Vitaliteitsdag
Vitaliteitsdag Foto: Ingezonden

Zinvolle vitaliteitsdag

Algemeen

Son en Breugel - De Seniorenraad van ons dorp organiseerde op 22 maart samen met KBO Brabant en KBO Son en Breugel een vitaliteitsdag voor senioren in het Dommelhuis.

Gastredacteur: Gerard Versantvoort

De vitaliteitsdag is een soort ‘APK-keuring’ waar aandacht is voor zowel het lichamelijke als het geestelijke welzijn van de deelnemers. De senioren die ingeschreven hadden konden kiezen uit 3 tijdsblokken; ieder tijdsblok duurde 2 uur. Gedurende die tijd was er aandacht voor o.a. bloeddruk, bloedsuikerspiegel, BMI en meer lichamelijk belangrijke zaken. Verder was er o.a. een wandeltest, een reactietest en aandacht voor evenwicht en spierkracht.

Ook aan lekker en voedzaam eten werd door een diëtiste aandacht besteed; een adviserend geriatrisch tandarts was aanwezig om te wijzen op het belang van een gezond en goed onderhouden gebit. Ook aan het mentaal welzijn van de deelnemers is de nodige aandacht besteed.

Voordelen voor de deelnemers
- Een beter inzicht in de eigen gezondheidssituatie
- Weten hoe je (nog) gezonder kan leven
- Beter bekend zijn met de valrisico’s en hiermee om weten te gaan
- Verhoogde risico’s kennen op vele terreinen en advies krijgen over een eventueel vervolgtraject.

Wethouder Grevink was een groot deel van de ochtend aanwezig. Hij heeft kunnen zien hoe fanatiek de deelnemers aan het werk waren en door gesprekken heeft hij meer inzicht gekregen in de doelstelling van de vitaliteitsdag. Dr. De Groot, van huisartsenpraktijk De Linden, heeft in de middag de bijeenkomst bezocht. Ook hij was enthousiast over de opzet.

De deelnemers tenslotte gingen voldaan naar huis, voorzien van een tas met informatie. Menigeen vertelde enthousiast hoe zinvol ze de deelname ervaren hadden en vroegen of het een jaarlijks terugkerende dag kon worden. Op het einde van de middag vertelde een van de deelnemers dat ze naar aanleiding van de uitslagen al meteen naar de huisarts was gegaan voor verder onderzoek en overleg.

Kortom, een zinvolle dag voor de deelnemers en zeker voor herhaling vatbaar. Wij danken zowel de vrijwilligers uit ons dorp als de vrijwilligers van KBO Brabant voor de bereidheid om deze dag mogelijk te maken. Ook de beroepskrachten van MC De Linden, FysioSport Son en Fysio van Gerven, Hanneke van Velthoven en de medewerkers van het Dommelhuis danken wij voor hun inzet. De geweldige organisatorische inzet van Vera van Honk mag ook nog vermeld worden. Een zeer geslaagde dag dus, mede door de inzet van velen.