Bbq in de zomer
Bbq in de zomer Foto: ingezonden
Zomerverhaal

Genieten van een gezonde zomer

Algemeen

Son en Breugel - Het is zomer, de vakantie staat voor de deur. Lekker op het strand met een cocktail in de hand of lange zomeravonden achter de barbecue, heerlijk! Voor het gemak vergeten we onze goede voornemens van het begin van het jaar. De stress van de laatste loodjes op het werk en het voorbereiden van de vakantie, zijn een eerste excuus om even niet te sporten of toch nog maar een koekje te nemen. Eigenlijk best wel zonde van het harde werken eerder in het jaar. Nu wordt je echt niet ongezonder van een weekje alle remmen los op vakantie. Het probleem zit er meer in dat gezonde gewoontes heel makkelijk los te laten zijn, maar veel lastiger weer op te pakken na je vakantie. 

Redactie: Hanny Evers

Dit betekent niet dat je alleen maar salades mag eten tijdens je vakantie. De volgende TIPS laten je genieten van je vakantie en alle ongezonde verleidingen, maar helpen je ook om na je vakantie weer terug te gaan naar je oude gezonde gewoonte.

1 Slaapritme: op vakantie heeft je dag een ander ritme, lekker uitslapen en laat naar bed. Prima, maar probeer wel evenveel uur te slapen als je normaal zou doen.

2 Brunch dagelijks, in plaats van ontbijt en lunch. Je bent toch al later uit bed, even wachten met je eerste maaltijd is vaak geen probleem. Neem een kopje koffie of thee en geniet van het zonnetje. Door de maaltijden samen te voegen, eet je vaak wat minder.

3 Na een dagje strand heb je vaak behoefte aan zout. Sla de chips over en probeer het volgende: drink water met wat citroensap en zeezout. Of maak zelf verse popcorn met zout. (mais en wat olie in de pan en daarna wat zout erover strooien).

4 Maak een lekkere zomerse fruitsmoothie. Vergeet alleen niet om groente, zaden en pitten en/of avocado toe te voegen en natuurlijk melk of yoghurt. Zo verandert je smoothie van een suikerbom in een volwaardige maaltijd met voldoende vezels, vetten en eiwitten om de fruitsuikers te neutraliseren.

5 Een lekkere barbecue op de planning? Kies voor kwalitatief goed vlees en lekkere salades. Laat de broodjes weg, zo geniet je nog veel meer van alle lekkere smaken.

6 Toch net even te veel gegeten of te lang op je strandbedje gelegen? Kom in beweging na iedere maaltijd, maak een wandeling, fiets een rondje of neem een duik in het zwembad. 10-20 min. in het eerste uur na je maaltijd is voldoende om je lichaam te ondersteunen bij het verwerken van je voeding.

7 Vakantie is ijsjestijd! Eet je ijsje bij voorkeur als toetje, na een maaltijd met voldoende groente, of maak een lange wandeling naar de ijssalon en weer terug.

Met deze tips kom jij een stuk fitter terug van je vakantie, zonder minder te genieten. Dit goede gevoel helpt je om na de vakantie je oude ritme weer makkelijker op te pakken. Start met je slaapritme. Sta dagelijks op dezelfde tijd op. Zo start je dag weer als vanouds en volgen je andere gewoontes als vanzelf!