Bobby in zijn Foodtruck
Bobby in zijn Foodtruck Foto: Wil Feijen

Bekend maakt bemind: Bobby’s Ethiopische foodtruck op het Raadhuisplein

Algemeen

Son en Breugel - In 2010 ging de Brabantse Inge voor vrijwilligerswerk gedurende drie maanden naar Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Op de eerste dag in een restaurant werden zij en Bobby Reda verliefd op elkaar en na enkele jaren samen in Ethiopië en in België te hebben gewoond, is het echtpaar met hun twee dochters van 4 en 10 jaar twee jaar geleden in Son en Breugel komen wonen. Sinds kort staat Bobby met zijn foodtruck elke vrijdagavond op het Raadhuisplein.

Redactie: Jürgen Feuerriegel

Inge en Bobby hadden een goed leven in Addis Ababa, een stad met bijna 10 miljoen inwoners. Zij woonden in een villa met een dienstmeid en een tuinman. Bobby was eigen ondernemer met een restaurant, een importbedrijf voor auto’s uit Nederland en een evenementenzaak voor de diplomatencommunity. Na enkele jaren verhuisde het stel naar Sint Niklaas in Vlaanderen, waar Bobby in een glasfabriek werkte. Dit was fysiek erg belastend en hij had vaak last van de ongelijke behandeling binnen dit bedrijf. Vandaar dat hij en Inge hadden besloten om een eigen zaak te starten.


Addis Ababa - MooiSonenBreugel

Op het moment dat zij een huurcontract wilden tekenen voor een restaurant begon de coronacrisis en hebben zij gekozen voor een take-awayformule. Van tevoren werden proefavonden gehouden waar de mensen kennis konden maken met de Ethiopische keuken die toen in dit stadje nog erg onbekend was. Het werd een groot succes en de Vlamingen vonden het eten geweldig.

Vier jaar later besloot de familie Reda naar Son en Breugel te verhuizen, waar ook de ouders van Inge wonen. En zo kwamen zij samen met hun twee dochters in 2022 terecht in Breugel in een huis vlak bij de Planetenlaan. Inge vond een baan bij een woningcorporatie en Bobby kocht een foodtruck waarin hij elke middag verse stoofpotjes met injera (dunne broodjes) verkoopt op de High Tech Campus in Eindhoven. Het begon met twee dagen en inmiddels staat hij daar vier dagen per week.

Sinds kort mag hij voorlopig van onze gemeente op vrijdagavonden tussen 17.00 en 19.00 uur met zijn foodtruck op het Raadhuisplein staan. Bobby vertelt trots dat de mensen in Son aanvankelijk enigszins sceptisch waren en dat hij ze gewoon liet proeven voordat ze eventueel iets zouden kopen. Bobby: “Alles is vers, geen fastfood, ook vega, en de kruiden komen rechtstreeks uit Ethiopië. Mijn moeder koopt de kruiden op de markt, laat ze drogen in de zon en gaat ze vervolgens vermalen tot poeders. Ons voedsel is niet pittig gekruid, eerder subtiel voorzien van kruiden die hier niet voorkomen. Tegenwoordig ben ik vaak om zes uur al uitverkocht en gaan mensen vooraf reserveren om zeker te zijn van hun maaltijd.” Bobby heeft zijn keuken op wielen ‘Taza’ genoemd, hetgeen in zijn moedertaal Amhaars zo veel betekent als veranda of terras, de plek waar de Ethiopiërs elkaar ontmoeten en samen eten.


Foodstruck van Bobby - Wil Feijen

Inge vertelt dat de mensen in Nederland vaak dachten dat zij hier zijn komen wonen omdat ze dan een beter leven zouden hebben. Maar het omgekeerde is waar. Zij moesten hier weer opnieuw beginnen en alles opbouwen. En toch willen ze met name voor hun kinderen, die inmiddels volledig gewend zijn, hier blijven wonen. “En Son en Breugel begint toch wel te kleuren”, aldus Inge, “want tien jaar geleden was het maar een blanke bedoening hier. Nu zijn er veel meer expats, vluchtelingen en immigranten, en dat maakt het dorp uiteindelijk letterlijk en figuurlijk veel kleurrijker.”

Bobby voelt zich helemaal thuis in ons dorp: “De mensen zeggen gewoon eerlijk hoe ze ergens over denken en dan weet je waar je aan toe bent. Dat was in België echt anders.” En wat zijn ultieme droom voor de toekomst is laat zich raden: het liefst zou hij een Ethiopisch restaurant willen openen in Son en Breugel.

Foodstruck van Bobby
Foodstruck van Bobby
Foodstruck van Bobby
Foodstruck van Bobby
Foodstruck van Bobby