Te paard naar school op autoloze schooldag
Te paard naar school op autoloze schooldag Foto: Ingezonden

Terugblik autoloze schooldagen basisscholen Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - De jeugdgemeenteraad heeft samen met alle basisscholen van Son en Breugel op 17 en 18 april weer een autoloze schooldag georganiseerd. Het was de bedoeling dat niemand die dag met de auto (of een ander gemotoriseerd voertuig) naar school kwam. Milieu en verkeersveiligheid zijn belangrijke thema’s voor de leden van de jeugdgemeenteraad; vandaar de autoloze schooldagen.

Gastredacteur: Jan-Maarten Lombarts

Bij basisscholen staan in de ochtend, als de leerlingen naar school gebracht worden, en in de middag, als ze weer opgehaald worden, meestal veel auto’s voor de deur geparkeerd. Dat kan voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgen en het is ook nog eens slecht voor het milieu. De leden van de jeugdgemeenteraad zijn daar al jaren bezorgd over en proberen daar iets aan te doen. Laat je auto thuis en kom, iedere dag, lopend of met de fiets naar school, is dan ook de oproep van de jeugdgemeenteraad.

Op de autoloze schooldag zijn er bij basisschool De Bloktempel ondanks het regenachtige weer in de middag veel minder auto’s dan normaal te zien. Anna en Sophia zijn daar zeer tevreden over.
Sophia: “Er staan hier iedere dag heel veel auto’s op de weg geparkeerd en daar moeten wij met onze fiets langs. En dat kan heel gevaarlijk zijn.” “Vandaag is het daardoor iets minder gevaarlijk dan normaal, maar je moet als fietser en voetganger altijd blijven opletten”, vult Anna aan. Dat bleek een goede raad, want even later moest een aantal overstekers op het zebrapad stoppen voor een auto die gewoon doorreed.


Het team van BuitensteBinnen die de lampjes op school uitdeelde aan leerlingen die niet met de auto kwamen. - MooiSonenBreugel

“Met de auto naar school komen is slecht voor het milieu en lopend of met de fiets naar school komen is goed voor je gezondheid!”, zegt Lieke, die bij basisschool De Harlekijn ziet dat de meeste ouders hun kinderen met de fiets of lopend naar school brengen.

Op basisschool De Sonnewijzer hebben Liv en Daan, twee weken lang, een challenge gehouden. Iedere dag werd per groep bijgehouden hoeveel kinderen met de auto naar school kwamen. “Het resultaat mocht er zijn, want op de autoloze schooldag kwam bijna iedereen lopend of met de fiets”, constateerde Han, een speciaal voor deze dag aangestelde verkeersregelaar, die daardoor weinig te doen had.

En dat je ook niet met de auto naar school hoeft te komen, bleek bij basisschool De Stokland, waar een leerling zelfs op een pony naar school kwam!

In aansluiting op de autoloze schooldagen was er een openbare vergadering van de jeugdgemeenteraad, waarin de burgemeester en alle leden van de raad tevreden constateerden dat de dagen weer een succes waren. Ze willen het dan ook blijven organiseren, totdat (bijna) niemand meer met de auto naar school gebracht wordt!

Het team van BuitensteBinnen die de lampjes op school uitdeelde aan leerlingen die niet met de auto kwamen.