Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 97143c
Foto: Wil Feijen
Foto's Kunst

De kunst van de vrijheid

Son en Breugel /  Best - Het museum Bevrijdende Vleugels in Best is een indrukwekkende plek. Hier kom je dicht bij wat er zich in de Tweede Wereldoorlog, en vooral tijdens de bevrijding, heeft afgespeeld in Nederland en in de omgeving van Best.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Op vrijdag 6 maart kwam daar in de avond op het buitenterrein nog een dimensie bij: het kunstwerk Airborne. Een zee van witte vlaggetjes, zorgvuldig bevestigd aan kabels, vormt samen met een aantal projectoren een kunstwerk. Een kunstwerk dat in zijn vorm en beleving een herinnering oproept aan 75 jaar geleden, toen militairen met parachutes uit de lucht kwamen om Nederland te bevrijden: het begin van operatie Market Garden.

Tijdelijke kunstinstallaties
Het kunstwerk in Best maakt onderdeel uit van vier tijdelijke kunstinstallaties die een bijzondere verbinding aangaan met de unieke locaties. Behalve in Best staan er ook installaties in Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon en het Biesbosch MuseumEiland. De kunstwerken zijn een initiatief van Brabant Remembers.

6600 parachutisten
Het kunstwerk in Best is een idee van het Amsterdamse bureau Blauwe Uur. Jos Agasi is de ontwerper en bedacht samen met zijn collega’s Jurjen Alkema en Andrea Dröes een installatie als kunstwerk. Hier gingen enkele bezoeken aan het museum aan vooraf. Jos vertelt: “Tijdens een van deze bezoeken afgelopen zomer lazen wij op een bord, dat op het terrein stond, dat tijdens Market Garden 6600 parachutisten uit vliegtuigen waren gesprongen om Nederland te bevrijden. Dat is dus de plek waar wij nu staan. Dit raakte ons en we waren het dan ook al snel eens dat we met dit gegeven iets moesten doen.” Zo ontstond het idee om het visuele beeld dat de parachutisten hadden, te gebruiken in een kunstwerk. “Een kunstwerk waardoor mensen die de oorlog hebben meegemaakt, maar vooral die het niet hebben meegemaakt, zich zouden kunnen voorstellen wat voor indruk dit geweest moest zijn, toen er 6600 helden uit de hemel kwamen vallen om de oorlog te beëindigen”, aldus Jos.

Duizenden vlaggen
Zo ontstond het kunstwerk dat vanaf nu te bezichtigen is op het terrein van museum Bevrijdende Vleugels in Best. Een kunstwerk met duizenden vlaggen, in een bepaalde volgorde opgehangen aan stalen kabels, hoog boven de grond, met daaronder een zandvlakte en water. De vlaggen staan symbool voor de 6600 parachutisten en tevens voor overgave, vrede en vrijheid.

Lichtinstallatie
“Het kunstwerk heeft een creatieve inslag met een bijzondere boodschap, maar sluit ook prima aan bij datgene wat wij als museum willen vertellen”, aldus Mark van Pelt, directeur museum Bevrijdende Vleugels.Het kunstwerk is tot met 18 mei met lichtinstallatie te zien. De ervaring is het meest intens vanaf de schemering. Na 18 mei tot september is het te zien zonder lichtinstallatie. Het museum vindt u aan de Sonseweg 3 in Best en het is open tot 22.00 uur.

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>