V.l.n.r.: Annelies Kok, Gerda Ural, Connie de Bruijn, Anja van Aert, Wilma Hettelder, Ricky de Groot, Hanny Verreck en Marion Gorissen
V.l.n.r.: Annelies Kok, Gerda Ural, Connie de Bruijn, Anja van Aert, Wilma Hettelder, Ricky de Groot, Hanny Verreck en Marion Gorissen Foto: Wil Feijen

Gezellig uit eten in eigen huis

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In 2011 overlijdt de moeder van Gerda Ural. Gerda's vader, dan bijna tachtig, blijft alleen achter. Niet helemaal alleen, want hij heeft vier kinderen, maar toch… Vanuit deze situatie ontstaat een schitterend plan, dat in 2015 het levenslicht ziet: 'Samen aan tafel'. Uw verslaggever spreekt een super enthousiaste vader en dochter, die in het eerste lustrumjaar van hún project trots en tevreden terugblikken. Hun blik blijft evenwel ook toekomstgericht.

Geschreven door: Arend Okken

Eenzaamheid, we schreven dat al eerder, is een hardnekkig probleem. Zowel voor jongeren als ouderen. Begin december kon u in deze krant een artikel lezen over jongeren die kunnen deelnemen aan het 'inloopprogramma' Join us (Kom erbij!) Deze keer belichten we het buitengewoon goedlopende project, gericht op ouderen, 'Samen aan tafel'.

AutoMaatje
"Als je alleen woont, moet je ook alleen eten," zegt Gerda. "En vooral dat laatste is voor veel ouderen bijzonder vervelend. Daarom bedachten mijn vader, Gerrit Gerritse, en ik het project 'Samen aan tafel'. Het begon als buurtproject, waarbij rollatorafstand bepalend was. Tegenwoordig komen sommige gasten met AutoMaatje. Afstand is dus geen belemmering meer."

Eens in de twee weken
'Samen aan tafel' is bedoeld voor alleenstaande ouderen die zelfstandig wonen. Eens in de twee weken op dinsdag-, woensdag- of donderdagavond nemen zo'n zes tot acht mensen plaats aan een tafel. Dat kan bij iemand anders zijn, maar ook thuis. Gerda: "Ik ben vijf jaar geleden bij mij thuis begonnen en ook het huis van mijn vader was al gauw een vaste stek. De gasten komen tegen zessen binnen. We praten wat en dan dien ik het voorgerecht op. Hierna volgen een hoofdgerecht en een toetje. Zo tegen half acht drinken we koffie en om een uur of acht gaat iedereen weer naar huis."

Sociaal netwerk = levensgeluk
"Binnen dit project ben ik zowel gast als gastheer," aldus Gerrit. "Elke dinsdagavond komt er een groep bij mij thuis eten. Gerda kookt dan en ik assisteer. Lachend: "En ik probeer natuurlijk ook de gezelligheid er een beetje in te houden." Dat het gezellig is, wordt uw verslaggever duidelijk, als hij op een dinsdagavond in Gerrits huis even aanschuift tijdens de koffie. Zes dames en een heer hebben net genoten van een overheerlijke couscous. Gerda: "We eten wat de pot schaft. En dat is niet alleen maar traditionele kost. Natuurlijk houden we rekening met dieetwensen. Als iemand bijvoorbeeld geen gluten of lactose verdraagt of problemen heeft met slikken, komen wij daaraan tegemoet." De gasten van deze dinsdagavond hebben allemaal een heel verschillend netwerk. Een van hen: "Je sociale netwerk bepaalt je geluk. Als je ouder wordt, dunt dat netwerk dramatisch uit. Je moet dan niet stilletjes blijven zitten, maar je moet iets dóen! Zo'n veertiendaags avondje uit eten is bepalend voor je levensgeluk."

Nieuwe vrijwilligers
Momenteel 'bestiert' Gerda elf tafels. De twaalfde is in oprichting. Acht vrijwilligers koken tegenwoordig, in navolging van Gerda, al één of twee keer per maand en stellen soms ook hun huizen beschikbaar. Gerda: "Het is heel fijn dat ons project zoveel weerklank vindt. Ikzelf besteed er nu drie dagen per week aan. Persoonlijk kan ik er geen tafels meer bij nemen. Daarom begroeten we graag nieuwe vrijwilligers. Je moet een beetje kunnen koken en één of twee avonden per maand beschikbaar zijn."

Bijkomende kosten
'Samen aan tafel' is een volstrekt particulier initiatief. Gerda beschikt niet over subsidies of andere geldstromen. De deelnemers betalen zeven euro per maaltijd. Op zich is dat kostendekkend. Toch zijn er altijd bijkomende kosten. Mensen die aan dit mooie project willen bijdragen, financieel of in natura, zijn dan ook van harte welkom.

Contact: gerdaural@gmail.com of 0499-477642 / 06-53808362.