Logo mooisonenbreugel.nl
Burendag 't Zand   | Fotonummer: e12d7d
Burendag 't Zand (Foto: Wil Feijen)
Foto’s en Video’s Activiteit

Koffiedrinken en deelnemen aan activiteiten tijdens jaarlijkse Burendag

Son en Breugel - Burendag werd dit jaar in Son en Breugel voor het eerst door minder buurten gevierd dan voorgaande jaren. Het coronavirus heeft hier, net als bij vele andere evenementen, roet in het eten gegooid. Toch heeft SonenBreugelVerbindt, de organisator van Burendag in Son en Breugel, dit jaar weer gratis vlaaien kunnen uitdelen aan buurtgenootschappen die wel iets hadden georganiseerd.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Fijen

Jan Frans Brouwers, een van de vrijwilligers bij SonenBreugelVerbindt, vertelt: “Dit jaar zijn er veel minder aanmeldingen. Vorig jaar heb ik rond de 250 vlaaien mogen bezorgen, en nu zijn het er minder dan 50. Veel buurtverenigingen of buurtgenoten hebben aangegeven om een jaar over te slaan in verband met het coronavirus.” Landelijk wordt Burendag op zaterdag 26 september gehouden, in Son en Breugel mogen de dorpsgenoten zelf een dag in september uitkiezen. De eerste Burendag was in het Betuwepad. Op zaterdag 19 september werd dit groots gevierd bij De Bongerd en in de Texellaan, en zaterdag 26 september bij Buurttuin ’t Zand en de Heidelibel. Op zondag 27 september waren buurtvereniging Kanaalstraat en de Lijsterlaan aan de beurt.

Barbecue
Burendag is bedoeld om samen met de buren gezamenlijk een activiteit te houden. Bij Buurttuin ’t Zand werd onkruid gewied in de buurttuin en kruidenazijn en een insectenmuurtje gemaakt. Er werden plantenbollen en najaarsbloemen geplant en de dag werd afgesloten met een barbecue, die de buurt heeft gewonnen. Alle benodigdheden voor die barbecue werden, net als alle vlaaien, gesponsord door Plus Supermarkt van Marcel en Jeannette Verhoeven uit De Gentiaan in Son en Breugel.

Activiteit
De buurtgenoten van de Heidelibel hebben vogelhuisjes gemaakt en een spiegel opgehangen voor de veiligheid bij de parkeerplaatsen. De borders en parkeerplaatsen werden ontdaan van onkruid en de kinderen konden geschminkt worden. Ook deze buren hadden een barbecue georganiseerd. Op zondag was Jan Frans wederom op pad om zijn vlaaien te bezorgen bij buurtvereniging Kanaalstraat. Om 10.00 uur stond een gezamenlijk ontbijt op het programma en in de Lijsterlaan werd een buurtbank onthuld.

In deze coronatijd, waar de sociale contacten op een laag pitje staan, heeft Burendag voor mooie momenten gezocht. Door samen koffie te drinken, te ontbijten of het uitvoeren van activiteiten kon er weer eens met elkaar bijgepraat worden.

Peter Marijnissen is met de videocamera op pad geweest en heeft twee activiteiten tijdens burendag vastgelegd. 
Bekijk hier de opnames van burendag Buurttuin ‘t Zand
Bekijk hier de opnames van burendag Lijsterlaan

Meer berichten