Balansoefening
Balansoefening Foto: Floortje Hilgerdenaar

Senioren in balans: bewegen en plezier gaan hand in hand

Algemeen

Son en Breugel - Het project Samen Fit en Veilig is bezig met een tweede ronde. Het doel van dit project is om (alleenstaande) senioren in groepsverband te laten werken aan de elementen fitheid en veiligheid. Voor het onderdeel ‘Veilig’ zorgen groepsleden door elkaar elke dag een appje te sturen. Ook dragen ze een smartwatch met valdetectie. Naast het onderdeel ‘Veilig’ is er ook aandacht geweest voor fitheid.

De deelnemers hebben deze ronde beweeglessen gehad gericht op uithoudingsvermogen, spierkracht en balans. Dat was een succes! Vooral bij de balansoefeningen werd veel gewiebeld en gelachen. Een goede bewustwording dat het o zo belangrijk is bij het ouder worden om het lijf te blijven uitdagen. Het was fijn, zinvol en gezellig om hier samen mee aan het werk te gaan, aldus verschillende deelnemers. 

De trainingen werden gegeven bij SonSport door gezondheidswetenschapper en beweegcoach Els van Schijndel. “Het was ontzettend leuk en motiverend om met deze groep aan de slag te gaan”, vertelt ze, “en voor de deelnemers die niet veel bewegen was er het besef dat ze in actie mogen komen en dat dat op een laagdrempelige en leuke manier kan. De deelnemers die nog veel in beweging zijn, merkten dat het voor hen goed en nodig is om ook specifiek spierkracht en balans te trainen.” 

dat op een laagdrempelige en leuke manier kan

Een vervolg kon niet uitblijven, volgens Els: “Ik had sterk het gevoel: hier krijg ik energie van en wil ik mee verder, en dan wel voor alle 60+’ers in Son en Breugel.” Dit besef kwam niet alleen door deze pilot, maar ook door verschillende gesprekken die ze voerde met ouderenorganisaties als de KBO en tijdens de Vitaliteitsdag in het Dommelhuis, waar ze de balanstest deed met ouderen.

Zo gezegd, zo gedaan. Vanaf donderdag 30 mei om 9.30 uur wordt de beweegles ‘Door Bewegen in Balans’ aangeboden. Hier wordt in 6 lessen (wekelijks) gewerkt aan spierkracht en balans. En er is tijd voor een bakkie. Wie het eerst uit wil proberen: op donderdag 23 mei om 9.30 uur  en 10.30 uur is er een gratis proefles in het Dommelhuis. Direct opgeven kan via ejjvanschijndel@gmail.com of bel/app 06-81135691, ook voor meer informatie.