De deuren van zorgcentrum Berkenstaete staan weer op een kiertje voor bezoek
De deuren van zorgcentrum Berkenstaete staan weer op een kiertje voor bezoek Foto: Adrie Neervoort

Bewoners Berkenstaete mogen weer bezoek ontvangen

Algemeen

Son en Breugel - De deuren van de verzorgingshuizen in Nederland zijn vanaf 25 mei voor bezoek van buitenaf op een kiertje gezet. Tijdens de persconferentie op 19 mei kondigde premier Rutte aan dat maximaal twee vaste bezoekers per week hun familie weer mogen bezoeken. Bij zorgcentrum Berkenstaete zijn de deuren dinsdag 26 mei weer opengegaan, voor één vaste bezoeker per bewoner per week.

Redacteur: Emmy Grit

De boodschap van de premier was een lichtpunt in deze coronaperiode. Wekenlang was het niet toegestaan dat bezoek van buitenaf binnenkwam. Ook zorgcentrum Berkenstaete ging enkele weken compleet op slot. Er werden wel creatieve oplossingen bedacht om families de mogelijkheid te geven om elkaar van dichtbij te kunnen zien. Zij konden elkaar veilig ontmoeten in een omgeving die volledig coronaproof is. Voor het gevoel waren ze weer dicht bij elkaar, maar ze bleven gescheiden door een raam. De nieuwste versoepeling gaat nog een stapje verder.

Ondanks dat landelijk twee personen per bewoner het verzorghuis mogen betreden om hun familielid te bezoeken, heeft zorgcentrum Berkenstaete bewust gekozen voor één vaste bezoeker per week. Bewoners van de afdeling PG mogen een half uur bezoek ontvangen in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte. Bewoners die in een appartement wonen en gebruik maken van het Volledig Pakket Thuis mogen een uur per week bezoek ontvangen. De bezoeken moeten vooraf aangemeld zijn.

Miranda Wennekers, klantenondersteuner Berkenstaete, vertelt hierover: “Tussen 25 mei en 15 juni mogen alle verpleeghuisorganisaties die aan de randvoorwaarden voldoen, beginnen met het toelaten van één vaste bezoeker in de huizen. Na 15 juli zal de bezoekregeling verder verruimd worden. De vaste bezoeker dient zich bij ons te laten registreren. We maken een rooster voor alle bezoeken en de ontmoetingen vinden plaats in een speciale ruimte.”

Het bezoek wordt bij binnenkomst gescreend en uiteraard worden de maatregelen met betrekking tot de hygiëne opgevolgd. Er is een verplichte looproute in het verzorgingshuis en het bezoek blijft op een afstand van anderhalve meter van de bewoner. Zowel de bewoners als de bezoekers reageren zeer positief op de ontmoetingen en zijn erg enthousiast.

“Veel bewoners hebben al gebruik gemaakt van de mogelijkheid om elkaar weer te zien. Het geven van een fysieke knuffel mag nog niet, maar ze zijn blij dat ze elkaar weer hebben kunnen ontmoeten”, aldus Miranda. “We blijven continu met het zorgpersoneel evalueren en houden alles goed in de gaten. Nu is het afwachten wat de effecten zijn. Als iedereen zich aan de afspraken houdt en het virus blijft onder controle en buitenshuis, dan kan het bezoek worden uitgebreid naar bijvoorbeeld twee keer in de week. Nog steeds met één vaste bezoeker. Als deze versoepeling tot nieuwe besmettingen leidt, dan moeten we de regeling weer terugdraaien.”