Woningen in Sonniuspark
Woningen in Sonniuspark Foto: Erkam Halis

Laatste grote nieuwbouwwijk Sonniuspark bijna voltooid

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Gelukkig klaarde het weer juist dinsdag 2 maart op tijdens een rondleiding van de gemeente samen met de pers door de nieuwbouwwijk Sonniuspark in Son en Breugel. Door de recessie die in 2008 begon en de bouwcrisis stapelden zich na de start van het project in 2005 donkere wolken boven dit ambitieuze nieuwbouwproject. Nu, in 2020, zijn de donkere wolken verdwenen.

Redacteur: Adrie Neervoort
Foto’s: Erkam Halis

Nu het project zijn einde nadert, houdt de gemeente Son en Breugel er zelfs nog een aardig centje aan over. Eerder werd nog gedacht dat het met verlies afgesloten zou worden. Als het helemaal is voltooid, staan er in 2021 ongeveer 800 woningen. Henk van der Wal van de gemeente Son en Breugel vertelt trots tijdens de rondleiding over het project: “Bij het ontwikkelen van de openbare ruimtes van de wijk is er veel overleg geweest met projectontwikkelaars en toekomstige bewoners.”

Park
De resultaten van dit overleg zijn dan ook terug te vinden op verschillende plekken in de wijk. Sommige zijn al zichtbaar en enkele nog in uitvoering. Het huidige ‘park ’dat aan de noordzijde van de wijk ligt, wordt geheel opgeknapt. Het park heeft door bezuinigingsmaatregelen van de gemeente een trieste en niet-uitnodigende uitstraling. Als het aan enkele bewoners van de wijk ligt en aan Henk van der Wal en Romano Bults (Newae advies buitenruimtes) wordt dit straks totaal anders. Romano Bults vertelt enthousiast over de plannen die de bewoners hebben en het materiaal dat hij hiervoor al heeft verzameld. De granieten blokken die eerst een plaats hadden op het Raadhuisplein in het centrum van Son en Breugel, liggen al op het terrein. Deze krijgen straks waarschijnlijk een nieuwe bestemming in het park.

Wensen
Er is al een plan voor de indeling van het park. Zo leeft de gedachte dat er een amfitheater moet komen, een vlindertuin en ook een voetbalveldje. Romano Bults is niet alleen een vindingrijk man als het om de materialen gaat voor het park, hij is ook voor veel wijkbewoners het aanspreekpunt. Samen met Henk van der Wal zette hij een aantal wensen die bij de bewoners leefden om in de praktijk. Zo zijn er verkeersmaatregelen genomen op de Bijenlaan en is er een verkeersdrempel gekomen in een straat waar te hard werd gereden. Tevens is er een straat omgebouwd naar een eenrichtingsstraat.

Uitverkocht
Son en Breugel is wat grond betreft uitverkocht. Er zijn nog dertien nieuwbouwlocaties op dit moment beschikbaar. Het gaat om kleine tot middelgrote locaties, en geen enkele locatie heeft de omvang van het Sonniuspark. Als deze locaties zijn ingevuld, is er in Son en Breugel geen grond meer te koop om te bouwen. Wethouder John Frenken vroeg zich tijdens de rondleiding op het terrein af of er voor de juiste mensen wordt gebouwd. Er is een enorm tekort aan woningen in de regio. In totaal gaat het daarbij om 30.000 woningen, maar waar bouw je die dan. Er is te weinig grond waar gebouwd kan en mag worden.

Langere termijn
Er is veel behoefte aan woningen, maar de wethouder vraagt zich af of je het in deze tijd nog op zo’n manier zou doen. Misschien moet de gedachte over hoe woningen gebouwd moeten worden helemaal veranderen. Sonniuspark is de toekomst van tien jaar geleden. De wethouder: “We zien nu het resultaat in deze nieuwbouwwijk van hetgeen tien jaar geleden bedacht is. Moet je nog steeds voor de langere termijn bouwen? Of is het bouwen van huizen voor een periode van vijftien jaar, daarna afbreken en nieuw bouwen met de eisen van die dan weer gelden de toekomst?” Vragen waarop niemand op dit moment een passend antwoord heeft.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding