Hockey familie Guitink
Hockey familie Guitink Foto: Ingezonden

Hockeyfamilie Guitink: van de oprichting van HTC naar het Zweedse hockeyteam

Sport

Son en Breugel - 60 jaar geleden was Willem Guitink betrokken bij de beginperiode van hockeyclub HTC in Son. Zijn liefde voor de hockeysport heeft hij doorgegeven aan zijn zoon en kleindochters. Zoon Hendrik Jan is jaren betrokken geweest bij de club, onder andere als speler, trainer en coach. Kleindochters Sofie, Emma en Lotte stonden van kleins af aan op het hockeyveld van HTC en kwamen deze zomer uit voor het Zweedse team. 

Redactie: Hanny Evers

60-jarig jubileum
Het jubileumjaar van HTC Son staat in het teken van terugkijken naar de vele hoogtepunten, maar zeker ook vooruitkijken naar een mooie toekomst. Het jubileumweekend, 15-17 september, wordt dan ook aangekondigd met: ’Al 60 jaar lang hebben we op en naast het veld samengewerkt, gelachen, gestreden en vriendschappen gesmeed die een leven lang meegaan.’ Het verhaal van de familie Guitink is hier een mooi voorbeeld van. 

Willem Guitink is al snel na de oprichting betrokken bij HTC, en 17 jaar lang was hij de voorzitter van de club. Hendrik Jan neemt jaren later het stokje over. Hij speelde 15 jaar voor Heren 1 en vele jaren was hij trainer en coach. Tot afgelopen jaar heeft hij onder andere Dames 1 onder zijn hoede gehad. In deze jaren heeft hij ook zijn dochters getraind, wat de familieband alleen maar heeft versterkt. Hockey is er bij de meiden met de paplepel ingegoten. Vanaf 4 jaar stonden ze op het trainingsveld bij HTC. 

Al die jaren hockeyen bij HTC levert mooie verhalen op. Zo vertelt Lotte over haar jeugdteam dat 6 jaar bij elkaar bleef, van de C naar de A, waarin ze 4 klassen promoveerden. Een mooie tijd, waar ze nu nog steeds vriendschappen aan over heeft gehouden. Veel van de meiden uit dat team hockeyen nu nog in Dames 1. 

Van Dames 1 naar het Zweedse team
Na een aantal jaren in Dames 1, hockeyen de meiden nu niet meer bij HTC. Dat betekent niet dat ze gestopt zijn. Hockey is juist nog steeds een groot onderdeel van hun leven en dat van hun vader Hendrik Jan. Hij heeft contacten met de Zweedse hockeybond om hier een damesteam op te zetten. Veldhockey is in Zweden een kleine sport, en met een Zweedse moeder komen de meiden in aanmerking om voor Zweden te mogen spelen.

Deze zomer speelden Lotte en Sofie op het EK Hockey 5’s voor Zweden, een nieuwe hockeyvariant, op een kleiner veld met 5 spelers, waardoor de sport laagdrempelig wordt voor meer landen. Helaas was Emma geblesseerd, maar toch mocht ze mee: als fysiotherapeut begeleidde ze het Zweedse team. 

Het hoogtepunt? Spelen tegen Nederland. Sofie: “Dan wordt eerst het Wilhelmus gespeeld en daarna zingen we het Zweedse volkslied mee. Dat was een heel mooi moment, want we hebben een band met beide landen.” 

Tijdens de wedstrijd wordt ook nog het lied van opa Willem Guitink gespeeld. “Opa, die het hockey heeft meegegeven, keek ook mee”, aldus Lotte, die de afgelopen jaren in Amerika hockeyde en studeerde. Dit maakte de hockeyervaring voor de familie Guitink helemaal compleet. Een ervaring waar ook Pernilla Guitink, de steun en toeverlaat van de familie, super trots op is. 

Hockey familie Guitink