De leden luisteren aandachtig naar de lezing
De leden luisteren aandachtig naar de lezing Foto: Ingezonden

Lezing De winkel van Sinkel

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De Zonnebloemgasten hebben op dinsdag 3 maart naar een interessante lezing kunnen luisteren van Jan Bark uit Apeldoorn. De lezing heette ‘De winkel van Sinkel’, zoals het liedje van ‘In de winkel van Sinkel is alles te koop’. Sinds 2001 heeft Jan een museum. Daar is elk seizoen een ander item te zien, geënt op voorjaar, zomer, herfst, Pasen of Kerstmis.

Hij vertelde op een boeiende manier over hoe men in vroeger jaren de ‘negosi’ (handel) dreef. Met vertoning van dia’s konden de gasten aan de hand van zijn verhaal, het geheel goed volgen. Van alles kwam aan bod, van Marskramer, kolenboer, melkboer met hondenkar, speelgoedwinkeltjes tot petroleumventer. En dat de groenteboer, bakker, voddenboer, schillenboer en scharensliep nog aan de deur kwamen. Ook wetenswaardigheden zoals dat er vroeger een waterman was, waar je een emmer heet water kon kopen voor 1 cent.

Informatie over de eerste winkels van AH, de Gruijter met de prachtige tegeltableaus en snoepje van de week, Jamin, Lampe met mooie serviezen en de HEMA waar je alles kon kopen voor 25 cent, 50 cent of 75 cent. De Bijenkorf waar men in het begin Frans sprak, Vroom en Dreesmann en Brenninkmeijer, tegenwoordig beter bekend als C&A.

In de pauze konden de ouderwetse kaneelstokjes geproefd worden. Deze kon men aan het einde van de lezing ook kopen. Het was een gezellige middag, onder het genot van een kopje koffie met een cakeje, een frisje en een lekker hapje.

De volgende bijeenkomst van De Zonnebloem Afdeling Son En Breugel is op 6 april. Dan wordt jaarlijkse ‘verwenmiddag’ gehouden. Foto's en verslagen van deze en eerdere bijeenkomsten kunt u vinden op www.zonnebloem.nl/sonenbreugel