Elise met haar paard Juultje
Elise met haar paard Juultje Foto: Wil Feijen

In draf van je problemen af?

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Je hoort het niet vaak, therapie met behulp van paarden. Toch is het in Son en Breugel mogelijk bij BeYOUtiful Coaching. Eigenaresse Elise van der Steen (29) vertelt haar bijzondere verhaal.

Redacteur: Sanne van de Sande
Fotograaf: Wil Feijen

Elise was drieëntwintig jaar, tennislerares en had net haar diploma Small Business en Retail Management op zak, toen haar leven van de een op de andere dag compleet veranderde. Elise: “Ik bleek borstkanker te hebben. De kanker was hormonaal en later vonden ze ook tumoren in mijn baarmoeder. Daarnaast heb ik reuma.”

Negatieve spiraal
Elise kwam in een negatieve spiraal terecht. Haar droom om een eigen sportstimuleringsbedrijf te starten verdween als sneeuw voor de zon. Na de operaties en behandelingen was ze doodmoe. “Ik wilde zo veel, maar mijn lijf floot me telkens terug. De artsen adviseerden me om meer te ontspannen, maar dat lukte me niet.”

Keerpunt
Tot ze op vakantie ging paardrijden. “Tijdens het rijden door de maisvelden dacht ik: dit is het, dit is wat ik moet gaan doen. Hier voel ik me superfijn bij.” Bij thuiskomst besloot ze een paard te leasen. “Dat was het keerpunt. Ik had een daginvulling en voelde me weer nuttig.” De rust die het verzorgen van een paard haar gaf, liet haar ook inzien dat ze vanuit haar eigen ervaringen andere mensen kon helpen. En toen kwam de opleiding Psychosociale Therapie met behulp van paarden op haar pad. “Ik heb deelgenomen aan een workshop en was zo enthousiast dat ik me meteen heb ingeschreven voor de opleiding. Daarnaast heb ik zelf de therapie gevolgd omdat ik het ook als cliënt wilde ervaren.”

Het paard (Juultje)
Na het succesvol afronden van de opleiding wilde ze zelf een paard kopen. Op Facebook zag ze een advertentie staan. Samen met een vriendin ging ze ernaartoe. Met tranen in haar ogen vertelt Elise over het moment dat ze Juultje zag. “Ik dacht meteen: dit is ‘r. Het voelde zo ontzettend vertrouwd. Er waren honderden reacties, maar de eigenaresse gunde het mij. Het moest gewoon zo zijn.”

Bewustwording
“De zintuigen van een paard zijn superscherp ontwikkeld. Een paard is een prooidier en gaat er altijd vanuit dat er gevaar dreigt en dat het moet vluchten”, legt ze uit. “Dat wil zeggen dat paarden emoties kunnen voelen en dit ook laten zien, spiegelen noemen we dat. Het paard helpt dus bij de bewustwording van je gevoelens.”

Spiegelsessie
Elise laat trots haar gezellig ingerichte kantoor met stal en paardenbak zien. Juultje komt meteen naar haar toe; het is duidelijk dat de twee een bijzondere band hebben. Elise: “Tijdens het intakegesprek is er een spiegelsessie waarbij ik samen met de cliënt en Juultje in de bak sta. Ik koppel de reactie van het paard dan steeds terug naar de cliënt en vraag wat die reactie voor hem of haar betekent. Met de thema’s die uit de spiegelsessie naar voren komen gaan we vervolgens aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan iemand die het lastig vindt om grenzen aan te geven; bij een vervolgsessie kan de cliënt dan oefenen met het aangeven van zijn of haar grens tegenover het paard.”

Klachten
Iedereen met klachten, die openstaat voor deze therapievorm, kan bij BeYOUtifulCoaching terecht. Bijvoorbeeld met angstproblemen, autisme, ADHD, een laag zelfbeeld of traumaproblematiek.

Verlaagd tarief
Elise: “Ik heb het diploma Psychosociale Paardentherapie op zak, maar ik heb de opleiding Psychologie nog niet afgerond. Dat wil zeggen dat cliënten helaas nog niet in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering. Daarom hanteer ik een verlaagd tarief: de kosten bedragen 50,00 euro per sessie.”

Toekomst
“Vanwege mijn reumatische klachten valt het verzorgen van Juultje mij momenteel zwaar. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manege waar ik mijn therapie kan geven en waar Juultje, indien nodig, ook door anderen verzorgd kan worden. Ik heb een geschikte manege in Aarle-Rixtel gevonden en mijn vriend en ik hebben daar in de buurt een huis gekocht. Gelukkig is het maar vijftien minuten rijden van Son en Breugel naar Aarle-Rixtel en de meeste cliënten komen straks gewoon naar mijn nieuwe werkplek.” De verwachting is dat ze in juni in Aarle-Rixtel start met de therapiesessies.

Kijk voor meer informatie op www.beyoutifulcoaching.nl. Of neem contact op met Elise per mail: beyoutifulcoaching@hotmail.com of via 06-11583049.