Afbeelding

Elke dag anders op basisschool door coronavirus

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken; deze algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds maandagavond 9 maart is er nog een maatregel bijgekomen: schudt geen handen meer.

Redacteur: Emmy Grit

Veel mensen werken thuis, de snelwegen zijn bijna filevrij, mensen kopen meer lang houdbare producten in de winkels en evenementen of activiteiten worden afgelast. Leerlingen moeten noodgedwongen thuisblijven omdat leerkrachten thuis moeten blijven met klachten. Ook in Son en Breugel kampen de basisscholen met de gevolgen van het coronavirus. Uit een rondje langs de scholen blijkt dat meerdere scholen te kampen hebben met het coronavirus. Iedere school probeert zo min mogelijk klassen naar huis te sturen, want niet eenvoudig blijkt te zijn. De schooldirecties hebben er bijna een dagtaak aan om alles in goede banen te leiden.

Emiliusschool
John van Dijen, directeur van de Emiliusschool, vertelt in een reactie dat het verzuim van kinderen niet hoger is dan anders en dat het aantal leraren dat ziek is tot nu toe nog meevalt. John: “Als je je gezond verstand gebruikt en je houdt je aan de richtlijnen, dan valt het allemaal mee. Onze school houdt zich aan de aangepaste norm van zorgmedewerkers, wat inhoudt dat medewerkers wordt geadviseerd om thuis te blijven als ze zowel koorts hebben, verkouden zijn én moeten hoesten. Verder heeft iedere klas een leerkracht en een klasse-assistent, waardoor er bij ons meerdere mogelijkheden zijn om eventuele gaten die ontstaan, in te vullen. Voor onze kinderen is dit fijn, want dan blijven zij in het dagelijkse ritme.”

De Regenboog
Op basisschool De Regenboog hanteert men de regel dat leerlingen die moeten hoesten thuis moeten blijven. Op dit moment zijn er nog geen leraren ziek, waardoor er gewoon lesgegeven kan worden. “We hebben nog geen zieke leerlingen naar huis hoeven sturen”, laat een medewerkster in een reactie weten.

De Ruimte
Michiel van Dijck, directeur basisschool De Ruimte, laat weten dat sommige ouders uit voorzorg hun kinderen thuishouden. Michiel: “Wij houden ons aan de regels conform het RIVM; dit geldt voor zowel leerlingen als leraren. Helaas houdt dit in dat er enkele klassen dicht zijn en alle leerlingen thuis zijn omdat de leraar afwezig is met klachten. De ouders krijgen iedere dag een e-mail met de stand van zaken en die is iedere dag weer anders.

De Bloktempel
Basisschool De Bloktempel heeft maandag 9 maart in totaal zeven klassen gesloten door de afwezigheid van leraren. Kelly Hulshof geeft aan dat de leraren zich hebben afgemeld in verband met gezondheidsklachten, zoals hoesten of verkoudheidsklachten. De leraren volgen de maatregelen op die door het RIVM geadviseerd zijn. Kelly: “De ouders van onze leerlingen hebben veel begrip voor de maatregelen die zijn genomen. We hebben dagelijks contact met onze leerkrachten en houden de ouders van onze leerlingen via ons infokanaal op de hoogte van de laatste stand van zaken.”

De Sonnewijzer
Directrice Gerry Bosch van basisschool De Sonnewijzer kon, in het dagelijkse contact dat ze met de ouders heeft, dinsdagmiddag positief nieuws brengen. Op woensdag zijn er voldoende leerkrachten om alle leerlingen onderwijs te laten volgen. Gerry: “Dit was de afgelopen dagen wel anders. Op maandag hebben wij drie groepen geen onderwijs kunnen geven en op dinsdag waren dit twee groepen. Gelukkig kunnen alle kinderen die niet ziek zijn woensdag weer naar school komen.”

De Harlekijn
“Gelukkig hebben wij nog geen groepen naar huis hoeven sturen”, vertelt directrice Lidwine Storimans van basisschool De Harlekijn. “Onze leerkrachten waren tot maandag allemaal fit. Helaas is één leerkracht met hoestklachten naar huis gegaan. Ze voelt zich niet ziek, maar volgens de richtlijnen van het RIVM moet ze thuisblijven. De leerkracht werkt thuis, waardoor ze niet in de ziektewet hoeft.” Lidwine is op dit moment druk bezig om de planning voor de komende dagen weer in orde te maken. “Het is puzzelen, maar het lukt wel. Ik sta zelf ook op dit moment voor de klas.”

De Stoklandschool
Wendy Mulder, adjunct-directrice van De Stoklandschool, laat weten dat op maandag 9 maart twee groepen thuis moesten blijven en daags daarna één groep. Wendy: “We weten dat we woensdag weer een groep thuis moeten laten blijven; dit zal een andere groep zijn. We proberen het zoveel mogelijk te verdelen. We hebben geen leerkrachten die ziek zijn, maar die wel klachten hebben, vandaar dat ze niet op school zijn. Volgens de richtlijnen moeten ze thuisblijven.” Ouders van de leerlingen worden dagelijks door de groepsleerkrachten op de hoogte gehouden.

De Krommen Hoek
Op basisschool De Krommen Hoek wordt dagelijks geanticipeerd op het coronavirus. Sandra Buys, directrice van de school, laat weten dat ze de situatie per dag bekijken. Sandra: “Vaak weten we daags van tevoren welke maatregelen we moeten nemen, maar soms moeten we ook ’s morgens schakelen. We hebben op dit moment nog geen klassen naar huis hoeven sturen, maar dat kan morgen zo maar anders zijn. We gaan zorgvuldig om met de richtlijnen die door de overheid zijn opgedragen. Dat houdt in dat leerkrachten thuis werken als ze klachten vertonen. We zien de laatste dagen wel een toename van het aantal leerlingen dat verkouden is. Ook voor hen geldt dat ze dan beter thuis kunnen blijven.”

Zolang het coronavirus nog om zich heen grijpt, zullen de schoolbesturen zich houden aan de richtlijnen van de RIVM.

Laatste nieuws
‘Brabant gaat niet op slot, maar Brabant neemt wel zijn verantwoordelijkheid’, dat zijn de woorden die burgemeester John Jorritsma van Eindhoven dinsdag 10 maart sprak tijdens een persconferentie. Vooralsnog zijn er geen (grote) evenementen in Son en Breugel afgelast, maar het RIVM raadt wel mensen aan om terughoudend te zijn met sociale contacten.

Kijk voor de laatste updates en voor meer informatie over het coronavirus op www.rivm.nl.