Leo (l) en Teun (m) van Finero BV overhandigen het eerste spel aan Desiree (r)
Leo (l) en Teun (m) van Finero BV overhandigen het eerste spel aan Desiree (r) Foto: Wil Feijen

Eigenaren Finero doneren geld voor spellen aan bewoners Berkenstaete

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - De afgelopen weken zijn bewoners en medewerkers van zorgcentrum Berkenstaete met veel verschillende lekkernijen verwend, tot groot enthousiasme van de bewoners en het personeel. Leo Merks (63) en Teun Leenderts (25) van Finero uit Venlo wilden ook graag iets voor de bewoners en het personeel betekenen in deze moeilijke tijd; iets waar de bewoners ook na de coronacrisis nog veel plezier aan beleven. Programmaregisseur dagbesteding Desiree Tomassen hoefde niet lang na te denken toen ze dit aanbod kreeg: een uitbreiding van de spellen van de firma Nevospel zou een welkome aanvulling zijn.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Desiree vertelt: “Ruim anderhalve week geleden kreeg ik een telefoontje van Leo Merks uit Son en Breugel, eigenaar en managing director van Finero uit Venlo. Leo en mede-eigenaar Teun Leenderts uit St.-Oedenrode wilden namens hun bedrijf een financiële schenking doen, die wij vrij mochten besteden. Ik heb samen met mijn collega’s nagedacht waar we behoefte aan hebben.” De dagbesteding maakt al enkele jaren dagelijks gebruik van het spelmateriaal van Nevospel, het bedrijf van Willem en Nelly Vogelezang uit Capelle aan den IJssel. Willem en zijn vrouw maken sinds acht jaar aangepaste, educatieve geheugen- en gezelschapsspellen voor dementerende ouderen. De spellen zijn stuk voor stuk handgemaakt. “Een uitbreiding van de spellen komt zeker van pas, nu in deze coronatijd, maar ook zeker na deze periode. Ik heb dit voorstel aan Leo en Teun voorgelegd en zij waren meteen positief”, aldus een enthousiaste Desiree.

Bedrag vrij te besteden
Finero BV is sinds 15 oktober 2019 officieel in bedrijf. Het doel van het bedrijf is het terugwinnen van schaarse metalen uit het afval van verbrandingsovens en scheidingsinstallaties. Alle materialen worden volledig gerecycled. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het bedrijf, dat op dit moment uit vijf personen bestaat. Leo: “We wilden graag een bijdrage leveren aan de gemeenschap en onze keuze is daarbij gevallen op zorgcentrum Berkenstaete. Desiree mag het geschonken bedrag vrij besteden.”

Afspraak gemaakt
Desiree liet er geen gras over groeien en maakte een afspraak met Willem, Leo en Teun. Woensdag 29 april liet Willem een aantal spellen aan Leo en Teun zien, waarna Leo een spel overhandigde aan Desiree. “Dit betekent heel veel voor ons. Met deze gift kunnen wij veel spellen aanschaffen”, aldus Desiree. Willem liet weten dat zijn bedrijf er nog een ‘schepje’ bovenop doet. Willem: “Zo’n mooi initiatief kunnen wij alleen maar ondersteunen.”

Inventariseren
De komende periode gaat Desiree inventariseren welke spellen aangeschaft worden voor de bewoners in het zorgcentrum. Desiree: “Door het coronavirus moeten we in de toekomst op een andere manier dagbesteding aanbieden. Als het weer verantwoord is, gaan we dit in kleinere groepjes aanbieden. Nu liggen alle activiteiten nog stil, maar wij hopen dat we in de nabije toekomst weer snel kunnen beginnen. Dat is voor ons fijn en voor de bewoners nog fijner.”

Willem Vogelezang van de firma Nevospel