Haren knippen
Haren knippen Foto: Ingezonden

Het kabinet besluit aantal coronamaatregelen te versoepelen

Algemeen Coronavirus

Landelijk - Premier Rutte heeft dinsdagavond tijdens de persconferentie bekendgemaakt dat cafés en restaurants vanaf 1 juni hun terrassen weer mogen openstellen aan het publiek. Contactberoepen kunnen maandag 11 mei hun deuren weer openen en hun klanten ontvangen. De versoepelingen zijn wel onder voorbehoud dat er geen nieuwe coronauitbraak komt. 

Redacteur: Emmy Grit

Tijdens de persconferentie wilden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Zorg) perspectief bieden aan burgers en wilden laten zien dat er licht is aan het einde van de tunnel. Het kabinet komt daarom, naast enkele versoepelingen, met een soort van ‘routekaart’ voor deze coronacrisis. Het zou wellicht nog een tot anderhalf jaar duren voordat er een vaccin gevonden wordt, daarom wil het kabinet presenteren hoe er gewerkt wordt aan ‘de nieuwe samenleving’. “Alle maatregelen die versoepeld worden, kunnen alleen worden genomen onder de voorwaarde dat het echt kan en dat er geen nieuwe uitbraak komt”, aldus de minister-president. 

De contactberoepen waar onder ander kappers, masseurs, schoonheidsspecialistes, opticiens, pedicures en rijinstructeurs vallen, kunnen maandag 11 mei weer open. Er mag alleen op afspraak gewerkt worden en tussen de klanten onderling moet anderhalve meter afstand worden gehouden. Het gebruik van mondkapjes is geen verplichting, maar ze mogen wel gedragen worden.

Op 11 mei mogen ook jongeren boven de 18 jaar buiten sporten, maar nog geen contactsporten. Tevens mag de bibliotheek ook weer open op 11 mei. 

Op 1 juni start het voortgezet onderwijs weer. Ook mogen per 1 juni de terrassen en strandtenten weer open. Restaurants mogen hun gasten ontvangen, echter wel alleen op reservering en er mogen maximaal dertig gasten binnen, inclusief personeel. Dit geldt ook voor cafés, theaters en bioscopen. En de anderhalve meter moet in acht worden genomen. 

Vanaf 1 juni gaat ook de volledige dienstregelen van het openbaar vervoer weer van kracht. Slechts 40% van de beschikbare zit en staplaatsen wordt beschikbaar gesteld voor de reizigers. In het openbaar vervoer wordt het dragen van een mondkapje verplicht vanaf 1 juni, omdat hier niet altijd de anderhalve meter in acht kan worden genomen.

Musea mogen ook weer open, mits er van te voren kaartjes gekocht kunnen worden. 

Op 15 juni kan de MBO weer beginnen, met name voor de praktijkexamens. Het HBO start later. Deze datum is niet bekendgemaakt. 

Vanaf 1 juli wordt het aantal van 30 personen voor cafés, theaters, bioscopen en restaurants verhoogd naar 100 personen. Vanaf 1 juli is het ook weer toegestaan om met 100 mensen in een kerk samen te zijn en bij bruiloften, begrafenissen en crematies. Tevens mogen vanaf 1 juli de toiletgebouwen op de campings weer open voor de campinggasten. 

De sportscholen, sauna’s casino’s, contactsporten en binnensporten moeten nog geduld hebben tot 1 september. 

Premier Mark Rutte geeft aan dat alle stappen alleen gemaakt kan worden als er niet opnieuw een uitbraak komt. “We moeten deze overgangsfase samen blijven doen. Deze fase vraagt om nog meer samenwerking. Voorzichtigheid is wederom nu beter dan achteraf spijt hebben van het versoepelen van maatregelen”, aldus de premier.