Eric met de hulpmiddelen in zijn handen
Eric met de hulpmiddelen in zijn handen Foto: Wil Feijen

Makers4All helpt de zorg met 3D-printers

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Sinds een paar weken is Eric Steffann aan de slag als vrijwilliger bij Makers4All, waar mensen met een 3D-printer thuis hulpmiddelen voor beschermingsmiddelen maken voor de zorg. Hij print thuis clips om mondkapjes comfortabeler te kunnen dragen, maar ook gelaatschermen en deuropeners. Hulpverleners, ambulante zorg en zelfs winkelpersoneel krijgen het kosteloos aangeboden van deze makers.

Redacteur: Peter Marijnissen 

Eric Steffann is engineering-docent bij Fontys in Venlo, maar woont in Son en Breugel's Sonniuspark. Hij maakte kennis met het Makers4All-initiatief en gebruikt nu thuis zijn 3D-printer om in deze coronatijd het nodige beschermingsmateriaal te maken. Afgelopen week is Eric gesponsord met 500 euro door de Fontys Campus Venlo, waarmee hij een extra printer heeft aangeschaft om de productie te verhogen. Deze werken nu dag en nacht om de mondkapclips, gelaatbeschermers en deuropeners te maken. “Intussen heb ik ook 500 euro ontvangen van Zieleman Automaterialen in Vianen”, vertelt Stefan enthousiast.

Grote bestelling
Over hoe het nu gaat met de vraag naar materiaal zegt Eric: "Ik heb inmiddels drie bestellingen gekregen uit Best om te leveren aan twee ambulante pedicures. Daarnaast heb ik mijn schoonzus - die werkt bij het St.-Antoniusziekenhuis in Nieuwegein - gelaatsschermen en mondkapjesclips meegegeven om daar uit te proberen." Normaal maken de vrijwilligers van Makers4All kleine partijen voor de lokale zorg, maar half april was er een aanvraag van 750 mondkapclips voor het Amphiaziekenhuis. "Daar hebben alle 3D-printfanaten in heel Nederland clips voor geprint en opgestuurd naar een hub, soort opslagplaats, in Etten-Leur om ze in één pakket te bezorgen”, aldus Eric.

RIVM-richtlijnen
De Makers4All-club heeft rond de 250 vrijwilligers, die al meer dan 12.000 clips, 10.000 gelaatbeschermers en 6.000 deuropeners hebben gemaakt. Om een idee te geven van de tijd dat het kost per stuk, met bijvoorbeeld de Creality-printer van Eric: een gelaatsscherm duurt bijna twee uur en de clip en deuropener tegen de veertig minuten. Bij het printen en inpakken houden de makers zich aan de RIVM-richtlijnen, wat onder andere betekent vooraf handen wassen om risico op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Steentje bijdragen
De productie loopt nu zelfs voor op de vraag; vandaar dat Eric dit initiatief meer bekendheid wil geven: "Wat mij opvalt is dat er in de afgelopen tijd maar een enkele aanvraag vanuit Son en Breugel is geweest voor een aantal beschermingsmiddelen. Graag wil ik dan ook mijn steentje bijdragen in ons dorp en sta daarom open voor aanvragen vanuit onze gemeenschap."

Informatie en bestellingen
Voor meer informatie en het plaatsen van een bestelling bij Eric: ga naar het formulier op www.makers4all.eu en vermeld Eric Steffann als contactpersoon. Eric heeft de website www.eric.steffann.nl/corona gemaakt waar je terecht kunt voor informatie. “Je kunt bijvoorbeeld via de webcam de 3D-printer bekijken en zien hoeveel ik gemaakt heb en hoeveel er geleverd is”, aldus Eric.

!
Afbeelding
Politiek 17 aug, 11:57 Gemeente Son en Breugel scoort laag met afhandeling mailcontact
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 22:04 Alzheimer Café B.O.S. over Voeding en dementie
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 09:06 Lazy Sonnie Afternoon start na zomerstop met Guy Verlinde en Olivier Vander Bauwede
Afbeelding
Politie 15 aug, 22:18 Personenauto loopt flinke schade op door autobrand op industrieterrein Ekkersrijt
Afbeelding
Algemeen 15 aug, 18:15 Harmonie St. Caecilia verkoopt goede tweedehands fietsen
Afbeelding
Algemeen 15 aug, 13:07 Jaarmarkt Son en Breugel de moeite waard.