De nieuwe letters en de beplakte ramen met theaterdecoratie
De nieuwe letters en de beplakte ramen met theaterdecoratie Foto: Wil Feijen

Vestzaktheater maakt van coronatijd een renovatietijd

Algemeen Vestzaktheater

Son en Breugel - Nu de theaterwereld even stilstaat, is er ruim de tijd om alles weer in orde te maken. Zo ook bij het Vestzaktheater dat weer in september gaat beginnen. Het bestuur heeft mooie plannen voor het seizoen 2020-2021. Ondertussen krijgt het theater een flinke opknapbeurt en vele verbeteringen.

Redacteur: Peter Marijnissen
Fotograaf: Wil Feijen

Het lijkt wel goed nieuws dat de theaters weer open mogen, met maximaal dertig bezoekers per 1 juni en honderd per 1 juli. Helaas is dat volgens bestuurslid van het Vestzaktheater Maurice Peters financieel niet rendabel, ook niet met honderd mensen in een zaal met tweehonderd zitplaatsen. Kleinere maatschappelijke evenementen zoals schoolmusicals en bijeenkomsten zijn wel mogelijk volgens de coronarichtlijnen.

Het zijn de publieke voorstellingen die veel te duur worden wegens het garantiebedrag van de artiesten en andere productiekosten zoals techniek en auteursrechten. Hierdoor wordt de prijs van een kaartje, dat normaal tussen de tien en zeventien euro kost, verdubbeld als de zaal maar half vol mag zitten. De theatervoorstellingen zijn meestal kostendekkend en de winst wordt hoofdzakelijk uit de horecaomzet gehaald. De kleinere voorstellingen en culturele evenementen zijn nog steeds mogelijk dankzij subsidies van de gemeente, en hiermee behoudt het Vestzak zijn maatschappelijke functie.

Maurice Peters begon eind 2018 samen met Ingrid van Kronenburg, Ingrid Damen, Roland de Waal en Maarten van Beek aan de transformatie van het Vestzak naar het huidige dorpshuis, met het theater, Radio S&B, harmonie PHEV en de bibliotheek. Er is een beleidsplan voor 2019 neergelegd om de exploitatie van het dorpshuis vorm te geven, met drie pijlers: de horeca, het gebouwbeheer en het theaterprogramma. Maurice: "Ik heb echt iets met theater, schrijf ook toneelstukken, en heb ooit gezegd dat ik zelf een theater wilde. Dit theater is natuurlijk van de gemeenschap en wil je hier iets doen dan zijn wij diegenen die de deur open- en dichtdoen, maar het is van ons allemaal."

Met deze coronapauze is het onderhoud en een aantal vernieuwingen naar voren verschoven, zodat het Vestzak in september een frisse en schone start heeft. Een probleem was de vindbaarheid van het theater voor mensen buiten Son en Breugel. Het wijsbord was onvoldoende en is weggehaald; nu hangen de verlichte hoofdletters 'VESTZAKTHEATER' boven de ingang. De ramen beneden zijn beplakt met theaterdecoratie en de ramen boven met een bord voor de andere bewoners. Geluiddempende panelen zijn aangebracht in de zalen om de galm te verminderen en de geluidskwaliteit te verbeteren. De houten vloer in de grote zaal is weer geboend en verder worden er muren geschilderd en er wordt veel opgeruimd en schoongemaakt. Maurice: "Zolang de plannen voor de oude Sint-Petrus Bandenkerk nog niet goedgekeurd zijn - waarin ook het theater komt - zullen we nog investeren in het huidige Vestzaktheater, dat al bestaat vanaf de jaren zeventig."

Het nieuwe programmaboekje voor het seizoen van september 2020 tot de zomer 2021 komt 1 juli uit, maar vanaf 1 juni zal er op de website al meer bekend zijn. "Onze ambitie is om meer klassieke muziek- en kindervoorstellingen aan te bieden voor een breed publiek, bijvoorbeeld Vivaldi’s Vier Jaargetijden, of voor de liefhebbers een foyerconcert op de zondagmiddag”, vertelt Maurice enthousiast over een aantal programmavernieuwingen. “Voor de kinderen wordt gedacht aan filmvoorstellingen, met een nieuwe laserprojector, die een bioscoopprojectie geeft van bijna vier meter breed. Voor de popmuziek is de Pink Floyd-tributeband vastgelegd en op 20 maart 2021 komt Harry Sacksioni naar het Vestzaktheater", blikt Maurice vooruit.

Voor meer informatie over het programma zie: www.vestzaktheaterson.nl/theater/programma

!
Afbeelding
Algemeen 17 aug, 14:09 Vrouwen vereniging Scala Bezocht Joods Historisch museum
Afbeelding
Politiek 17 aug, 11:57 Gemeente Son en Breugel scoort laag met afhandeling mailcontact
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 22:04 Alzheimer Café B.O.S. over Voeding en dementie
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 09:06 Lazy Sonnie Afternoon start na zomerstop met Guy Verlinde en Olivier Vander Bauwede
Afbeelding
Politie 15 aug, 22:18 Personenauto loopt flinke schade op door autobrand op industrieterrein Ekkersrijt
Afbeelding
Algemeen 15 aug, 18:15 Harmonie St. Caecilia verkoopt goede tweedehands fietsen