Hermine overhandigt de bos bloemen aan Jean
Hermine overhandigt de bos bloemen aan Jean Foto: Wil Feijen

Jean Peters geeft honderdste muziekpresentatie in Berkenstaete

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Precies acht jaar geleden kwam Jean Peters voor de eerste keer naar Berkenstaete voor een presentatie klassieke muziek. Maandag 9 maart kwam hij voor de honderdste keer en hij is nog net zo enthousiast als acht jaar geleden. Eens in de vier weken laat Jean een twintigtal bewoners en cliënten van Berkenstaete en inwoners van Son en Breugel, die voor de dagbesteding naar Berkenstaete komen, genieten van deze muziek.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

“Het begon met een oproep in de toenmalige weekkrant Forum”, vertelt Jean enthousiast. Er was veel belangstelling voor het gezamenlijk luisteren naar klassieke muziek in het zorgcentrum. “Ik heb mij aangemeld en ben niet meer weggegaan. Na ongeveer tien keer kwam Othmar Schob mij helpen als technisch assistent. Nog steeds houden wij gezamenlijk deze presentatie.”

Herkennen
Hermine Versantvoort, activiteitenbegeleidster van Berkenstaete, voegt toe: “Muziek is belangrijk voor mensen, vooral in deze doelgroep. Bewoners en cliënten herkennen de muziek. Je ziet ze stralen en daar doen we het tenslotte voor. De muziekpresentatie wordt door de mensen beschouwd als een uitstapje; ze kijken er altijd erg naar uit.”

YouTube
De afgelopen jaren is er wel het een en ander veranderd in het aanbieden van de muziek. In de beginjaren werd de muziek geluisterd via een cd-speler en later via een usb-stick. Jean: “Een paar jaar later heb ik geleerd hoe ik op YouTube muziek kan opzoeken. Er ging een wereld voor mij open. Het grote verschil is dat we nu ook beeldmateriaal kunnen laten zien dat de muziek ondersteunt. Deze combinatie draagt bij aan de beleving van de luisteraar. Maar of de beelden de aandacht niet te veel afleiden, dat weet ik niet. Ik zie ze in ieder geval genieten en dat is het belangrijkste.”

Theater
In een aparte ruimte in het zorgcentrum worden de tafels en stoelen in een ‘theateropstelling’ gezet zodat iedereen Jean goed kan zien en in de juiste positie kan luisteren en genieten van de muziek. “Alsof de bewoners naar het theater gaan, zo voelen zij dit”, aldus Hermine. Jean vertelt de gasten over de gekozen muziek en over de componist. Het verhaal, de muziek en het beeldmateriaal maken het plaatje compleet.

Muziekkeuze
Jean probeert altijd de luisteraars met een fijn gevoel naar hun kamer of huis te laten gaan. “In mijn opbouw houd ik rekening met de muziekkeuze. Wagner staat niet op mijn programma, dat is te zware muziek. Daarentegen komen Beethoven, Mozart en Mendelssohn regelmatig aan bod. Maar ik let ook op de actualiteiten in de muziekwereld. Overlijdt een componist, dan kan ik daar wel eens meer aandacht aan besteden. Maar ik vind het ook leuk om de luisteraars kennis te laten maken met wonderkinderen van een jaar of 9. Gelukkig wordt dat op prijs gesteld”, aldus Jean.

Bloemen
Voordat Jean voor de honderdste keer zijn presentatie gaat houden, wordt hij door Hermine in de bloemetjes gezet. Namens Berkenstaete overhandigt zij een mooie bos bloemen aan Jean als dank dat hij eens in de vier weken deze activiteit vrijwillig aanbiedt.