Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Plannen realisering crematorium krijgen steeds meer vorm

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Omwonenden en belangenvertegenwoordigers van begraafplaats Wolfswinkel kregen vorig jaar een uitnodiging om op 20 november aanwezig te zijn bij een presentatie van de plannen om een crematorium te realiseren op de locatie bij Uitvaartcentrum Wolfswinkel aan de Planetenlaan 1b. Omwonenden blijken in principe niet tegen een crematorium te zijn, maar maken zich wel druk om met name de te verwachten groeiende verkeersstroom die een crematorium met zich meebrengt. Daarnaast zal er een nog groter parkeerprobleem komen dan er op dit moment al is rond een condoleance of uitvaart.

Redacteur: Adrie Neervoort

De verwachtingen waren hoog bij de ongeveer 25 aanwezigen bij de presentatie. In de uitnodiging stond dat het bestuur van de Stichting Begraafplaats en Uitvaartcentrum Wolfswinkel samen met een extern adviseur en de gemeente Son en Breugel onderzoek had gedaan naar verdere ontwikkeling van de begraafplaats en dat er een businessplan was opgesteld; deze ideeën zouden voorgelegd worden. En nog belangrijker misschien, meningen uit de zaal zouden opgehaald worden zodat de Stichting Begraafplaats en Uitvaartcentrum Wolfswinkel zou weten wat er leeft bij betrokkenen en omwonenden. Omdat de stichting wilde dat de genodigden vrijuit konden praten, was de opzet informeel en was er ook geen pers uitgenodigd.

Ontevredenheid
De bijeenkomst was de eerste stap van de stichting in het proces om naar een breed gedragen uitvoering van een crematorium op begraafplaats Wolfswinkel te komen. Bij enkele bezoekers van de bijeenkomst was er nadien ontevredenheid over de plannen van de stichting. De mening was dat er geen oog was voor de toename van het verkeer en de daarbij behorende parkeerproblemen die zouden ontstaan door het crematorium.

Zorgen over plannen
Ook Wim van Santvoort bezocht de bijeenkomst. Als eigenaar van het tegenovergelegen zwembad en welness- en healthresort maakte hij zich zorgen over de plannen. Er is namelijk nu al overlast voor zijn bedrijf bij sommige uitvaarten. De overlast komt nu voornamelijk van bezoekers bij een uitvaart, die hun auto’s op de ventweg en dus ook op de toegangsweg en soms op het parkeerterrein van zijn bedrijf parkeren.

Parkeeroverlast
Het gaat hierbij om het parkeerterrein dat hij pacht van de gemeente en bedoeld is voor de bezoekers van het zwembad, de sportschool en de sauna. Door het parkeren aan de ventweg van de Planetenlaan is het ook zo dat leveranciers met hun vrachtwagens niet bij Thermae Son op het terrein kunnen komen. Dat leidt steeds vaker tot problemen. Vrachtwagens moeten soms lang wachten voor de auto’s vertrokken zijn, zodat zij alsnog de bocht kunnen maken om af te slaan naar Thermae Son om hun producten af te leveren of hun diensten uit te voeren.

Verkeerssituatie
Hierdoor komt, volgens Van Santvoort, zelfs op sommige momenten zijn bedrijfsvoering in gevaar als een vrachtwagen niet op het terrein of van het terrein af kan komen. “De verkeerssituatie wordt er voor de fietsers op de ventweg niet veiliger op en het oversteken van de bezoekers over de Planetenlaan is vaak onoverzichtelijk en leidt geregeld tot gevaarlijke situaties. In die zin kun je je afvragen of de Planetenlaan wel goed is ingericht voor de verwerking van de huidige rouwstoeten. En deze vraag speelt helemaal voor de toenemende activiteit bij Wolfswinkel als daar ook een crematorium komt”, is de gedachte van Wim van Santvoort. Maakt alleen Wim van Santvoort zich hierover zorgen? Nee. Ook de eigenaar van het hoveniersbedrijf aan de Rooijseweg, Harrie Kapteijns, denkt dat de toename van verkeer zelfs op de Rooijseweg merkbaar zal worden.

Planetenlaan verkeersader
De Planetenlaan is een belangrijke ader om de grote verkeersstroom door ons dorp aan en af te voeren. De bedoeling is dat het verkeer vanuit Nuenen, Nederwetten en Lieshout via de Planetenlaan rijdt in plaats van via de Veerstraat/Boslaan. De nieuwe plannen en meer drukte rond een crematorium zouden ertoe kunnen leiden dat auto’s de Planetenlaan gaan mijden en automobilisten een alternatieve route kiezen, zo is de gedachte van beide ondernemers.

Gevaarlijke situaties
Ook het feit dat de mensen die bij een condoleance of uitvaart op de locatie van Wolfswinkel moeten zijn - en daar niet bekend zijn - vaak eerst de parkeerplaats oprijden bij Wolfswinkel, om vervolgens te merken dat daar onvoldoende parkeermogelijkheid is, en daarna gaan zoeken naar een parkeerplaats aan de ventweg. Dat oversteken van auto’s en bezoekers is niet bevorderlijk voor het doorrijden op de Planetenlaan. Deze situatie leidt geregeld tot gevaarlijke situaties.

Kleinschalig crematorium

Jasper van Zuuren en Kees Vortman van Stichting Begraafplaats en Uitvaartcentrum Wolfswinkel begrijpen de zorgen van enkele bezoekers van de informatiebijeenkomst in november. Maar ze verzekeren dat het een kleinschalig crematorium zal worden, met één dienst en maximaal twee diensten op één dag en “alleen in tijden met sporadisch onverziene drukte”benadruk van Zuuren. Ze laten het onderzoek zien dat gedaan is om tot een plan te komen wat voor soort crematorium het gaat worden en waar behoefte aan is in Son en Breugel. “De conclusie van het onderzoek laat duidelijk zien dat we iets moeten en kunnen toevoegen aan de bestaande crematoriums in de regio en dat is een kleinschalig crematorium, waar door de opzet veel mogelijk is en waar tijd en aandacht belangrijk zijn”, aldus de beide heren.

Parkeerproblemen
Wat betreft het extra verkeersaanbod denken ze dat dit erg zal meevallen. “Het hoogste aanbod van verkeer ligt in de vroege ochtend en aan het eind van de dag. Een uitvaart vindt normaal gesproken midden ochtend en midden van de dag plaats”, aldus Kees. Ook de parkeerproblemen zijn bij de stichting bekend. “Op het terrein van Wolfswinkel zijn 80 parkeerplaatsen beschikbaar. Maar we merken ook dat dit op sommige momenten niet voldoende is en dan is de ventweg een alternatief”.

Geen definitief plan
Volgens Jasper en Kees ligt er ook nog geen definitief plan. Daarom is de inbreng van de betrokkenen ook zo belangrijk. “Er is namelijk behoefte aan een crematorium in ons dorp, want nu moet de overledene na het afscheid naar een crematorium buiten onze gemeente gebracht worden”, zeggen ze. Voor het zover is, moeten er nog veel stappen worden genomen, zoveel is nu al duidelijk.

Vervolgbijeenkomst
Naar aanleiding van enkele schriftelijke vragen die Wim van Santvoort aan de stichting heeft gesteld, zal er een gesprek plaatsvinden tussen hem en de stichting. Later deze maand zal er nog een vervolgbijeenkomst plaatsvinden omdat Stichting Begraafplaats en Uitvaartcentrum Wolfswinkel de plannen verder heeft uitgewerkt en deze voor wil leggen aan de door hen geselecteerde omwonenden en belangenvertegenwoordigers. Het gaat dan met name om de verkeer/parkeersituatie en in het bijzonder over de kleinschaligheid van de nieuwe plannen, aldus Kees Vortman in de uitnodigingsbrief.

Waarom een crematorium op Wolfswinkel
Niet alleen zou de bouw van een crematorium voorzien in een behoefte, ook het aantal crematies stijgt nog steeds ten opzichte van begrafenissen. Maar voor begraafplaats Wolfswinkel is een crematorium ook de manier om de exploitatie sluitend te krijgen. Dit omdat zoals eerder al genoemd het aantal begrafenissen al jaren gestaag daalt en het aantal crematies toeneemt.


Afbeelding