Logo mooisonenbreugel.nl
Martien bij de kas waar onder andere de tomaten gekweekt worden   | Fotonummer: 2c4913
Martien bij de kas waar onder andere de tomaten gekweekt worden (Foto: Wil Feijen)
Algemeen / Son & Breugel

Botbreuken na uitglijden over stoeprand

Son en Breugel - Martien Kroon uit Son en Breugel was onderweg naar De Soepkom aan de Airbornelaan in Son en Breugel om een flesje olijfolie te kopen. Helaas pakte dit totaal verkeerd uit voor hem. Op woensdag 29 juli kwam de gepensioneerde huisarts lelijk ten val toen hij met zijn fiets langs de lage stoeprand weggleed. De diagnose: drie gebroken ribben, een spierscheuring in zijn schouder en een gebroken heupkom.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


“Ik heb zo lang als ik leef nooit iets gebroken, heb nooit iets gemankeerd en nu zit ik in een rolstoel en ben afhankelijk van hulp van mijn vrouw Sandra”, begint de gepensioneerde huisarts zijn verhaal. Gedurende zijn loopbaan heeft Martien talrijke keren aan patiënten verteld dat er niets zo pijnlijk is als gebroken ribben. “Nu ervaar ik het zelf en ik kan wel zeggen dat het echt pijn doet”, lacht Martien als een boer met kiespijn.

Vakantie
Jaarlijks gaan Martien en zijn vrouw naar Frankrijk op vakantie. Zij kopen dan steevast een aantal tanks olijfolie van vijf liter om mee te nemen naar Nederland om als ingrediënt te gebruiken bij de zelfgemaakte tomatensoep. “Wegens de coronacrisis zijn wij niet op vakantie gegaan en helaas was onze voorraad olijfolie op. De tomaten die wij zelf in de kas in onze tuin kweken, waren inmiddels rijp genoeg om er soep van te maken en daarom ging ik even snel op de fiets naar het dorp. Dat had ik achteraf beter niet kunnen doen.”

Schuiver maken
Op de hoek van de Airbornelaan/Heistraat ging het mis. “Ik fietste de stoep op, oftewel de kleine verhoging van grijs composiet, maar door de haast ging ik niet recht de stoep op maar een beetje schuin. Daardoor slipte mijn voorwiel weg en daarna ook het achterwiel, waardoor ik onderuitgleed. Ik weet dat ik niet op de stoep mag fietsen, dus het is mijn eigen fout, maar ik wil graag onze dorpsgenoten waarschuwen dat een ongeluk in een klein hoekje zit.”

Paar centimeter
De stoepranden zijn jaren geleden in het centrum van Son aangelegd. “De rand is slechts een paar centimeter hoog en daar schuilt ook meteen het gevaar. Voor rolstoel- en rollatorgebruikers is deze kleine verhoging ideaal, maar ook als zij de verhoging niet recht benaderen, kunnen ze een flinke schuiver maken.” Martien spreekt nu allemaal mensen die ook problemen hebben, of hebben gehad, met die stoepen in het centrum van Son. Zij geven aan dat zij gestruikeld zijn of zelfs ernstige valpartijen hebben gehad. Ik ben dus zeker niet de enige die op deze manier is gevallen vanaf het moment dat ze aangelegd zijn. Hoeveel mensen moeten er nog vallen voordat er iets aan deze stoepranden gedaan wordt?”

Gevaarlijke situaties
Ronald van den Heuvel, BOA in Son en Breugel, bevestigt het verhaal van Martien dat al meerdere dorpsgenoten zijn gevallen over de lage, gladde stoeprandjes. “Bij de gemeente zijn meerdere meldingen binnengekomen van valincidenten met lichamelijke letsel tot gevolg. Natuurlijk moet men zich houden aan de verkeersregels, maar de stoeprandjes kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen.”

Hartverwarmend
Ondanks zijn pijnlijke val kijkt Martien met een dankbaar gevoel terug naar dat moment. Veel omstanders schoten te hulp. “Wat mij opviel was dat er geen ramptoeristen bleven staan kijken en filmpjes maakten, wat tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn. Omstanders vroegen of zij konden helpen. Sommigen bleven om te helpen, anderen liepen daarna weer verder. Een hartverwarmend gevoel was dat.” Een oud-postbode van de praktijken heeft mij erg goed geholpen. “Hij is later nog langs geweest met een flesje olijfolie, erg attent.” Martien is vervolgens naar het ziekenhuis in Eindhoven gebracht waar hij een nacht moest blijven.

Revalideren
Op dit moment is Martien bezig met revalideren. Hij krijgt fysiotherapie aan huis. “In het begin kon ik nog niet lopen met een looprekje, maar dat gaat nu goed. Helaas kom ik niet in aanmerking voor hulp, waardoor alles op de schouders van Sandra terechtkomt. Ze helpt mij overal mee, zelfs met tomatensoep maken. En die smaakt ook nog eens hartstikke lekker”, zegt hij lachend.

Meer berichten