg naar kerst'

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Het Sons Kamerkoor verzorgt zondag 22 december om 15.00 uur, samen met organiste Tannie van Loon, een kerstconcert in de St. Genovevakerk waarbij Emir Bektesevic een kerstverhaal voordraagt. Emir is de winnaar in 2019 van de voorleeswedstrijd in Son en Breugel. Het gevarieerde programma bevat kerstliederen uit allerlei landen, en stukken voor orgel solo van onder andere J.S. Bach en César Franck. De entree is gratis.

Het Sons Kamerkoor is een gemengd koor en bestaat sinds 1972. Doel van het koor is oude en moderne koormuziek in te studeren en uit te voeren. Het uitgebreide repertoire is vanaf de middeleeuwen tot in de moderne tijd, waarbij het accent op muziek van voor 1900 ligt. Het koor zingt geestelijke en profane, ernstige en vrolijke muziek, voornamelijk a capella. Marie-Astrid Vermaas heeft de muzikale leiding.

Het Sons Kamerkoor is actief en houdt van afwisseling. Daarom presenteert het koor jaarlijks twee thematische programma's: vrolijk/luchtig in het voorjaar en religieus in het najaar. De kerkelijke concerten vinden meestal plaats in de Sint Genovevakerk. Het koor zingt hier graag vanwege de fantastische akoestiek.

Marie-Astrid Vermaas is naast koordirigent actief als pianodocent en begeleider van instrumentalisten en vocalisten. Ze volgde de opleiding tot docent/musicus piano en koordirectie aan het Brabants Conservatorium. Bijblijven in het vak staat hoog in haar vaandel. Ze volgt regelmatig cursussen en masterclasses, onder andere aan de Hogeschool voor de Kunsten.

Tannie van Loon (1974) studeerde achtereenvolgens schoolmuziek, piano en orgel aan het Brabants Conservatorium in Tilburg; piano bij Ton Demmers en orgel bij Bram Beekman. In het kader van de tweede fase opleiding orgel volgde zij tevens interpretatielessen bij Ewald Kooiman (Amsterdam), Ad van Sleuwen (Hilvarenbeek), Theo Jellema (Leeuwarden) en Eric Lebrun (Parijs). Tannie treedt regelmatig op als soliste, begeleidt op projectbasis diverse koren en is organiste van de Maria Presentatiekerk in Aalst. Voor de Brabantse Orgelfederatie heeft Tannie medewerking verleend aan een aantal cd-opnames van bijzondere instrumenten in Brabant. In de afgelopen jaren heeft zij onder andere mogen concerteren in de kathedralen van Den Bosch, Brugge, Brussel, de Grote Kerk in Breda, de Universiteitskerk St. Mary the Virgin in Oxford, de St. Severikirche te Erfurt, de Dom van Wenen, het klooster in Melk en de Thomaskirche te Leipzig.