Afbeelding
Foto: ©rivm.nl

Het leven na het coronavirus

Algemeen

Son en Breugel - Uit het boek van Joe Simpson ‘Dit schimmenspel’ heeft Martien Leenders het volgende opgetekend. Het was zijn verhaal van dat hij tijdens het bergbeklimmen door een lawine 600 meter naar beneden was gestort. Hij overleefde het ongeluk wonderwel met alleen blauwe plekken en een hersenschudding.

Het zette hem tot nadenken en schreef het volgende: ‘Onze werkelijkheid bestond een tijd lang puur uit het feit dat je nog leefde, uit de luxe van onverwachte genoegens zoals veel eten, drinken en reizen, dwalend door het leven gaan en niets te bereiken. Het leven heeft ons veel meer te bieden dan de verwachtingen die men ons had bijgebracht.’

Misschien door het voorval (zijn val) voor ons coronavirus, pas voor het eerst leerden we wat het betekent om te leven, hoe kostbaar en breekbaar het leven is. Er is zoveel te winnen als je de waarde van het leven beseft.

In het westen leven we in een veilige samenleving, een wereld van vaccins en hightech-geneeskunde die ons een lang leven bieden, puur alleen maar omdat het kan. We worden gemaand om voorzichtig te zijn en geen risico’s te nemen en een veilig en zeker bestaan op te bouwen, waarbij we worden geholpen door pensioenen en levensverzekeringen en alles wat ons kan afschermen van de werkelijkheid.

Maar laten we in de toekomst ons leven inrichten, dat er ook een andere werkelijkheid is waarin we tot op heden ingeleefd hebben. Hebben we een jaar verloren? Of hebben we misschien een geweldige toekomst gewonnen?