Joop Leduc
Joop Leduc Foto: Wil Feijen

Joop Leduc leraar verdedigingssport aikido

Sport

Son en Breugel - Als iemand het woord vechtsport hoort, geeft dat direct een negatieve klank. Echter, aikido is een vechtsport waarbij geen geweld gebruikt wordt. Door de energie van je tegenstander te gebruiken schakel je de ander uit zonder hem pijn te doen. Daar er bij deze sport geen geweld wordt gebruikt, zijn er ook geen wedstrijden.

Redactie: Hennie van Hagen

Door veel te trainen kun je examens afleggen om diverse banden te halen en zelfs te komen tot het behalen van een dan. Joop Leduc uit Son en Breugel kwam in aanraking met deze sport toen hij op 16 - jarige getuige was van een vechtpartij in een bar in Tilburg. Een bezoeker van deze bar was bij deze vechtpartij betrokken maar wilde echter niet vechten en bleef kalm, maar de bedreigingen bleven en vijf personen vielen de man aan, en voordat de aanvallers het wisten lagen ze alle vijf op de grond, en zonder dat er geweld aan te pas kwam: door aikido. Hier zou en moest Joop meer van weten.

Zo begint het verhaal van Joop, nu 71 jaar, als we hem opzoeken in zijn woning in Son en Breugel. Want Joop is nog steeds actief als leraar in deze vrij onbekende vechtsport.

“Ik woonde toen in Tilburg”, vertelt Joop, “en vond een adres, aikidoschool Shin Gi Tai, waar aikidolessen werden gegeven.” Hij moest echter laten zien dat hij serieus was om deze sport te gaan beoefenen en het duurde even voordat hij lessen mocht volgen. Na heel veel jaren trainen werd hij gevraagd om zelf trainingen te geven. Een judoleraar in de Tilburgse Dojo (sportacademie Beljaars) vroeg of hij bij zijn club lessen in aikido wilde geven in Sint-Oedenrode. Inmiddels geeft Joop al 43 jaar les.

Ook gaf hij les in taekwondo, karate en judo, maar zijn interesse ging vooral uit naar aikido. Een vechtsport zonder geweld te gebruiken, dat vond Joop top! Joop begon in Son in het Cultureel Centrum, en in Breugel gaf hij taekwondolessen in café-zaal Het Veer. De laatste lesruimte was in een pand op Ekkersrijt dat hij met veel hulp compleet verbouwde tot een Japanse aikidoschool waar hij lesgaf aan een groep die uitgroeide tot veel leerlingen. Echter, daar was geen mogelijkheid om door te groeien en hij verhuisde naar sportcentrum El-Hatri in Eindhoven, waar hij inmiddels al jaren drie keer per week lesgeeft. Ook heeft hij lessen gegeven op scholen en bedrijven over deze sport.

Joop groeide uit tot een zeer bekende leraar in deze sport. Hij is ook diverse keren met zijn leerlingen op tv geweest en heeft meegedaan aan het Veronica Vechtsportgala en aan een programma op RTL5 over aikido in Son. De inmiddels 71-jarige Joop (wat hem niet is aan te zien) behaalde in zijn loopbaan de zwarte band, en een uitzonderlijke en geweldige prestatie was het behalen van de zesde dan. Na de zwarte band worden gradaties aangeduid met een dan, net als bij judo. “Een dan behalen is een heel traject, en er zijn tien dans te behalen, maar dat is onhaalbaar”, aldus Joop.

Tussen elke dan zit een periode van jaren en jaren trainen. Tussen de eerste en tweede dan zit bijvoorbeeld een periode van twee tot drie jaar en de periodes tussen elke hogere dan worden langer en langer. In Nederland zijn er maar weinig mensen met een zesde dan. “In Frankrijk is er een leraar van 71 jaar, Christian Tissiershihan, die de achtste dan heeft en mijn leraar is”, vertelt Joop, “en het duurde bij deze man zeventien jaar om van de zevende tot de achtste dan te komen. De hoogste dan, de negende, heeft op dit moment de Japanner Tada Hiroshi Shihan, 94 jaar oud!

De Nederlandse Aikikai Aikido heeft zijn hoofdzetel in Enschede, en deze organisatie draagt iemand voor bij de wereldorganisatie Aikido Hombu Dojo in Japan. Daarvoor moet iemand heel veel gedaan hebben in aikido, zoals jaren en jaren trainen en stages volgen. Joop is dan ook heel trots op zijn zesde dan in zijn favoriete sport aikido. Hopelijk kan hij nog lang lesgeven. “Leren je te verdedigen zonder geweld te gebruiken, dat zou iedereen moeten doen”, zegt Joop enthousiast.

Iedereen die interesse heeft in deze mooie verdedigingssport kan terecht bij El-Hatri in Eindhoven; voor de jeugd vanaf 10 jaar en volwassenen vanaf 17 jaar tot 75 jaar, zowel mannen als vrouwen.

Joop Leduc
Joop met Christian Tiessier 8e dan Shihan