Magriet
Magriet Foto: Annemieke van Tinteren
zomerverhaal

Afkoelen in de zomer

Ingezonden

Son en Breugel - Het lichaam functioneert niet meer boven de 42 graden koorts omdat de enzymen in ons lichaam dan het loodje leggen... en wij dus ook. Vandaar de nadruk op verkoeling in warmteplannen tijdens bloedhete zomers. Ga lekker met de voetjes in het verkoelende water of zwem er als een eendje in en gooi het als ijs in een drankje, vooral wanneer de zon het hardst brandt.

1. Drink minimaal 2 liter water per dag
Zorg dat je altijd water bij de hand hebt en drink minimaal 2 liter per dag. Met deze temperaturen transpireer je veel meer dan anders. Vul je dit niet aan met water, dan droog je binnen no-time uit. De eerste tekenen van uitdroging zijn: donkere urine, constipatie, droge huid, lippen en mond. Wachten we nog langer dan kunnen we hoofdpijn krijgen en misselijk worden. Niet zo slim, want naast dat het vervelend is, is een goede vochthuishouding essentieel om allerlei lichaamsprocessen goed te laten verlopen.

2. Neem een koud voetenbad
Voeten zijn net kleine warmteregelaars. Als we het koud hebben, dragen we dikke sokken om warmte vast te houden. Hebben we het warm, dan kunnen we snel afkoelen door de voeten in een emmer of teil met koud water te stoppen.

3. Drink lauwwarme kruidenthee
Een groot glas limonade met ijsklontjes is verleidelijk, maar niet handig als je wilt afkoelen. IJskoude dranken laten onze lichaamstemperatuur tijdelijk dalen. Gevolg: het lichaam zet de verwarming aan en we krijgen het nog warmer. Lauwwarme kruidenthee doet precies het tegenovergestelde. Drink dus wat warms om af te koelen.

4. Stop je kussen in de vriezer
Slapen op snikhete dagen is haast onmogelijk. Je maakt het jezelf aangenamer door alleen onder het hoeslaken te slapen én je hoofd op een bevroren kussen te leggen. Stop je kussen in een afgesloten plastic zak en doe het voor een tijdje in de vriezer. Haal het eruit als het tijd is om te slapen.

5. Eet kleine porties en vermijd kruidig eten
Een groot bord warm eten is een flinke klus voor je lichaam om te verbranden. Is het ook nog eens sterk gekruid, dan breekt het zweet je al helemaal uit. Kies daarom voor kleinere porties verdeeld over de dag. Laat het eten ietwat afkoelen of maak een lekkere, frisse salade.

6. Voeg muntblaadjes toe aan je water
Munt is fris en verkwikkend en dat voelen je smaakpapillen ook. Deze worden door het stofje menthol een beetje voor de gek gehouden en denken dat het heel koud is. Daarom werkt munt verfrissend. En het is nog lekker ook!

7. Leg een koude handdoek in je nek
In je hoofd, nek en polsen zitten de bloedvaten vlak onder de huid. Het lichaam gebruikt deze plekken om hitte af te voeren. Om dit proces te versnellen houd je de handen een tijdje onder de koude kraan of leg je een koude, natte handdoek in je nek.

8. Draag luchtige kleding
Kies voor kleding die gemaakt is van een natuurlijke en luchtige stof en laat het maar lekker los vallen en wapperen! Linnen, katoen of zijde zijn goede keuzes. Strakke kleding en kunststoffen zoals acryl of polyester niet. En de kleur? Het liefst zo licht mogelijk. Donkere kleuren absorberen meer licht en warmte. Qua schoenen werken sandalen het meest verkoelend, omdat de warmte van onze voeten dan weg kan. Geen sandalen toegestaan op het werk? Draag dan geen sokken in je schoenen.

9. Plaats bevroren waterflessen voor de ventilator
Maak je eigen airconditioning door bevroren flessen voor de ventilator te zetten. Plaats deze wel in een bak of op een schaal om het smeltwater op te vangen.

10. Blijf kalm
Zuchten, steunen en ergeren: je opwinden over de hitte helpt je niet om af te koelen. Sterker nog: door je erover op te winden verhoog je je hartslag en raak je gestrest. Hierdoor jaag je de lichaamstemperatuur dus nog meer op. Blijf dus kalm, span je niet onnodig in en neem voldoende rust.

Bron: avogel.nl