Nancy op haar vlot
Nancy op haar vlot Foto: Ingezonden

Nancy van Heeswijk vaart 14 dagen met vlot door Brabant

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel / Regio - Dat de opmerking ‘het wil echt niet vlotten’ van de Son en Breugelse Nancy van Heeswijk mooie resultaten zou opleveren, had zij van tevoren niet kunnen bedenken. Samen met haar partner Franc Speetjens is Nancy al anderhalf jaar bezig met het opknappen van rondvaartboot De Waterengel. Door de coronacrisis wil het project ‘niet echt vlotten’. Geld, materiaal en handen schieten tekort, waardoor Nancy op een ludieke wijze aandacht vraagt voor de rondvaartboot van Stichting Goud voor Oud.

Redacteur: Emmy Grit

De Waterengel wordt speciaal omgebouwd voor mensen met dementie en wordt rolstoeltoegankelijk en prikkelarm gemaakt. Nancy vertelt over hun project: “Het initiatief om De Waterengel om te bouwen loopt via Stichting Goud voor Oud. De rondvaartboot biedt dementerenden en mensen met meervoudige beperkingen de gelegenheid om mee te varen in hun eigen omgeving. Hierdoor kunnen zij een leuke en ontspannende tijd op het water beleven en even ontsnappen uit hun dagelijkse wereld.”

Geld tekort
Door de coronacrisis werd het moeilijk om fondsen te werven en geld te initiëren dat nodig is voor het opknappen van de boot. “We komen nog ongeveer 25.000 euro tekort om het hele project tot een mooi eindresultaat te maken. Daarom vestig ik met deze spontane actie aandacht op dit mooie project. Rond 15 mei is het idee ontstaan om in veertien dagen op een vlot de toekomstige route van De Waterengel te varen. Er is in een korte tijd veel gerealiseerd en de veertien gemeentes waar ik doorheen vaar en aanleg, werkten fantastisch mee.” Op 1 juni is Nancy begonnen met haar tocht over het water, samen met haar hond Guus. In Den Bosch was het startpunt, waarna zij richting Helmond vaart en vervolgens naar Tilburg. Iedere dag legt ze aan in een andere gemeente.

Inrichting vlot

Haar vlot van tien bij drieëneenhalve meter is gesponsord door EasyFloat uit Roosendaal en is helemaal coronaproof gemaakt. Het vlot is voorzien van een tentje, een mobiel toilet en een bed, maar geen keuken en geen douche. Nancy blijft veertien dagen continu op haar vlot. Partner Franc komt iedere dag om 10.00 uur naar het vlot en zet zijn kapiteinspet dan op en zet koers naar de volgende gemeente. De ene keer is het slechts vijf minuten varen naar de volgende gemeente, de andere keer een uur, waarna ze in de haven, aan de kade of aan een brug aanleggen.

Aanleggen in Sonse Haven
In Son en Breugel legt Nancy op maandag 8 juni haar vlot aan in de Sonse Haven, waar ze een dag later weer vertrekt. “Voor de catering is gezorgd: onder andere de Sonse Haven zorgt voor een maaltijd alsmede Spierbal on Tour. Bij een aantal aanlegplaatsen zijn de maaltijden geregeld, maar ik hoop ook dat ik af en toe een emmer of jerrycan met warm water aangeboden krijg, zodat ik mijn haren kan wassen. En als dat niet lukt, dan spring ik wel het water in”, lacht Nancy.

Bezoek
Op iedere dag is er een programma gepland. Soms is dat al bekend, andere dagen is het nog een verrassing. “Ik weet dat in Son en Breugel burgemeester Gaillard aan boord komt. Verder krijg ik bezoek van Peter de Weijer, activiteitenbegeleider op Zonhove. Hij neemt twee bewoners mee naar de haven, uiteraard alles op gepaste afstand. Wat zeker niet ontbreekt tijdens de veertiendaagse reis over het water is de muziek en humor van de Brabantse. Vele bekende types, onder wie Zuster Begonia, de Matroos en Victoria Amazonica geven acte de présence. Maar ook Lott Leberwurst treedt ergens samen op met een bekende schlagerzanger. Ook zangeres Leny Kuhr uit Nederwetten komt nog even langs bij Nancy.

Online
Het is niet de bedoeling dat dorpsgenoten massaal op 8 juni naar de Sonse Haven komen. Nancy legt uit: “In verband met de coronamaatregelen willen we het zo veilig mogelijk doen. Via www.dewaterengel.nl en de facebookpagina van De Waterengel kan er meegekeken worden wat er allemaal gebeurt. Omdat alle kleine beetjes helpen, kan er ook geld gedoneerd worden. De crowdfunding gaat via www.voordekunst.nl/projecten/10536. Ik hoop dat veel dorpsgenoten ons een warm hart toedragen, zodat met hun hulp én die van alle andere Brabanders ons initiatief tot een mooi einde gebracht kan worden.”

Het vlot waar Nancy twee weken op verblijft